dolmades przepis

ZOBACZ TAKŻE:

- tymianku, oregano, gorczycy oraz czosnku, wyszły niezwykle greckie w smaku moje pierwsze dolmades. Ale na pewno nie ostatnie, bo smakują świetnie jako główne danie i jako przystawka na zimno. Mnie Zobacz więcej
Dolmades Ku mojej wielkiej radości, w końcu udało mi się wytropić w Edynburgu sklepik, w którym można kupić niemalże wszystko, co potrzebne do śródziemnomorskich potraw. Najbardziej ucieszyły mnie Zobacz więcej
Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis nadolmadesz sosem czosnkowym. Zaznaczyłam wtedy, że teswoiste gołąbki mogą być serwowane z różnego rodzaju farszem. Zaproponowałam wówczas nadzienie z ryżu Zobacz więcej
greckiego) znane są pod różnymi nazwami w poszczególnych krajach bałkańskich. Jada się je z jagnięciną, ryżem, rodzynkami, warzywami, itp. Istnieją także wersje wegetariańskie. Podaje się je na Zobacz więcej
gołąbki w liściach winogron czyli dolmades Grety | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Makarony Miary i porady Zupy Przystawki Dania główne Ciasta i torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania… Zobacz więcej
Solone liście winogron na „Dolmades” i nie tylko … Dolmades to grecka odmiana naszych gołąbków , często podawana w formie wegetariańskiej -przepis na nie innym razem .Dzisiaj chce Wam podać przepis na Zobacz więcej
Dolmades z farszem z ryżu, bakłażana i ziół podane z sosem tzatziki cze 21, 2012 Gdy ciągle pada deszcz w głowie mam pomysły na potrawy ze słonecznych krain. Pomysł na dolmades wpadł mi gdy Zobacz więcej
Pierwszy raz tegołąbkijadłam 12 lat temu, gdy w naszym domu przygotowała je goszcząca u nasBułgarkapochodzenie tureckiego. Nigdy wcześniej ich nie jadłam dlatego obserwowałamdokładnie cały proces ich Zobacz więcej
Faszerowane liscie winogron sa znane i uwielbiane na calym Bliskim Wschodzie oraz na Balkanach. Mozna je przygotowac rowniez w innej popularnej wersji-wegetarianskiej. I...to prawda...jest z nimi Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Greckie gołąbki

Greckie gołąbki 312

0
Nie, wcale nie mam na myśli dolmades w winnych liściach. Gołąbki, które zwróciły moją uwagę, są uderzająco podobne do polskich, kapuścianych, z ryżowo-mięsnym farszem. Podstawowa różnica to sos, bo Zobacz więcej
. W poniedziałek robiłam więc suflet truskawkowy (ponownie, bo uzależniający jest niesamowicie) i za greckie gołąbki (choć to nie dolmades). W kuchni była istna mieszanina zapachów: kruchego ciasta, Zobacz więcej
„Zawsze jest miło jadac z Grekami, oni to potrafią” - Sofilos, fragment z „Uczty mędrców” Atenajosa Grecka Kuchnia – smaczna, wyjątkowa i zaliczana do jednych z najzdrowszych, a jednocześnie tak Zobacz więcej
Prosty i wykorzystujący moje ulubione połączenie jogurtu greckiego i miodu deser. Aż cztery składniki i właściwie zero roboty przy przygotowaniach. Kiedy jadłam ten deser przypomniał mi się wyjazd na Zobacz więcej
Monica
Monica Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wino i oliwki
Sałatka Gyros

Sałatka Gyros 156

0
się ogórków kiszonych (jeśli już to Dolmades) i kukurydzy...a przede wszystkim gyros ich nie zawiera. Zapraszam więc na moją, może uboższą wersję tejże sałatki, ale zdecydowanie najmniej spolszczoną Zobacz więcej
tradycyjne kuchni greckiej, na którym możemy zobaczyć wiele różnych wspaniałych potraw, o których nawet nie mamy zielonego pojęcia. A juz jutro zapraszam was serdecznie na kolejną część cyklu kuchni Zobacz więcej
niby nutella dżem z dyni sos słodko - kwaśny dynia,,2,, dynia ala pomarańcza dżem dyniowo pomarańczowy sok malinowo miodowy marmolada malinowo - jabłkowa z cynamonem węgierki w słoikach do ciasta Zobacz więcej
), które teraz dumnie prezentują sie na parapecie, a także rukoli, młodej czerwonej cebuli, szpinaku czy liści winogron (na dolmades). Jako że niedawno byl Dzień Dziecka dostałam też standardowo, jak Zobacz więcej
Pozostałe : Adżika- Acia1065, Człowiek jest tym, co zje... Aromatyczne suszone pomidory w zalewie oliwnej-Jola66, Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Chrzan świąteczny- Annaz, Kuchnia domowa Ani Zobacz więcej
, żabich udek, ryb i owoców morza, Coq au vin, Quiche lorraine, Foie gras, zupy cebulowej Koniecznie przywieźcie: HISZPANIA: Koniecznie spróbujcie: flanu, kremu Katalońskiego, wszelkich hiszpańskich Zobacz więcej
nimi DOLMADES (własnej produkcji gołąbki w marynoanych liściach winogrona, faszerowane ryżem i pieczarkami z domieszką ziół, podawane w sosie śmietanowo-koprowo-pomidorowym lub jogurtowo Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: