doby przepis na barszcz

ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy. Naczynie z zakwasem przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej 4-5 dni. Zakwas na biały barszcz 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 litr ciepłej Zobacz więcej
W tamtym roku pokazywałam wam zakwas żytni na żurek. W tym roku zakwas pszenny na barszcz biały. To taka wersja przyśpieszona, z dodatkiem zakwasu chlebowego- będzie gotowy w dobę. Spróbujcie ! Zobacz więcej
merycookme
merycookme Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mery Cook Me
Zakwas na żurek

Zakwas na żurek 68

0
czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe Do słoika wsypuję mąkę, dodaję przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki i zalewam wodą. Przykrywam serwetką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 Zobacz więcej
Przepis ze strony jednego ze sklepów.Dla spóźnialskich, którzy nie nastawili zakwasu tydzień temu, polecam barszcze czerwony expresowy;) Równie dobry i pachnący. Idealny do uszek czy pierogów! 1,5 kg Zobacz więcej
Laktoowo
Laktoowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lakto Owo
Sos z suszonych śliwek

Sos z suszonych śliwek 2623

1
, * ząbek czosnku, * łyżka siekanego koperku, * sól, pieprz, ostra papryka, * po kilka kropel octu balsamicznego i sosu sojowego. Śliwki zalać wodą i moczyć 1/4 doby. Ugotować w tej samej, aż zmiękną Zobacz więcej
Barszcz postny jest jednym z najbardziej wyczekiwanych, charakterystycznych potraw, które wprawiają mnie w stan euforii. Po wigilijnych przyjemnościach przyszła pora na noworoczne smaki. Jak Zobacz więcej
do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania np. gruszek, dzięki któremu zyskają piękny różowy kolor. Wspaniale również podkreśli smak Zobacz więcej
Aromatyczny barszcz ukraiński to coś w sam raz na chłodne dni. Choć wydaje się, że jest z tym daniem mnóstwo zabawy to tak naprawdę przy dobrej organizacji przy garach nie spędzimy zbyt wiele czasu. Zobacz więcej
joduha.
joduha. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
joduha. kuchenna
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany 55

0
Zakwas buraczany - nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia w wielu polskich domach. To za jego zasługą barszcz wigilijny ma tak wyjątkowy kolor i smak. Mój już gotowy, czeka w lodówce :) Zobacz więcej
Święta, Święta i po Świętach... Pyszne pierogi, uszka, barszcz...pachnące pierniczki i cała reszta pozostałych pyszności...hmm... Ale wracamy powoli do dnia codziennego, choć zbliża się Sylwester i Zobacz więcej
Anula44
Anula44 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia pachnąca bzem
ŻUREK

ŻUREK 362

0
Zaproponuję Wam staropolskie danie, jakim niewątpliwie jest żur. Przygotowywały go nasze prababki, używając żuru własnej roboty. Czasy były trudne, praktycznie wszystko trzeba było robić samemu. Zobacz więcej
Buraczkowe powitanie. Witajcie kochani!!! Tak czasem bywa, że brakuje doby, aby wszystko ogarnąć, a jesienna aura zagania nas do łóżka z przeziębieniem. Później w tymże łóżku lądują nasi bliscy, a Zobacz więcej
Witajcie:) Świętazbliżająsię dużymi krokami! Pierwsze przygotowania jużzrealizowane:ciasto na piernik nastawione, zakwas buraczany na barszcz jużprzelany do butelek, skorka pomarańczowa kandyzowana Zobacz więcej
Ostatnio niezbyt często pojawiam się na blogu, ale niestety doby nie potrafię jeszcze wydłużyć, a wolnego czasu nie pozostaje mi za wiele. Za kilka dni Wigilia, dlatego muszę podzielić się z Wami Zobacz więcej
Kaś
Kaś Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bake&Taste
Przepisy na Wigilię

Przepisy na Wigilię 86

1
Kochani, miałam nadzieję zaproponować coś nowego przed Świętami, ale nawet jakby doba miała ze 30 godzin, to bym się nie wyrobiła :) Zapraszam więc na zbiór "best of the best", które pojawią się na Zobacz więcej
pookcook
pookcook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pookcook
Żur

Żur 139

0
Czym jest żurek, biały barszcz czy zalewajka to kwestia raczej nie do rozstrzygnięcia na poziomie definicji, bo każdy region Polski jak nie rodzina ma zapewne własną na określenie tej wyjątkowej zupy. Zobacz więcej
W dobie pół produktów ( z których nie ukrywam korzystam z konieczności lub z lenistwa ) są smaki których się nie zapomina . Jak mnie najdzie ochota na dobry barszczyk to nastawiam zakwas . Czas ; 10 Zobacz więcej
Ania Hosz
Ania Hosz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Galantyna.pl
Wereszczaka…

Wereszczaka… 190

0
Nazwa „wereszczaka” kojarzy mi się z Mickiewiczem i Marylą Wereszczakówną… ” na każdym miejscu i o każdej dobie…” Myślałby kto, że dziś będzie o miłosnym uniesieniu, o lirycznym wznaniu… nic z tych Zobacz więcej
Zakwas na barszcz czerwony... Intensywnie czerwony i... buraczany. Pachnący czosnkiem i przyprawami. Bez dodatku konserwantówi chemii. Idelany do wigilijnego barszczu. Zapraszam! Składniki: 2 kg Zobacz więcej