• 8
  • 7
  • 2
  • 0
  • 2
  • 2
przepisów z 6131 blogów

dojrzewająca wołowina

kolejna propozycja suszonych na suszone wędliny-tym razem wołowinka-wyszła genialna-jak wszystkie suszone wędlinki -był jużBoczek,KarczekiSchabik polecam wszystkie bo naprawdę warto je zrobić Zobacz więcej
Banalnie proste, bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne danie. Stek wołowy z rostbefu,polędwicy lub antrykotu. Wołowina powinna być dobrej jakości długo dojrzewająca. Składniki: 200g stek z wołowiny Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Medalion wołowy

Medalion wołowy 184

0
Weźmij materii mięsnej... jak pisał autor "Compendium ferculorum" - w lodówce w charakterze materii figurował kawałek wołowiny. Uformowany szybko (energii jeszcze starczyło) w dwa medaliony owinięte Zobacz więcej
Świąteczne przygotowania ruszają już pewnie w większości domów, ja dzisiaj zaczęłam szykowanie schabu dojrzewającego robię go z wołowiny, a wy możecie przygotować z czego sobie życzycie. Przepis od Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Trochę inne carpaccio

Trochę inne carpaccio 43

1
Dla zrobienia tego carpaccio udało mi się dostać prawdziwą dojrzewającą wołowinę. W Polsce nie powinno być z tym żadnego problemu :-). Jeśli jednak ktoś nie dostanie to można też przygotować Zobacz więcej
Urok tego gulaszu (w polskim rozumieniu tego słowa) polega na tym, że każdy kęs to niespodzianka: nie wiesz, na jaki rodzaj mięsa natrafisz: na soczystą polędwicę, delikatną cielęcinę, czy może na Zobacz więcej
Cytryna
Cytryna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cytryna&Co
TATAR "PO HISZPAŃSKU"

TATAR "PO HISZPAŃSKU" 97

0
lubicie surową wołowinę to jest to świetna alternatywa dla klasycznego tatara i carpaccio. Składniki: 300 g chudej zmielonej/posiekanej wołowiny (może być polędwica, pierwsza krzyżowa, rostbef) ząbek Zobacz więcej
Kiedy nie mam zbyt wiele czasu, gotuję makaron. Zazwyczaj cenię sobie klasyczne zestawienia smakowe, takie jak przetarte pomidory, wołowina i bazylia, albo beszamel, drób i mozarella. Kiedy planuję Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa 13791

5
Moja szynka i baleron już dojrzewają do wędzenia (chyba w piątek będę wędził), więc chciałem zrobić jeszcze trochę kiełbasy, żeby uwędzić za jednym zamachem. Przeczytałem w Internecie 100 przepisów, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Warsztaty z Fairy

Warsztaty z Fairy 75

0
TRUFLOWĄ I 9 LETNIM OCTEM BALSAMICZNYM - GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU - SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM - KACZKA Z OWOCAMI - POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE - SANDACZ Z Zobacz więcej
wołowina. Jeszcze trudno ją kupić w zwykłych sklepach, ale bywa… Taka sezonowana, czyli kruszejąca odpowiednio długo w odpowiedniej temperaturze ( od -5 do 0 stopni) i wilgotności byłaby super. To Zobacz więcej
Sycąca, pożywna, zaspokoi większy głód. Składniki: kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 9 łyżek zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody farsz: 500 g zmielonej wołowiny 100 g Zobacz więcej
Bresaola już tak naprawdę sama w sobie jest potrawą. Jest to solona i suszona powietrzem długo dojrzewająca wołowa polędwica. Charakterystyczny jest jej jednorodny ciemnoczerwony kolor. Jej smak jest Zobacz więcej
Steak wołowy to danie którego cena w restauracji często sięga grubo ponad 50 żł. Za dobry steak z wołowinyzagramanicznej może kosztować nawet 250 zł. Dawno temu jadłem prawdziwe steaki w stanach a Zobacz więcej
Kasia FF
Kasia FF Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FoodFellas
Carpaccio z bresaoli

Carpaccio z bresaoli 81

0
Kiedyś myślałam, że carpaccio to przystawka z surowej wołowiny, serwowana w postaci cieniutko pokrojonych plastrów. Potem dowiedziałam się, że tradycyjną wołowinę można zastąpić cielęciną, dziczyzną Zobacz więcej
Moje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014 --->KLIK Składniki: 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania) 1 bułka Zobacz więcej
1 duży ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 kuli selera kilka plastrów dobrej szynki dojrzewającej np.parmeńskiej 1 puszka pomidorów z puszki 500 g mielonej wołowiny 150 ml wytrawnego czerwonego wina 2 Zobacz więcej
Bardzo lubię ten sos z niebieskiego sera pleśniowego w sałatkach i do mięs. W połączeniu z ostrymi udkami z kurczaka i skrzydełkami, dobrze "gasi" ogień w ustach. Dzięki naturalnemu glutaminianowi Zobacz więcej
Dawno nie piekłam wołowiny, więc kiedy udało się kupić ładny kawałek, postanowiłam upiec go w całości. Ponieważ jakiś czas temu zepsuło mi się znakomite narzędzie do szpikowania słoniną, tym razem Zobacz więcej
Carpaccio powstało jak głosi legenda na zamówienie potrawy z surowego mięsa przez hrabinę Amalii Nani Mocenigo w Wenecji w 1950 w Harry's Bar. Autorowi dania, właścicielowi baru Giuseppe Cipriani Zobacz więcej