dolmades

ZOBACZ TAKŻE:

- tymianku, oregano, gorczycy oraz czosnku, wyszły niezwykle greckie w smaku moje pierwsze dolmades. Ale na pewno nie ostatnie, bo smakują świetnie jako główne danie i jako przystawka na zimno. Mnie Zobacz więcej
Dolmades Ku mojej wielkiej radości, w końcu udało mi się wytropić w Edynburgu sklepik, w którym można kupić niemalże wszystko, co potrzebne do śródziemnomorskich potraw. Najbardziej ucieszyły mnie Zobacz więcej
Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis nadolmadesz sosem czosnkowym. Zaznaczyłam wtedy, że teswoiste gołąbki mogą być serwowane z różnego rodzaju farszem. Zaproponowałam wówczas nadzienie z ryżu Zobacz więcej
Grecja i Turcja od wieków toczą kulinarną bitwę o pochodzenie potraw dobrze znanych w ich tradycyjnej kuchni narodowej. Przepisy na jagnięcinę, sałatki, sosy czy nawet musakę są przedmiotem ciągłych Zobacz więcej
Faworki bez wysiłku na tłusty czwartek Flaki królewskie po polsku Karnawałowe pączuszki serowe Kruche ciasto z kajmakiem i kandyzowanymi pomarańczami Kruchy placek ze śliwkami Lodowiec jako pomysł na Zobacz więcej
Solone liście winogron na „Dolmades” i nie tylko … Dolmades to grecka odmiana naszych gołąbków , często podawana w formie wegetariańskiej -przepis na nie innym razem .Dzisiaj chce Wam podać przepis na Zobacz więcej
Dolmades z farszem z ryżu, bakłażana i ziół podane z sosem tzatziki cze 21, 2012 Gdy ciągle pada deszcz w głowie mam pomysły na potrawy ze słonecznych krain. Pomysł na dolmades wpadł mi gdy Zobacz więcej
Pierwszy raz tegołąbkijadłam 12 lat temu, gdy w naszym domu przygotowała je goszcząca u nasBułgarkapochodzenie tureckiego. Nigdy wcześniej ich nie jadłam dlatego obserwowałamdokładnie cały proces ich Zobacz więcej
Faszerowane liscie winogron sa znane i uwielbiane na calym Bliskim Wschodzie oraz na Balkanach. Mozna je przygotowac rowniez w innej popularnej wersji-wegetarianskiej. I...to prawda...jest z nimi Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Greckie gołąbki

Greckie gołąbki 312

0
Nie, wcale nie mam na myśli dolmades w winnych liściach. Gołąbki, które zwróciły moją uwagę, są uderzająco podobne do polskich, kapuścianych, z ryżowo-mięsnym farszem. Podstawowa różnica to sos, bo Zobacz więcej
. W poniedziałek robiłam więc suflet truskawkowy (ponownie, bo uzależniający jest niesamowicie) i za greckie gołąbki (choć to nie dolmades). W kuchni była istna mieszanina zapachów: kruchego ciasta, Zobacz więcej
„Zawsze jest miło jadac z Grekami, oni to potrafią” - Sofilos, fragment z „Uczty mędrców” Atenajosa Grecka Kuchnia – smaczna, wyjątkowa i zaliczana do jednych z najzdrowszych, a jednocześnie tak Zobacz więcej
greckich: prawdziwej fety (nigdzie w Polsce takiej nie znalazłam), jogurtu greckiego, tzatziki, dolmades, mousaki, souvlaki podczas wieczoru grillowego i wiele innych dań, których nie sposób było Zobacz więcej
Monica
Monica Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wino i oliwki
Sałatka Gyros

Sałatka Gyros 156

0
się ogórków kiszonych (jeśli już to Dolmades) i kukurydzy...a przede wszystkim gyros ich nie zawiera. Zapraszam więc na moją, może uboższą wersję tejże sałatki, ale zdecydowanie najmniej spolszczoną Zobacz więcej
, które są dostępne na sklepowych ladach. Dolmades...wspaniała przystawka składająca się z ryżu z dodatkami zawinięty w marynowane liście winogron. Smak jest niepowtarzalny. Wersja bez mięsa jest Zobacz więcej
niby nutella dżem z dyni sos słodko - kwaśny dynia,,2,, dynia ala pomarańcza dżem dyniowo pomarańczowy sok malinowo miodowy marmolada malinowo - jabłkowa z cynamonem węgierki w słoikach do ciasta Zobacz więcej
), które teraz dumnie prezentują sie na parapecie, a także rukoli, młodej czerwonej cebuli, szpinaku czy liści winogron (na dolmades). Jako że niedawno byl Dzień Dziecka dostałam też standardowo, jak Zobacz więcej
- męskie spojrzenie na kuchnię Gotowana szynka-Jola66, Damsko - męskie spojrzenie na kuchnię Kanapkowe pasty domowe- Patysz, Zdrowe odżywianie Klops z pieczoną papryką, bryndzą i rukolą-Klliisiaa, Z Zobacz więcej
, ryb i owoców morza, Gnocchi, Bruschetty, Koniecznie przywieźcie: Włoskie wino (Chianti, Marsala) oliwki i Oliwę z oliwek duży blok parmezanu różne makarony GRECJA: Koniecznie spróbujcie: różnych Zobacz więcej
nimi DOLMADES (własnej produkcji gołąbki w marynoanych liściach winogrona, faszerowane ryżem i pieczarkami z domieszką ziół, podawane w sosie śmietanowo-koprowo-pomidorowym lub jogurtowo Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: