Przepis na dolmadakia

Powiązane przepisy:

Krzak winogron domagał się „prześwietlenia” pozostawiając dużo młodziutkich liści fantastycznie nadających się na przepis mojej mamy czyli odeskie zawijańce z winogronowych liści bardzo podobne do Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Marynowane liście winogron

Marynowane liście winogron 3037

Odkąd posmakowałam Dolmadakii (farszu z ryżu i ziół zawiniętego w liście winogron), stwierdziłam, że warto się we wspomniane liście zaopatrzyć. Postanowiłam skorzystać z ich urodzaju i zamknęłam je w Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Dolmadakia z puszki

Dolmadakia z puszki 69

Czasem sięgam po gotowe rzeczy. Robię to bardzo rzadko ale czasem nie umiem się powstrzymać….dlatego dolmadakia z puszki…i co pychota! Tak po prostu, wyciągnąć z puszki, skropić oliwą i zjeść…. A Zobacz więcej
Taverna Patris to grecka tawerna mieszcząca się w raczej nie najpiękniejszej lokalizacji (przy ruchliwej ulicy Wał Miedzeszyński w Warszawie), w dodatku ze złą sławą (w poprzedniej knajpie, która Zobacz więcej
Składniki: 2 jajka 1 puszka krojonych pomidorów 100 g fety 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta cukru oregano Chwilową nieobecność tłumaczę Wielkanocami. Liczba mnoga to nie pomyłka. W Zobacz więcej
Dolmadakia to faszerowanych liście winogron wywodzące się z kuchni Krety. Są dwie sposoby ich przygotowania. Taki z użyciem nieugotowanego ryżu (jak w przepisie poniżej) oraz wersja łatwiejsza, w Zobacz więcej
Składniki: 30 marynowanych liści winogron 300 g ryżu (na risotto) 2 cebule pęczek koperku pęczek pietruszki pęczek szczypiorku sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 litra bulionu warzywnego sól, Zobacz więcej
agni
agni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Całkiem smaczne życie
DUSZONA OŚMIORNICA

DUSZONA OŚMIORNICA 1676

Składniki: 1 mrożona ośmiornica 1 marchewka 2 cebule 1 ząbek czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek ocet z czerwonego wina ew. kieliszek czerwonego wina Jest jeden pozytywny aspekt mojej ostatniej Zobacz więcej
KRETA TOP 10 potraw, które pokochasz - KUCHNIA TOMKA Skip to content Nowości TOP 5 minut temuKRETA TOP 10 potraw, które pokochasz 3 dni temuHORTA gotowane zioła i warzywa z KRETY 5 dni temuAUSTRIACKIE Zobacz więcej
Zniejednegogarnka.pl - Strona główna Zniejednegogarnka.pl - Strona główna Strona główna Blog Galeria O nas Kontakt Uwaga! Do poprawnego działania witryna wymaga włączonej obsługi języka JavaScript. 06 Zobacz więcej
Tortilla ta to nasz wymysł znanych przez nas i lubianych smaków. Poznaliśmy je odwiedzając zachodnich sąsiadów i restaurację mieszkających tam Greków. Niestety żaden z nich nie chciał zdradzić swojej Zobacz więcej
Kwiecień mi gdzieś zupełnie przeleciał i prawie, prawie stałoby się nieszczęście, czyli pierwszy miesiąc bez postu na Rozkoszach Stołu od początków istnienia bloga. Ostatni miesiąc skurczył mi się Zobacz więcej
Szybkie gotowanie: Podsumowanie akcji kulinarnej "Soczewica 2" Szybkie gotowanie czyli jak nie tracić czasu w kuchni :) Strony Strona główna Przepisy Recenzje książek Współpraca Konkursy Moje akcje Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Dolmadakia z soczewicą

Dolmadakia z soczewicą 172

O małych gołąbeczkach z liści winogron w wydaniu klasycznym pisałam już wcześniej. Dzisiaj chciałam przedstawić wersję, która jest tradycyjną wersją tej potrawy podawaną na Rodos. Zamiast nadzienia Zobacz więcej
daylicooking
daylicooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
daylicooking
Gołąbki

Gołąbki 3233

Niewiele jest smaczniejszych potraw ponad domowe gołąbki. Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią powstania tej potrawy lub samej nazwy? Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej Zobacz więcej
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchniświata:) Tegołąbkiprzygotowałam z sosem Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
food²
Otwarcie Taverny Akropolis

Otwarcie Taverny Akropolis 43

Jesień przywitała nas już na dobre. Chociaż ciągle skrywam w sobie głęboką nadzieję na polepszenie aury przed nadejściem zimy. W tym oczekiwaniu na słońce miałem przyjemną okazję poczuć się, choć Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Weekend w Winnicy Płochockich

Weekend w Winnicy Płochockich 47

Po raz pierwszy byliśmy w Winnicy Płochockich jesienią zeszłego roku. Próbowaliśmy „prosto z krzaka” dojrzałe winogrona kilku odmian. Próbowaliśmy wyobrazić sobie jakie wino z nich powstanie. Zobacz więcej
Mój ulubiony gatunek książek kulinarnych to takie, gdzie fabuła przeplata się z przepisami, które były ważne dla rozwoju wypadków. W ten sposób mogę lepiej wejść w kuchnię konkretnego miejsca na Zobacz więcej
Dolmadakia, czyli malutkie gołąbki z liści winogron, to chyba najpopularniejsza grecka przekąska. Każdy niemal region szczyci się swoimi przepisami, tak, więc mogą to być gołąbki z nadzieniem jarskim, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: