do mi z pierniki

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, mówią mądrzy dietetycy. I mimo, że lubię z przekorą podchodzić do ich stwierdzeń, to nie raz już przekonałam się ile jest w tym racji. Nie wyobrażam sobie Zobacz więcej
Na sam początek szybkie usprawiedliwienie. Brak komputera z jednej strony (Karolina) i grypa z drugiej (Dominika), ale już do Was wracamy! I to nie byle kiedy. W końcu nadszedł! Jeden z Zobacz więcej
ankawell
ankawell Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
życie od kuchni
PRZYPRAWA DO PIERNIKA

PRZYPRAWA DO PIERNIKA 16

Nigdy nie kupujemy w sklepie gotowej przyprawy piernikowej. Zawsze sami ją przygotowujemy komponując aromatyczną mieszankę z ulubionej proporcji składników. Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a Zobacz więcej
Świąteczne przygotowania czas zacząć. I nie mówię tu tylko o porządkach w domu, ale o kuchennych inspiracjach. My pierwszy raz zrobiłyśmy przyprawę do piernika. Zapach jaki unosił się podczas Zobacz więcej
elka72
elka72 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolorowa kuchnia Elki
Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika 20

Powoli nadchodzi czas piernikowych wypieków więc trzeba zrobić zapas aromatycznej przyprawy. 50 g kory cynamonu 10 g goździków 5 g ziaren kardamonu 5 g ziaren anyżu 3 g gałki muszkatołowej 5 g nasion Zobacz więcej
Peeling back another layer revealing the inner beauty of the divine that is in me.Every crack is a lesson 2 B learned {Ashlyn Harris} W niekończącym się oczekiwaniu na wiosnę warto pomyśleć o tym, że Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika 17

Przyprawa do piernika to podstawa świątecznych przygotowań, zaraz obok grzybów i maku. W sklepie ciężko jest dostać na prawdę dobrą przyprawę, więc warto pokusić się o jej przygotowanie we własnym Zobacz więcej
Wiem, że ostatnio sobie odpuściłam bloga. Praca nad akcjami, praca nad projektem świątecznym i codzienność z poczwórnie (!) ząbkującym Zombiakiem sprawiły, że poczucie czasu wymieniłam na kolejną Zobacz więcej
Kolejne ciekawe miejsce pojawiło na kulinarnej mapie Warszawy. Top Fish Bistro & Market, o którym będzie mowa umiejscowiło się na Nowym Świecie. Za namową Maćka Nowaka wybraliśmy się w ubiegłą Zobacz więcej
Niech was nazwa nie zmyli, dzisiaj będzie o kuchni włoskiej. Enoteka powstała ponad trzy lata temu na warszawskim Nowym Mieście. Od razu zaskarbiła moje podniebienie. Szef kuchni Paweł i jego zespół Zobacz więcej
Umówiłyśmy się na dość wczesną wieczorową porę, więc w restauracji nie było dużo osób. Lokal nie jest duży. Wystrój prosty, jasne drewno, akcenty hiszpańskie w postaci zdjęć tancerek flamenco. Po Zobacz więcej
Jakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc nadeszła pora, aby wypróbować Zobacz więcej
Sławna w "wege światku" tofucznica to nic innego, jak pokruszone tofu podsmażone z ulubionymi dodatkami. Jak znam życie, to zaraz jakiś mięsożerca oburzy się na tą prostą grę słowną i skojarzenie z Zobacz więcej
Małymi krokami zbliża się już jesień. Postanowiłam więc zrobić muffinki z gruszkami oraz z cynamonem a z wierzchu pokryte są kruszonką :) 100 g mąki pszennej 60 g miękkiego masła 60 g cukru 2 łyżeczki Zobacz więcej
Może być na pyrach - jak ktoś kocha. Równie dobra na kaszy gryczanej, którą z rozsądku od czasu do czasu zdarza mi się jadać. Może działać też niezależnie. Jest pyszna! Żółta, zielona lub wymieszana - Zobacz więcej
Co prawda śniadaniowe placuszki kojarzą mi się z głównie weekendami, ale czasem zdarza mi się robić je także w środku tygodnia. Nie są pracochłonne, a ich przygotowanie zajmie Wam naprawdę kilka Zobacz więcej
W minioną środę przy okazji co miesięcznego spotkania warszawskich blogerów miałam okazję zawitać do greckiej restauracji Paros w centrum Warszawy. Już dawno chciałam się tam wybrać tylko jakoś się Zobacz więcej
Co prawda śniadaniowe placuszki kojarzą mi się z głównie weekendami, ale czasem zdarza mi się robić je także w środku tygodnia. Nie są pracochłonne, a ich przygotowanie zajmie Wam naprawdę kilka Zobacz więcej
Coraz więcej winiarni pojawia się na kulinarnej mapie Warszawy. I bardzo dobrze. A jak jeszcze przemiła i profesjonalna obsługa serwuje wina w przystępnych cenach i wyśmienite dania to wiadomo od Zobacz więcej
Dawno mnie tu nie było. Kilka lat. Bo daleko, bo za blisko cmentarza, bo …. już sama nie pamiętam. W ubiegłą niedzielę przy okazji wizyty na Powązkach postanowiliśmy zajrzeć na Burakowską. Bez Zobacz więcej