dolmadakia

ZOBACZ TAKŻE:

Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Dolmadakia z puszki

Dolmadakia z puszki 65

0
{{headerMessage}}
Czasem sięgam po gotowe rzeczy. Robię to bardzo rzadko ale czasem nie umiem się powstrzymać….dlatego dolmadakia z puszki…i co pychota! Tak po prostu, wyciągnąć z puszki, skropić oliwą i zjeść…. A Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dolmadakia to faszerowanych liście winogron wywodzące się z kuchni Krety. Są dwie sposoby ich przygotowania. Taki z użyciem nieugotowanego ryżu (jak w przepisie poniżej) oraz wersja łatwiejsza, w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mam i takie, które je się w określony sposób. Postanowiłam zmierzyć się z dolmadakia, czyli nadziewanymi ryżem liśćmi winogron. Liście kupiłam na targu w Salonikach. Takie z beczki na wagę. Są Zobacz więcej
{{headerMessage}}
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchniświata:) Tegołąbkiprzygotowałam z sosem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
O małych gołąbeczkach z liści winogron w wydaniu klasycznym pisałam już wcześniej. Dzisiaj chciałam przedstawić wersję, która jest tradycyjną wersją tej potrawy podawaną na Rodos. Zamiast nadzienia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
”. Ponieważ znam go z potrawki fricasea, wiem, że jest pyszny i że dodawanie go do prawie każdego dania nie jest przesadą. Dobrze wygląda też ośmiornica w winie, faszerowane cukinie, karczochy po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Krzak winogron domagał się „prześwietlenia” pozostawiając dużo młodziutkich liści fantastycznie nadających się na przepis mojej mamy czyli odeskie zawijańce z winogronowych liści bardzo podobne do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przepysznie ich tzatziki i sos metaxa to niebo w gębie, gyros, suflaki, bardzo cienka grillowana wątróbka, która smakiem w ogóle nie przypomina tej robionej tradycyjnie w Polsce to kwintesencja Zobacz więcej
agni
agni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Całkiem smaczne życie
DUSZONA OŚMIORNICA

DUSZONA OŚMIORNICA 1467

4
{{headerMessage}}
. Mam jeszcze zamrożone liście winogron na dolmadakia i ciasto filo przywiezione z Grecji, jakieś mięsa, owoce morza i dzisiejszą gwiazdę, czyli ośmiornicę. Tę zakupiłam w Biedrze i trochę bałam się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gości jest doskonale wyposażona kuchnia, lodówki na wino i sklep z winami dosłownie za ścianą. Piękne widoki i cisza przerywana od czasu do czasu wystrzałami z armaty. To okoliczni sadownicy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
liściach kapusty lub winogron -tzw. ντολμαδάκια(dolmadakia)- symbolizują Chrystusa w powijkach. Kourabiedes / κουραμπιέδες - migdałowe śnieżynki maślane z dodatkiem koniaku obficie posypane cukrem Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj blogaObserwujesz bloga
food²
Otwarcie Taverny Akropolis

Otwarcie Taverny Akropolis 17

0
{{headerMessage}}
można było również spróbować wyśmienitego sera feta, znakomitych greckich gołąbków — dolmadakia z liści winogron wypełnionych ryżem, sałatki horiatiki, pieczywa wypiekanego na miejscu, oryginalnych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Skupię się bardziej na tej greckiej, bo nasza każdemu jest znana. Tak więc był baran pieczony w całości, była magiritsa, czyli zupa z jagnięcych podrobów. Wszystko czego nie da się upiec ląduje w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ściany są jasne, meble kolorowe, jest dużo światła i przestrzeni oraz fajny kącik dla dzieci (nie, nie próbowałam w nim usiąść ;). W menu królują greckie przysmaki: tzatziki (znane zdaje się Zobacz więcej
daylicooking
daylicooking Obserwuj blogaObserwujesz bloga
daylicooking
Gołąbki

Gołąbki 2806

1
{{headerMessage}}
Niewiele jest smaczniejszych potraw ponad domowe gołąbki. Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią powstania tej potrawy lub samej nazwy? Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Edyta | blog: Zafascynowane.. Kolorowa potrawka z soczewicy autorka: kaatie | blog: Kurcze sPieczone Dolmadakia z soczewicą autorka: swojska baba | blog: Kulinarne Wariacje Pasta z soczewicy i Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: