dolmades

ZOBACZ TAKŻE:

Najlepsze są zrobione w domu, z liści zerwanych z winorośli rosnącej w ogródku. Te z puszki nie smakują tak świeżo i tak dobrze. Mini-gołąbki na jeden kęs są bardzo popularne w Grecji i Bułgarii. Nie Zobacz więcej
Najlepsze są zrobione w domu, z liści zerwanych z winorośli rosnącej w ogródku. Te z puszki nie smakują tak świeżo i tak dobrze. Mini-gołąbki na jeden kęs są bardzo popularne w Grecji i Bułgarii. Nie Zobacz więcej
Absolutnie nie smakowały mi te, które zdarzyło mi się jeść w restauracjach. I nie mam pojęcia, dlaczego od ponad tygodnia chodziły mi po głowie marynowane liście winogron. Musiałam je kupić. A jak Zobacz więcej
Tasty Travel
Tasty Travel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Our Tasty Travel
Meze: Greckie Dolmades

Meze: Greckie Dolmades 182

Dolmades Ku mojej wielkiej radości, w końcu udało mi się wytropić w Edynburgu sklepik, w którym można kupić niemalże wszystko, co potrzebne do śródziemnomorskich potraw. Najbardziej ucieszyły mnie Zobacz więcej
gołąbki w liściach winogron czyli dolmades Grety | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Makarony Miary i porady Zupy Przystawki Dania główne Ciasta i torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania… Zobacz więcej
Grecja i Turcja od wieków toczą kulinarną bitwę o pochodzenie potraw dobrze znanych w ich tradycyjnej kuchni narodowej. Przepisy na jagnięcinę, sałatki, sosy czy nawet musakę są przedmiotem ciągłych Zobacz więcej
Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis nadolmadesz sosem czosnkowym. Zaznaczyłam wtedy, że teswoiste gołąbki mogą być serwowane z różnego rodzaju farszem. Zaproponowałam wówczas nadzienie z ryżu Zobacz więcej
Pierwszy raz tegołąbkijadłam 12 lat temu, gdy w naszym domu przygotowała je goszcząca u nasBułgarkapochodzenie tureckiego. Nigdy wcześniej ich nie jadłam dlatego obserwowałamdokładnie cały proces ich Zobacz więcej
Solone liście winogron na „Dolmades” i nie tylko … Dolmades to grecka odmiana naszych gołąbków , często podawana w formie wegetariańskiej -przepis na nie innym razem .Dzisiaj chce Wam podać przepis na Zobacz więcej
Dolmades z farszem z ryżu, bakłażana i ziół podane z sosem tzatziki cze 21, 2012 Gdy ciągle pada deszcz w głowie mam pomysły na potrawy ze słonecznych krain. Pomysł na dolmades wpadł mi gdy Zobacz więcej
Faszerowane liscie winogron sa znane i uwielbiane na calym Bliskim Wschodzie oraz na Balkanach. Mozna je przygotowac rowniez w innej popularnej wersji-wegetarianskiej. I...to prawda...jest z nimi Zobacz więcej
Dolmades, czyli greckie gołąbki są malutkie, o charakterystycznym dość intensywnym smaku, w którym bardzo wyróżnia się cytryna i smak oraz aromat koperku, mięty i natki pietruszki. Podaje się je na Zobacz więcej
Namawiała, namawiała, aż w końcu namówiła ;) Ten wpis powstał w dużej mierze dzięki Ewie, która przypomniała mi o innych zaletach winnej latorośli, która od zawsze dekoracyjnie pnie się po ścianach Zobacz więcej
Dolmadakia, czyli malutkie gołąbki z liści winogron, to chyba najpopularniejsza grecka przekąska. Każdy niemal region szczyci się swoimi przepisami, tak, więc mogą to być gołąbki z nadzieniem jarskim, Zobacz więcej
Odpowiednio przygotowane liście podbiału smakują jak liście winorośli. Do dolmy zbieramy liście młode o średnicy 12-15 cm. Obcinamy ogonki i gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem Zobacz więcej
Dolma rarytas śródziemnomorski ( serwowany w Grecji, ale również i na Bałkanach czy w rejonach Dalekiego Wschodu) odpowiednik gołąbka, lecz zawijany w liściu oliwnym. Idealny na przystawkę. Smakuje Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Dolmadakia z puszki

Dolmadakia z puszki 67

Czasem sięgam po gotowe rzeczy. Robię to bardzo rzadko ale czasem nie umiem się powstrzymać….dlatego dolmadakia z puszki…i co pychota! Tak po prostu, wyciągnąć z puszki, skropić oliwą i zjeść…. A Zobacz więcej
swojska baba
swojska baba Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Dolmadakia z soczewicą

Dolmadakia z soczewicą 170

O małych gołąbeczkach z liści winogron w wydaniu klasycznym pisałam już wcześniej. Dzisiaj chciałam przedstawić wersję, która jest tradycyjną wersją tej potrawy podawaną na Rodos. Zamiast nadzienia Zobacz więcej
Moje najmojsze, najulubieńsze śniadanie. Kiedy słodko i są owoce i jogurt. I kawa. Taka autentyczna, ugotowana w tygielkubriki. Mocna i aromatyczna. No i było słońce i śniadanie na zewnątrz, świeże Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: