dolmadakia

ZOBACZ TAKŻE:

Dolmadakia, czyli malutkie gołąbki z liści winogron, to chyba najpopularniejsza grecka przekąska. Każdy niemal region szczyci się swoimi przepisami, tak, więc mogą to być gołąbki z nadzieniem jarskim, Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Dolmadakia z puszki

Dolmadakia z puszki 65

Czasem sięgam po gotowe rzeczy. Robię to bardzo rzadko ale czasem nie umiem się powstrzymać….dlatego dolmadakia z puszki…i co pychota! Tak po prostu, wyciągnąć z puszki, skropić oliwą i zjeść…. A Zobacz więcej
Dolmadakia to faszerowanych liście winogron wywodzące się z kuchni Krety. Są dwie sposoby ich przygotowania. Taki z użyciem nieugotowanego ryżu (jak w przepisie poniżej) oraz wersja łatwiejsza, w Zobacz więcej
Składniki: 30 marynowanych liści winogron 300 g ryżu (na risotto) 2 cebule pęczek koperku pęczek pietruszki pęczek szczypiorku sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 litra bulionu warzywnego sól, Zobacz więcej
swojska baba
swojska baba Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Dolmadakia z soczewicą

Dolmadakia z soczewicą 166

O małych gołąbeczkach z liści winogron w wydaniu klasycznym pisałam już wcześniej. Dzisiaj chciałam przedstawić wersję, która jest tradycyjną wersją tej potrawy podawaną na Rodos. Zamiast nadzienia Zobacz więcej
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchniświata:) Tegołąbkiprzygotowałam z sosem Zobacz więcej
Odpowiednio przygotowane liście podbiału smakują jak liście winorośli. Do dolmy zbieramy liście młode o średnicy 12-15 cm. Obcinamy ogonki i gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem Zobacz więcej
Tasty Travel
Tasty Travel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Our Tasty Travel
Meze: Greckie Dolmades

Meze: Greckie Dolmades 175

Dolmades Ku mojej wielkiej radości, w końcu udało mi się wytropić w Edynburgu sklepik, w którym można kupić niemalże wszystko, co potrzebne do śródziemnomorskich potraw. Najbardziej ucieszyły mnie Zobacz więcej
Keftedakia z cytrynowymi ziemniakami zapiekane w piecu (κεφτεδάκια με λεμονάτες πατάτες στο φούρνο) to potrawa szybka i nieskomplikowana. Może stanowić miłą odmianę klasycznych keftedes, znanych jako Zobacz więcej
Keftedakia mogą być podawane jednakowo jako przystawka do wina, piwa lub ouzo, lub jako przekąska o każdej porze dnia. Można podawać ją na imprezach, spotkaniach rodzinnych, w bufecie. Podajemy je Zobacz więcej
Pierwszy raz tegołąbkijadłam 12 lat temu, gdy w naszym domu przygotowała je goszcząca u nasBułgarkapochodzenie tureckiego. Nigdy wcześniej ich nie jadłam dlatego obserwowałamdokładnie cały proces ich Zobacz więcej
W tradycyjnym przepisie dolmę zawija się w liście winogron. A że my takie nie koniecznie mamy, to szukamy łatwiejszych rozwiązań. W Polsce podbiał rośnie wszędzie i na pewno jeśli dowiemy się jak Zobacz więcej
Absolutnie nie smakowały mi te, które zdarzyło mi się jeść w restauracjach. I nie mam pojęcia, dlaczego od ponad tygodnia chodziły mi po głowie marynowane liście winogron. Musiałam je kupić. A jak Zobacz więcej
gołąbki w liściach winogron czyli dolmades Grety | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Makarony Miary i porady Zupy Przystawki Dania główne Ciasta i torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania… Zobacz więcej
Solone liście winogron na „Dolmades” i nie tylko … Dolmades to grecka odmiana naszych gołąbków , często podawana w formie wegetariańskiej -przepis na nie innym razem .Dzisiaj chce Wam podać przepis na Zobacz więcej
Dolmades z farszem z ryżu, bakłażana i ziół podane z sosem tzatziki cze 21, 2012 Gdy ciągle pada deszcz w głowie mam pomysły na potrawy ze słonecznych krain. Pomysł na dolmades wpadł mi gdy Zobacz więcej
Dolma, po turecku znaczy „nadziewany” i jest to nazwa dla potraw tureckich przygotowywanych z faszerowanych warzyw. Faszerowane mogą być różne warzywa : papryka, cebula, ziemniaki, pomidory, Zobacz więcej
Faszerowane liscie winogron sa znane i uwielbiane na calym Bliskim Wschodzie oraz na Balkanach. Mozna je przygotowac rowniez w innej popularnej wersji-wegetarianskiej. I...to prawda...jest z nimi Zobacz więcej
Al's kitchen
Al's kitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AL's kitchen
Dolma mahszi

Dolma mahszi 183

Dolma mahszi czyli inaczej faszerowana cebula, która jest popularna w kuchni irackiej. Pracochłonna jak polskie gołąbki ale warta poświęconego jej czasu. Jednocześnie dziecinnie prosta i tania. Farsz Zobacz więcej
Ostatnio zasmakowałam w gołąbkach z liści winorośli.Robi je się szybko i łatwo,mniej są problemowe niż no.gołąbki greckie ( przepis na blogu)a napewno niż nasze z kapusty. Z tureckiego " dolmak" Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: