do jakich potraw używamy sosu sojowego?

Sos sojowy to nie jest moje ostatnie odkrycie. Odkąd zakochałam się w chińskiej kuchni (czyli od kilku lat) jest on niezbędnikiem w mojej kuchni. Szczególnie upodobałam sobie sos sojowy ciemny z firmy Zobacz więcej
się szklista dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę tofu. Często mieszamy i podsmażamy do momentu, kiedy z tofu zrobią się delikatne "skwarki" Ugotowaną fasolę wrzucamy do tofu i cebulki, dodajemy Zobacz więcej
sosu z czarnej fasoli, co czuć było w mieszkaniu przez parę dni. Po tych doświadczeniach używam teflonowego woka, z mięsa wybieram kurczaka lub wieprzowinę, oszczędnie też stosuję intensywne sosy. Zobacz więcej
kuchni, z pełną świadomością tego, co ląduje w misce. Zdarza się czasem tak, że wpada mi w ręce coś, co mogę polecić, bo sama we własnej kuchni danego produktu używam. Tak jest z sosami sojowymi Zobacz więcej
obiaduostała sięwspaniała, idealnie chrupiącafasolka szparagowa, którą moja mama ugotowała na parze do jagnięciny. Mam też nadprogramowe dwa pomidory, których jeszczenie zdążyliśmy zjeść, pół Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczny kąsek
Domowe sushi

Domowe sushi 217

0
zadziwiać kulinarnie;) Składniki: pół opakowania ryżu do sushi 5 - 6 płatków alg 200g wędzonego łososia kilka paluszków krabowych ogórek zielony (lub jakieś inne chrupkie warzywo) serek śmietankowy Zobacz więcej
Czy używaliście kiedykolwiek herbaty jako składnika w swoich potrawach? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie bo na prawdę warto :) Pomimo tego, że jestem wielką miłośniczką herbaty, to zawsze Zobacz więcej
cukinii 1 pomidor kiełki rzeżuchy do przybrania 1 łyżka wasabi 50 ml sosu sojowego 4 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 cebulka dymka 1 łyżka lekko zmielonej soli ziarnistej Wykonanie: Łososia Zobacz więcej
Przygotowanie:15 minut Czas smażenia: 13 minut Dziś kolejny przepis w którym wykorzystuje się czarną fasolę chińską, pisałam o niej już wcześniej przepisy z tym składnikiem można znaleźć tutaj. Zobacz więcej
Uwielbiam kuchnię azjatycką. Jej świeżość i bogactwo egzotycznych smaków. Tak bardzo różni się od ciężkiej i dostojnej kuchni europejskiej. Jeszcze kilka lat temu nie przyszłoby mi z pewnością do Zobacz więcej
własnymi rękami, są o niebo lepsze. Dziś chciałam zaprosić Was na jedną z najbardziej znanych potraw, w nieco innej odsłonie. Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Danie bardzo aromatyczne, Zobacz więcej
NPS-MIX
NPS-MIX Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przyprawy kuchenne
Leczo Jalapeno

Leczo Jalapeno 304

1
nie najtańsza, w której 50% to woda:D) 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki pasty paprykowej (najlepiej mieszanka z bakłażanem, olejem, ostrą papryczką, czosnkiem, ew. kwaskiem cytrynowym) 1 Zobacz więcej
używanych do gotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła z cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego sosu sojowego radziła używać przyprawy magi z dodatkiem wody, a zamiast Zobacz więcej
(gorczyca) miód,sos sojowy, itd... 10. Na słodko czy na ostro? Jedno i drugie 11. Najgorsza potrawa z dzieciństwa? Potrawy to nie mam,ale nie znosiłam i nie znoszę kożucha z mleka:) To juz druga Zobacz więcej
, ale jest pysznie. Sosu sojowego bardzo często używam w moich daniach. Tym razem też tak było. Używam i bardzo Wam polecam sos Kikkoman. Można go kupić w bardzo fajnej buteleczce z dyspenserem. Zobacz więcej
z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do Zobacz więcej
Zawsze podskórnie czułam, że potrawy kuchni azjatyckiej staną się moją wielką pasją i wyprą nawet uwielbienie do kuchni włoskiej. Mnogość składników jakimi można żonglować raduje podniebienie, gdyż Zobacz więcej
Znalazłam ten przepis na super blogu Potrawy Półgodzinne. Długo wymyślałam jak mogę go dopasować do moich ograniczeń, ale coś mnie do niego bardzo ciągnęło więc starałam się jak mogłam. Największy Zobacz więcej
. Nie uważam, żeby na dłuższą metę dieta taka była zdrowa (przyznaję też, że nie miałabym na tyle silnej woli, żeby dobrowolnie na takiej diecie wytrwać, uwielbiam zupy, szczególnie zimą ;), ale na Zobacz więcej
kolendry, 1 łyżeczka posiekanego galangalu, 1 liść laurowy albo liść salam, 1 kopiasta łyżeczka miękkiego brązowego cukru (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżka kecap manis (słodki sos sojowy), Zobacz więcej