Kapusta kiszona własnej roboty jest najsmaczniejsza i zrobić nie jest trudno. Na rynku i w sklepie kapustę można kupić już poszatkowaną, z marchewką i bez. Ja a właściwie mój mąż za 20 kg. zapłacił 25
Zobacz więcej
Surówka z białej kapusty, marchewki, cebuli i czerwonej papryki. Bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu, bez pasteryzacjimoże postać w lodówce do 2 miesięcy. Składniki : - główkębiałej kapusty - 2
Zobacz więcej
Jeszcze w wolnej chwili robię słoiczki - po kilka sztuk ,żeby było z czego zima wybierać . Dziś zrobiłam kapustkę w zalewie octowej - pomieszałam białą i czerwona kapustę . Sałatka w słoikach z
Zobacz więcej
W zeszłym roku zrobiłam ją pierwszy raz, zaledwie kilka słoików, żeby zobaczyć, czy nam posmakuje. Jeszcze przed nowym rokiem się skończyła;) M. kilka razy w tygodniu kursował do piwnicy po kolejne
Zobacz więcej
Oto i ona. Moja ulubiona, domowa kapusta kiszona. Wszystkie kupowane w sklepach namiastki zakwaszane kwaskiem cytrynowym mogą się schować. Jeszcze rok temu sama je kupowałam, ale tej zimy zmieniłam
Zobacz więcej
Jest u nas co roku. Ubita, ugnieciona - pewnie niezadowolona, że taka stłamszona. Ale potem pęka z dumy na talerzu. Składniki: poszatkowana biała kapusta - u mnie 10 kg opakowanie ziela angielskiego
Zobacz więcej
Jedna z moich ulubionych sałatek "zimowych". Łagodna w smaku, lekko słodkawa, nie kwaśna. Idealna do obiadu:) Z tych proporcji wychodzi około 13 słoików o objętości średnio 500ml. Składniki: 3 kg
Zobacz więcej
Idealna sałatka do codziennych obiadów. Składniki: 1 kg kapusty czerwonej 30 dag jabłek 3 cebule Składniki na zalewę: 1,3 dag cukru 7 g soli 7 g kwasku cytrynowego Pieprz, ziele angielskie i liść
Zobacz więcej
Składniki: (na 6 słoików 0,9l) 2 główki czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg), 4 cebule, 4 jabłka, 3l wody, 1szklanka octu (250ml), 250g cukru (14łyżek), 30g soli (2łyżki), 8łyżek oleju.
Zobacz więcej
Zostałam obdarowana ogromną ilością kapusty, i co z nią zrobić?! Ukisić... Prosty sposób na domową kapustę kiszoną. Za dwa tygodnie będzie gotowa. Idealny sposób dla osób mieszkających za granicą i
Zobacz więcej
Popularna przysmak Polaków o kwaśnym smaku i cennym żródle witamin Składniki: 5 kg kapusty 10 dag soli garstka kminku weki 1l lub 2l Przygotowanie: Słoiki wyparzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz więcej
Klasyczna sałatka z kapusty w nietypowym połączeniu- z musztardą. Przepis sprawdzony, sałatka jest pyszna! Składniki: 1 kg kapusty białej kg pora 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru
Zobacz więcej
Czyż nie fajnie jest otworzyć zimą słoik pachnący latem? :) Składniki: 5 kg ogórków 1 kg cebuli 2 łyżki soli 1 główka białej kapusty 4 czerwone papryki 5 marchewek 5 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka
Zobacz więcej
Składniki : 2 kg białej kapusty 25 dkg marchewki 2 cebule 2 i 1/2 łyżki soli kminek Sposób wykonania : Kapustę oczyść, poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o dużych
Zobacz więcej
10 kg kapusty krajanki 17 dkg soli 2 marchewki Kapustę obieram, z wierzchnich liści. Wykrawam głąby, szatkuje heblem do krojenia kapusty. Marchew obieram, myję, i ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję
Zobacz więcej
Zachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak ukisić kapustę samodzielnie, a
Zobacz więcej
KAPUSTA KISZONA W SŁOIKACH Do sklepowej kapusty kiszonej dodawane są konserwanty i polepszacze. Dlatego już drugi rok kiszę sama. Przepis znalazłam w Internecie, niestety nie zapisałam linka, więc
Zobacz więcej
Kapusta czerwona jest zdrowa i pyszna, dlatego nie wyobrażam sobie aby nie zajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym
Zobacz więcej
Do kiszenia tej kapusty przystąpiłam już dawno, bo z miesiąc temu. Teraz stoi sobie spokojnie za pasteryzowana w litrowych słoikach i odpoczywa w piwnicy, czekając na swój udział w wigilijnych
Zobacz więcej