Przepis na dolma

Powiązane przepisy:

W tradycyjnym przepisie dolmę zawija się w liście winogron. A że my takie nie koniecznie mamy, to szukamy łatwiejszych rozwiązań. W Polsce podbiał rośnie wszędzie i na pewno jeśli dowiemy się jak Zobacz więcej
Al's kitchen
Al's kitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AL's kitchen
Dolma mahszi

Dolma mahszi 193

Dolma mahszi czyli inaczej faszerowana cebula, która jest popularna w kuchni irackiej. Pracochłonna jak polskie gołąbki ale warta poświęconego jej czasu. Jednocześnie dziecinnie prosta i tania. Farsz Zobacz więcej
W tradycyjnym przepisie dolmę zawija się w liście winogron. A że my takie nie koniecznie mamy, to szukamy łatwiejszych rozwiązań. W Polsce podbiał rośnie wszędzie i na pewno jeśli dowiemy się jak Zobacz więcej
Podbiał jest dziko rosnącą rośliną zielną często spotykaną przy polnych drogach, w lasach i na łąkach. Średniej wielkość młode liście możemy zbierać w sierpniu i wrześniu. Duże liście będą łykowate. Zobacz więcej
Odpowiednio przygotowane liście podbiału smakują jak liście winorośli. Do dolmy zbieramy liście młode o średnicy 12-15 cm. Obcinamy ogonki i gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem Zobacz więcej
Młode liście podbiału mogą nam posłużyć do dolmy. Musimy zebrać młode, zdrowe liście, które następnie blanszujemy we wrzątku. Do wypełnienie liści proponuję przyprawiony farsz mięsny. Zwinięte Zobacz więcej
Dolma, czyli nadziewana papryka Prawda o mnie...Pierwszy raz spróbowałam nadziewanej papryki w Turcji. I to dzięki mojej koleżance, cudownej Turczynce Aksu:) Dzięki niej zakochałam się w dolmie. Zobacz więcej
1 l wody 2 łyżki soli 0,5 szkl octu Składniki zalewy lub ich wielokrotność gotujemy. Do wrzątku wrzucamy liście podbiału bez ogonków. Gotujemy 2 minuty. Odcedzamy bez wylewania płynu. Przestudzone Zobacz więcej
Grecy nie lubią Turków. Turcy nie lubią Greków. Tak jest od setek lat. Nie będzie to jednak powodem do tego, żeby nie przyrządzić tureckiej dolmy z greckim jogurtem. Mało tego, turecka dolma będzie z Zobacz więcej
Dolma, po turecku znaczy „nadziewany” i jest to nazwa dla potraw tureckich przygotowywanych z faszerowanych warzyw. Faszerowane mogą być różne warzywa : papryka, cebula, ziemniaki, pomidory, Zobacz więcej
Tym przepisem miałam się z wami podzielić już nie raz (i nie dwa). Jednak zawsze coś stawało mi na drodze. A to za szybko zjedzone, a to zdjęcia nieudane, a to ja zabiegana czy innym razem uziemiona Zobacz więcej
Ostatnio zasmakowałam w gołąbkach z liści winorośli.Robi je się szybko i łatwo,mniej są problemowe niż no.gołąbki greckie ( przepis na blogu)a napewno niż nasze z kapusty. Z tureckiego " dolmak" Zobacz więcej
Dolma rarytas śródziemnomorski ( serwowany w Grecji, ale również i na Bałkanach czy w rejonach Dalekiego Wschodu) odpowiednik gołąbka, lecz zawijany w liściu oliwnym. Idealny na przystawkę. Smakuje Zobacz więcej
Jedna z Czytelniczek poprosiła bym zrobiła tę potrawę gdyż będąc u znajomych jadła i bardzo jej smakowała. Znalazłam sprawdzony przepis, zrobiłam i nam również posmakowała. Najwieksze wrażenie robi Zobacz więcej
Dolmy to nieco bardziej orientalni bracia naszych rodzimych gołąbków- warzywnym lub mięsnym farszem nadziewa się liście winorośli, które coraz łatwiej dostać w polskich delikatesach i sklepach z Zobacz więcej
Po prostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis nagołąbkiznaleziony na stronie o Krymie -Eastway Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Dolma - faszerowana papryka

Dolma - faszerowana papryka 166

Mięsny wtorek Dziś postanowiłam przedstawić przepis na faszerowaną paprykę. Jest to danie typowe dla kuchni tureckiej, częściej może znane w wersji wegetariańskiej, ja jednak zdecydowałam się Zobacz więcej
Inspiracja według dr. Łukasza Łuczaja, który wykorzystuje w swojej kuchni liście podbiału. Młode liście zerwane na leśnej łące sparzone wrzątkiem, wypełnione farszem i zapieczone w garnku z gliny. Zobacz więcej
Jeśli nie robiliście jeszcze takich gołąbków, to gorąco polecam, bo są wspaniałe. Są one bardzo popularnena Bałkanach,Kaukaziew Turcji czy Grecji. Mogą być w wersji mięsnej lub wegetariańskiej.Liście Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: