Przepis na dolmades przepis

Powiązane przepisy:

Tasty Travel
Tasty Travel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Our Tasty Travel
Meze: Greckie Dolmades

Meze: Greckie Dolmades 182

Dolmades Ku mojej wielkiej radości, w końcu udało mi się wytropić w Edynburgu sklepik, w którym można kupić niemalże wszystko, co potrzebne do śródziemnomorskich potraw. Najbardziej ucieszyły mnie Zobacz więcej
Grecja i Turcja od wieków toczą kulinarną bitwę o pochodzenie potraw dobrze znanych w ich tradycyjnej kuchni narodowej. Przepisy na jagnięcinę, sałatki, sosy czy nawet musakę są przedmiotem ciągłych Zobacz więcej
Namawiała, namawiała, aż w końcu namówiła ;) Ten wpis powstał w dużej mierze dzięki Ewie, która przypomniała mi o innych zaletach winnej latorośli, która od zawsze dekoracyjnie pnie się po ścianach Zobacz więcej
Solone liście winogron na „Dolmades” i nie tylko … Dolmades to grecka odmiana naszych gołąbków , często podawana w formie wegetariańskiej -przepis na nie innym razem .Dzisiaj chce Wam podać przepis na Zobacz więcej
Absolutnie nie smakowały mi te, które zdarzyło mi się jeść w restauracjach. I nie mam pojęcia, dlaczego od ponad tygodnia chodziły mi po głowie marynowane liście winogron. Musiałam je kupić. A jak Zobacz więcej
gołąbki w liściach winogron czyli dolmades Grety | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Makarony Miary i porady Zupy Przystawki Dania główne Ciasta i torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania… Zobacz więcej
Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis nadolmadesz sosem czosnkowym. Zaznaczyłam wtedy, że teswoiste gołąbki mogą być serwowane z różnego rodzaju farszem. Zaproponowałam wówczas nadzienie z ryżu Zobacz więcej
Dolmades z farszem z ryżu, bakłażana i ziół podane z sosem tzatziki cze 21, 2012 Gdy ciągle pada deszcz w głowie mam pomysły na potrawy ze słonecznych krain. Pomysł na dolmades wpadł mi gdy Zobacz więcej
Dolmades, czyli greckie gołąbki są malutkie, o charakterystycznym dość intensywnym smaku, w którym bardzo wyróżnia się cytryna i smak oraz aromat koperku, mięty i natki pietruszki. Podaje się je na Zobacz więcej
Najlepsze są zrobione w domu, z liści zerwanych z winorośli rosnącej w ogródku. Te z puszki nie smakują tak świeżo i tak dobrze. Mini-gołąbki na jeden kęs są bardzo popularne w Grecji i Bułgarii. Nie Zobacz więcej
Najlepsze są zrobione w domu, z liści zerwanych z winorośli rosnącej w ogródku. Te z puszki nie smakują tak świeżo i tak dobrze. Mini-gołąbki na jeden kęs są bardzo popularne w Grecji i Bułgarii. Nie Zobacz więcej
Pierwszy raz tegołąbkijadłam 12 lat temu, gdy w naszym domu przygotowała je goszcząca u nasBułgarkapochodzenie tureckiego. Nigdy wcześniej ich nie jadłam dlatego obserwowałamdokładnie cały proces ich Zobacz więcej
menu.na.weekend
menu.na.weekend Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Menu na Weekend
(bez tytułu)

(bez tytułu) 355

Dolmades Miniony weekend był wyjątkowy pod wieloma względami. Po pierwsze, oficjalnie przywitaliśmy nową małą członkinię naszej wielkiej rodziny. Po drugie, mój Mały I. (co prawda w wielkiej Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Greckie gołąbki

Greckie gołąbki 327

Nie, wcale nie mam na myśli dolmades w winnych liściach. Gołąbki, które zwróciły moją uwagę, są uderzająco podobne do polskich, kapuścianych, z ryżowo-mięsnym farszem. Podstawowa różnica to sos, bo Zobacz więcej
Faszerowane liscie winogron sa znane i uwielbiane na calym Bliskim Wschodzie oraz na Balkanach. Mozna je przygotowac rowniez w innej popularnej wersji-wegetarianskiej. I...to prawda...jest z nimi Zobacz więcej
„Zawsze jest miło jadac z Grekami, oni to potrafią” - Sofilos, fragment z „Uczty mędrców” Atenajosa Grecka Kuchnia – smaczna, wyjątkowa i zaliczana do jednych z najzdrowszych, a jednocześnie tak Zobacz więcej
Greta
Greta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
winegreta
Kiszone liście winogron

Kiszone liście winogron 1211

Kiszone liście winogron | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania....Zapraszam serdecznie :) Początek Ciasta i torty Dania główne Makarony Miary i porady Zobacz więcej
W kuchni śródziemnomorskiej czy bałkańskiej do spożądzania „gołąbków” używa się liści winogron. W Grecji takie zawijaski zwą się dolmades. Do sporządzania przetworów odmiana winogron nie ma znaczenia, Zobacz więcej
Dolmades to przypominające to małe rolki przypominające kształtem cygara, najczęściej faszerowane ryżem (bez mięsa), orzechami przyprawione świeżą miętą, koperkiem i innymi aromatycznymi dodatkami. Są Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: