dolma

ZOBACZ TAKŻE:

Al's kitchen
Al's kitchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AL's kitchen
Dolma mahszi

Dolma mahszi 172

0
{{headerMessage}}
Dolma mahszi czyli inaczej faszerowana cebula, która jest popularna w kuchni irackiej. Pracochłonna jak polskie gołąbki ale warta poświęconego jej czasu. Jednocześnie dziecinnie prosta i tania. Farsz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Młode liście podbiału mogą nam posłużyć do dolmy. Musimy zebrać młode, zdrowe liście, które następnie blanszujemy we wrzątku. Do wypełnienie liści proponuję przyprawiony farsz mięsny. Zwinięte Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Solanka: na 1 l wody 2 łyżki soli. Nic się nie stanie jeśli liście podbiału przesolimy. Obgotowane liście gotowe do przetworzenia. Zwijamy je do słoików lub od razu robimy dolmę. Przykładowy farsz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dolma, czyli nadziewana papryka Prawda o mnie...Pierwszy raz spróbowałam nadziewanej papryki w Turcji. I to dzięki mojej koleżance, cudownej Turczynce Aksu:) Dzięki niej zakochałam się w dolmie. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 l wody 2 łyżki soli 0,5 szkl octu Składniki zalewy lub ich wielokrotność gotujemy. Do wrzątku wrzucamy liście podbiału bez ogonków. Gotujemy 2 minuty. Odcedzamy bez wylewania płynu. Przestudzone Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W tradycyjnym przepisie dolmę zawija się w liście winogron. A że my takie nie koniecznie mamy, to szukamy łatwiejszych rozwiązań. W Polsce podbiał rośnie wszędzie i na pewno jeśli dowiemy się jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W tradycyjnym przepisie dolmę zawija się w liście winogron. A że my takie nie koniecznie mamy, to szukamy łatwiejszych rozwiązań. W Polsce podbiał rośnie wszędzie i na pewno jeśli dowiemy się jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dolma, po turecku znaczy „nadziewany” i jest to nazwa dla potraw tureckich przygotowywanych z faszerowanych warzyw. Faszerowane mogą być różne warzywa : papryka, cebula, ziemniaki, pomidory, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) przyszedł czas na piwo. Szkoda tylko, że nie mogę go pić, ale obiecał zrobić mi bezalkoholowe. I jest umowa można je robić tylko w weekend przed dużym sprzątaniem. Tymczasem dziś banalnie prosto. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Grecy nie lubią Turków. Turcy nie lubią Greków. Tak jest od setek lat. Nie będzie to jednak powodem do tego, żeby nie przyrządzić tureckiej dolmy z greckim jogurtem. Mało tego, turecka dolma będzie z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jedna z Czytelniczek poprosiła bym zrobiła tę potrawę gdyż będąc u znajomych jadła i bardzo jej smakowała. Znalazłam sprawdzony przepis, zrobiłam i nam również posmakowała. Najwieksze wrażenie robi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dolmy to nieco bardziej orientalni bracia naszych rodzimych gołąbków- warzywnym lub mięsnym farszem nadziewa się liście winorośli, które coraz łatwiej dostać w polskich delikatesach i sklepach z Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Dolma - faszerowana papryka

Dolma - faszerowana papryka 161

0
{{headerMessage}}
Mięsny wtorek Dziś postanowiłam przedstawić przepis na faszerowaną paprykę. Jest to danie typowe dla kuchni tureckiej, częściej może znane w wersji wegetariańskiej, ja jednak zdecydowałam się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
{{headerMessage}}
Inspiracja według dr. Łukasza Łuczaja, który wykorzystuje w swojej kuchni liście podbiału. Młode liście zerwane na leśnej łące sparzone wrzątkiem, wypełnione farszem i zapieczone w garnku z gliny. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po prostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis nagołąbkiznaleziony na stronie o Krymie -Eastway Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Składniki: 500 g marynowanych liści winorośli 2 szalotki, drobno posiekane dwa duże pomidory malinowe, bez skórki 150 g ryżu długoziarnistego 50 g suszonych porzeczek 50 g orzeszków piniowych pęczek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wszystko zaczyna się w ogrodzie – to tam zbieramy młode liście winogron. Karima wypytuje czy zbieram je po syryjsku, czyli setkami! Ich ilość mnie przytłacza, ale przygotowuję mocną solankę (taką, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jebra, yabrak - maleńkie, ciemnozielone zawiniątka w kształcie wałeczków. Mini gołąbki faszerowane ryżem, mięsem, ryżem z warzywami, ryżem z mięsem. Liść kapusty zastąpiony liściem winorośli. Pyszna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Faszerowane liscie winogron sa znane i uwielbiane na calym Bliskim Wschodzie oraz na Balkanach. Mozna je przygotowac rowniez w innej popularnej wersji-wegetarianskiej. I...to prawda...jest z nimi Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: