dolma

ZOBACZ TAKŻE:

pmaruszewska
pmaruszewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Archipelag smaków
Dolma

Dolma 125

0
Dolma, jeden z najbardziej znanych specjałów kuchni tureckiej Dolma, czyli turecka wersja gołąbków Składniki Dwa pomidory Cztery cebule Malutkie cukinie Malutkie kabaczki Malutkie bakłażany Kwiaty Zobacz więcej
Al's kitchen
Al's kitchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AL's kitchen
Dolma mahszi

Dolma mahszi 154

0
Dolma mahszi czyli inaczej faszerowana cebula, która jest popularna w kuchni irackiej. Pracochłonna jak polskie gołąbki ale warta poświęconego jej czasu. Jednocześnie dziecinnie prosta i tania. Farsz Zobacz więcej
Młode liście podbiału mogą nam posłużyć do dolmy. Musimy zebrać młode, zdrowe liście, które następnie blanszujemy we wrzątku. Do wypełnienie liści proponuję przyprawiony farsz mięsny. Zwinięte Zobacz więcej
. Solanka: na 1 l wody 2 łyżki soli. Nic się nie stanie jeśli liście podbiału przesolimy. Obgotowane liście gotowe do przetworzenia. Zwijamy je do słoików lub od razu robimy dolmę. Przykładowy farsz Zobacz więcej
Dolma, czyli nadziewana papryka Prawda o mnie...Pierwszy raz spróbowałam nadziewanej papryki w Turcji. I to dzięki mojej koleżance, cudownej Turczynce Aksu:) Dzięki niej zakochałam się w dolmie. Zobacz więcej
1 l wody 2 łyżki soli 0,5 szkl octu Składniki zalewy lub ich wielokrotność gotujemy. Do wrzątku wrzucamy liście podbiału bez ogonków. Gotujemy 2 minuty. Odcedzamy bez wylewania płynu. Przestudzone Zobacz więcej
W tradycyjnym przepisie dolmę zawija się w liście winogron. A że my takie nie koniecznie mamy, to szukamy łatwiejszych rozwiązań. W Polsce podbiał rośnie wszędzie i na pewno jeśli dowiemy się jak Zobacz więcej
) przyszedł czas na piwo. Szkoda tylko, że nie mogę go pić, ale obiecał zrobić mi bezalkoholowe. I jest umowa można je robić tylko w weekend przed dużym sprzątaniem. Tymczasem dziś banalnie prosto. Zobacz więcej
Grecy nie lubią Turków. Turcy nie lubią Greków. Tak jest od setek lat. Nie będzie to jednak powodem do tego, żeby nie przyrządzić tureckiej dolmy z greckim jogurtem. Mało tego, turecka dolma będzie z Zobacz więcej
Jedna z Czytelniczek poprosiła bym zrobiła tę potrawę gdyż będąc u znajomych jadła i bardzo jej smakowała. Znalazłam sprawdzony przepis, zrobiłam i nam również posmakowała. Najwieksze wrażenie robi Zobacz więcej
Dolmy to nieco bardziej orientalni bracia naszych rodzimych gołąbków- warzywnym lub mięsnym farszem nadziewa się liście winorośli, które coraz łatwiej dostać w polskich delikatesach i sklepach z Zobacz więcej
Mięsny wtorek Dziś postanowiłam przedstawić przepis na faszerowaną paprykę. Jest to danie typowe dla kuchni tureckiej, częściej może znane w wersji wegetariańskiej, ja jednak zdecydowałam się Zobacz więcej
Inspiracja według dr. Łukasza Łuczaja, który wykorzystuje w swojej kuchni liście podbiału. Młode liście zerwane na leśnej łące sparzone wrzątkiem, wypełnione farszem i zapieczone w garnku z gliny. Zobacz więcej
Po prostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis nagołąbkiznaleziony na stronie o Krymie -Eastway Zobacz więcej
. Składniki: 500 g marynowanych liści winorośli 2 szalotki, drobno posiekane dwa duże pomidory malinowe, bez skórki 150 g ryżu długoziarnistego 50 g suszonych porzeczek 50 g orzeszków piniowych pęczek Zobacz więcej
Wszystko zaczyna się w ogrodzie – to tam zbieramy młode liście winogron. Karima wypytuje czy zbieram je po syryjsku, czyli setkami! Ich ilość mnie przytłacza, ale przygotowuję mocną solankę (taką, że Zobacz więcej
Jebra, yabrak - maleńkie, ciemnozielone zawiniątka w kształcie wałeczków. Mini gołąbki faszerowane ryżem, mięsem, ryżem z warzywami, ryżem z mięsem. Liść kapusty zastąpiony liściem winorośli. Pyszna Zobacz więcej
Faszerowane liscie winogron sa znane i uwielbiane na calym Bliskim Wschodzie oraz na Balkanach. Mozna je przygotowac rowniez w innej popularnej wersji-wegetarianskiej. I...to prawda...jest z nimi Zobacz więcej
Liście podbiału do Dolmy Zebrane liście myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Parzymy kilka minut, odcedzamy, przestudzone zwijamy i wkładamy do słoików. Zalewamy gorącą wodą (może Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: