dobra śliwowica

Istria
Istria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje codzienne przyjemności
ŚLIWKOWY DŻEM

ŚLIWKOWY DŻEM 1374

0
{{headerMessage}}
Długo szukałam pomysłu na spożytkowanie 60%-owej śliwowicy. Jest dobra, choć strasznie mocna. Nie jestem fanką picia wódki w tradycyjnej formie, więc i ta śliwowica była upijana sporadycznie. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
330 ml cydru 50 ml śliwowicy 40% 50ml soku malinowego 2 plastry świeżego jabłka pokrojone w trójkąty kilka plasterków jabłka suszonego 1 duży plaster pomarańczy laska cynamonu Wszystkie składniki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wycinaliśmy szklanką. Smacznego! W oryginalnym przepisie jest mowa o 2 łyżkach śliwowicy, ja z tego zrezygnowałam, gdyż jadła też go nasz córka;) Do śmietany proponowane jest dodanie zagęstnika - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
schłodzone do np. schłodzonej śliwowicy lub białego wina. ( to co zostanie po nafaszerowaniu pomidorków należy zjeść ze smakiem ) . Ps. pomidorki też są lokalne ( małopolskie ), bo przeze mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
placek na leniwą sobotę, gdy ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę, jest bieganie do sklepu po jakieś fikuśne, brakujące składniki. Wielbicielem tego ciasta jest mój syn - w końcu jeśli coś nie ma w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
modyfikacje. Składniki (wg gazety na 6 porcji, wg mnie na 4-5): 100 g suszonych śliwek bez pestek 3-4 łyżki śliwowicy (nie miałam i użyłam wina) 2 polędwiczki wieprzowe (w sumie ok.600g, u mnie 1 Zobacz więcej
chilifiga
chilifiga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
chilifiga
Blog Roku 2012…

Blog Roku 2012… 49

0
{{headerMessage}}
Blog Roku 2012… przez Monika w dniu 27 stycznia 2013 · 0 odpowiedzi Wspinamy się, pniemy, skrabiemy w głosowaniu na najlepszy Blog Roku 2012. Przedwczoraj 38. miejsce, wczoraj 23., dziś rano 19., Zobacz więcej
dianastar
dianastar Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tanie Gotowanie
Bigos staropolski

Bigos staropolski 592

1
{{headerMessage}}
Przepis na duży garnek bigosu bigos staropolski 3 kg kapusty kiszonej 1 kg gotowanej wieprzowiny 1 kg gotowanej wołowiny 1 kg kiełbasy jałowcowej 2 cebule duża garść suszonych grzybów ( najlepiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kawa do kawy? Czemu nie. Dziś mamy podwójną małą czarną, w postaci deseru i kawy. Deser może być w dwóch wersjach dietetycznej (taka była dla mnie) i troszkę bardziej kalorycznej ta dla mojego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Smalec nie smalec. Tyle w nim dobra wszelakiego, że aż czasem się zastanawiam, czy nie powinien zmienić nazwy. Robię go raz w roku. Gdy na dworze mróz i chce się zjeść coś, co... no niestety, nie jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i pysznie. Aromaty Otaczanie się ulubionymi zapachami to coś, co zawsze potrafi wprawić mnie w dobry nastrój. Przy długich i mroźnych popołudniach oraz wieczorach stawiam na słodkie i korzenne nuty. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) wysmarowanej masłem i szczodrze wysypanej mąką. Cynamon mieszamy z cukrem pudrem i przesiewamy na wierzch deseru. Pieczemy przez ok. 20-25 min. Podajemy ciepłe z dodatkiem śliwek w syropie (mogą to Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coś dobrego
Coś bardziej wykwintnego:)

Coś bardziej wykwintnego:) 621

0
{{headerMessage}}
Dziś bez długiego wstępu. Danie które broni się smakiem. Najważniejsze to użycie najlepszych składników. Troszeczkę pracochłonne ale jednak łatwe. Świetne na Sylwestra jako przystawka na zimno lub na Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Śliwowica

Śliwowica 20120

7
{{headerMessage}}
Chyba nadeszła pora na pokazanie moich tegorocznych wyrobów wysokoprocentowych. W tym roku bardzo nie poszalałam bo końcówka lata była dość zajęta, potem nadszedł wrzesień i też było ciężko. Znalazłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Delikatna pierś kurczaka w sosie śmietanowym z subtelną nutą czosnkową. Do niej flambirowane brzoskwinie. Jedno z naszych ulubionych mięsnych dań. Najczęściej zjadamy je z ryżem, ale równie dobrze Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Śliwowica noworoczna

Śliwowica noworoczna 5557

1
{{headerMessage}}
Najlepsze są węgierki zbierane na przełomie września i października, kiedy marszczą się przy ogonku i pękają. Wtedy owoce są najbardziej dojrzałe, aromatyczne i zawierają najwięcej cukru, a co za tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Brandy to naturalna wódka wytrawna, wytwarzana z destylatu winnego, która leżakuje w dębowych beczkach. Nazwa Brandy pochodzi od holenderskiego słowa „brandevijn”, co w średniowieczu oznaczało Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis pochodzi z warsztatów Akademii Smaku Siemens. Polecam, jest to najlepsza metoda przygotowania piersi z kaczki, aby mięso było lekko różowe i soczyste. Jeśli nie mamy wszystkich składników Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 30 g suszonych grzybów leśnych 5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych pół szklanki wina śliwkowego lub 1/4 szklanki śliwowicy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Smażymy na dużym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :) ** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt Zobacz więcej