dolmades

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
- tymianku, oregano, gorczycy oraz czosnku, wyszły niezwykle greckie w smaku moje pierwsze dolmades. Ale na pewno nie ostatnie, bo smakują świetnie jako główne danie i jako przystawka na zimno. Mnie Zobacz więcej
Tasty Travel
Tasty Travel Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Our Tasty Travel
Meze: Greckie Dolmades

Meze: Greckie Dolmades 168

0
{{headerMessage}}
Dolmades Ku mojej wielkiej radości, w końcu udało mi się wytropić w Edynburgu sklepik, w którym można kupić niemalże wszystko, co potrzebne do śródziemnomorskich potraw. Najbardziej ucieszyły mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis nadolmadesz sosem czosnkowym. Zaznaczyłam wtedy, że teswoiste gołąbki mogą być serwowane z różnego rodzaju farszem. Zaproponowałam wówczas nadzienie z ryżu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Grecja i Turcja od wieków toczą kulinarną bitwę o pochodzenie potraw dobrze znanych w ich tradycyjnej kuchni narodowej. Przepisy na jagnięcinę, sałatki, sosy czy nawet musakę są przedmiotem ciągłych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z jabłkiem w formie babki Szybki deser – biszkopt z masą z kaszy mannej Szybkie ciasto na karnawał Tarta cytrynowa Tarta z jabłkami i budyniem. Tort czekoladowy Tort dla dzieci Tort dla dzieci – Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Solone liście winogron na „Dolmades” i nie tylko … Dolmades to grecka odmiana naszych gołąbków , często podawana w formie wegetariańskiej -przepis na nie innym razem .Dzisiaj chce Wam podać przepis na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dolmades z farszem z ryżu, bakłażana i ziół podane z sosem tzatziki cze 21, 2012 Gdy ciągle pada deszcz w głowie mam pomysły na potrawy ze słonecznych krain. Pomysł na dolmades wpadł mi gdy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierwszy raz tegołąbkijadłam 12 lat temu, gdy w naszym domu przygotowała je goszcząca u nasBułgarkapochodzenie tureckiego. Nigdy wcześniej ich nie jadłam dlatego obserwowałamdokładnie cały proces ich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Faszerowane liscie winogron sa znane i uwielbiane na calym Bliskim Wschodzie oraz na Balkanach. Mozna je przygotowac rowniez w innej popularnej wersji-wegetarianskiej. I...to prawda...jest z nimi Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Greckie gołąbki

Greckie gołąbki 315

0
{{headerMessage}}
Nie, wcale nie mam na myśli dolmades w winnych liściach. Gołąbki, które zwróciły moją uwagę, są uderzająco podobne do polskich, kapuścianych, z ryżowo-mięsnym farszem. Podstawowa różnica to sos, bo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. W poniedziałek robiłam więc suflet truskawkowy (ponownie, bo uzależniający jest niesamowicie) i za greckie gołąbki (choć to nie dolmades). W kuchni była istna mieszanina zapachów: kruchego ciasta, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
„Zawsze jest miło jadac z Grekami, oni to potrafią” - Sofilos, fragment z „Uczty mędrców” Atenajosa Grecka Kuchnia – smaczna, wyjątkowa i zaliczana do jednych z najzdrowszych, a jednocześnie tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
greckich: prawdziwej fety (nigdzie w Polsce takiej nie znalazłam), jogurtu greckiego, tzatziki, dolmades, mousaki, souvlaki podczas wieczoru grillowego i wiele innych dań, których nie sposób było Zobacz więcej
Monica
Monica Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wino i oliwki
Sałatka Gyros

Sałatka Gyros 156

0
{{headerMessage}}
się ogórków kiszonych (jeśli już to Dolmades) i kukurydzy...a przede wszystkim gyros ich nie zawiera. Zapraszam więc na moją, może uboższą wersję tejże sałatki, ale zdecydowanie najmniej spolszczoną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, które są dostępne na sklepowych ladach. Dolmades...wspaniała przystawka składająca się z ryżu z dodatkami zawinięty w marynowane liście winogron. Smak jest niepowtarzalny. Wersja bez mięsa jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podsumowanie akcji przetwory 2011 Podsumowanie akcji przetwory 2011 niestety niecałe ponieważ mam nadal kłopoty z komputerem ,ale w miarę możliwości będę uzupełniać wasze wpisy wraz z linkami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
), które teraz dumnie prezentują sie na parapecie, a także rukoli, młodej czerwonej cebuli, szpinaku czy liści winogron (na dolmades). Jako że niedawno byl Dzień Dziecka dostałam też standardowo, jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- męskie spojrzenie na kuchnię Gotowana szynka-Jola66, Damsko - męskie spojrzenie na kuchnię Kanapkowe pasty domowe- Patysz, Zdrowe odżywianie Klops z pieczoną papryką, bryndzą i rukolą-Klliisiaa, Z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ryb i owoców morza, Gnocchi, Bruschetty, Koniecznie przywieźcie: Włoskie wino (Chianti, Marsala) oliwki i Oliwę z oliwek duży blok parmezanu różne makarony GRECJA: Koniecznie spróbujcie: różnych Zobacz więcej
Szafranowy raj
Szafranowy raj Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szafranowy raj...
Cypr w Rzeszowie...

Cypr w Rzeszowie... 54

0
{{headerMessage}}
nimi DOLMADES (własnej produkcji gołąbki w marynoanych liściach winogrona, faszerowane ryżem i pieczarkami z domieszką ziół, podawane w sosie śmietanowo-koprowo-pomidorowym lub jogurtowo Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: