domowa kiełbasa z karczku

i pozostawiamy w lodówce na 2-3 godziny, aż stwardnieje. Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy przygotowanym przez nas masłem i opiekamy. Ja na zdjęciach pokazuje Wam kromki opiekane na grillu. Super Zobacz więcej
Od paru dni, cały czas chodzi za mną grillowanie. Na pewno jest to spowodowane tą paskudną pogodą, przecież wiadomo jest, że jak Karolina umawia się na grilla to musi padać. Takie moje szczęście. Gdy Zobacz więcej
Biała kiełbasadomowy wyrób ! Biała kiełbasa to moja ulubiona kiełbasa, uwielbiam taką nie parzoną surową, ugotować i zjeść samą. A teraz dzięki Auchan ;) będzie jeszcze częściej u nas gościć na Zobacz więcej
Mięsa mogę nie jeść wcale, a już w szczególności tego ze sklepowych półek. Wszelkim szynką i kiełbasą również dziękuję. Inaczej sprawa wygląda w momencie kiedy zostanę e obdarowana mięskiem z tzw Zobacz więcej
na wsi brak. Zaprzyjaźnionych hodowców również. Ale przynajmniej taka domowa wędlina lepsza jest od innych o brak rzeczonych "ulepszaczy". I jaka pyszna! Można pokroić ją w plastry na obiad lub do Zobacz więcej
pudlas
pudlas Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PudlaS Gotuje
Kiełbasa domowa wędzona I

Kiełbasa domowa wędzona I  27132

1
Już od dłuższego czasu planowałem zrobienie domowej kiełbasy wędzonej. Na internecie znalazłem wiele różnych przepisów, na podstawie których starałem się wypracować coś, co będzie mi odpowiadać. Na Zobacz więcej
Z tą kiełbasą to było tak, że wcale nie miałam zamiaru jej robić. Nawet za przepisami na domową kiełbasę się nie rozglądałam. Ale w przedświąteczną środę zobaczyłam na profilu Margarytki link do Zobacz więcej
jednak obawiać – używana ostrożnie nadaje potrawie charakteru, nie dominując przy tym ostrością. W tych szaszłykach na dwa sposoby (jednych białą kiełbasą, drugich z kawałkami karczku) harrisa służy Zobacz więcej
i kroję w plasterki. Kapustę kroję , część wykładam do wolnowaru, dodaję część mięsa, część namoczonych grzybów , parę śliwek , część przypraw, i tak układam warstwami do końca. Na koniec wlewam wino Zobacz więcej
Mielonka ze słoika, mięso na kanapki czyli domowa wędlina. Konserwa bez konserwantów. No bo jak ją inaczej nazwać. Niby nic wymyślnego, mięso z przyprawami. Ale smakuje bardzo dobrze i jest zdrowsze Zobacz więcej
soli peklowej nie tylko nadaje mięsu apetyczny, różowy kolor - konieczny jest ze względów bezpieczeństwa (jad kiełbasiany!). Zrezygnowałam z gotowej soli peklowej, która składa się głównie z samych Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Bigos staropolski

Bigos staropolski 740

0
Ja też bigos lubię i to nie tylko przez jego walory smakowe, a te są bezsprzeczne, ale też dlatego, że jemy go przez 3 dni w myśl zasady, że bigos im starszy tym lepszy. A więc i 3 dni odpoczynku od Zobacz więcej
dodatkowo mam zapas mrożonek warzywnych (raczej jednoskładnikowych, niż mieszanek, bo te drugie producenci dopychają z reguły ziemniakami, marchwią, kukurydzą i groszkiem) MÓJ TYGODNIOWY JADŁOSPIS Zobacz więcej
ReadTHElabel
ReadTHElabel Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Readthelabel
Wielkanoc na diecie

Wielkanoc na diecie 358

1
z orzechów i pestek, z takimi dodatkami jak: mak, kokos, awokado, cytryny i limonki PRZYKŁADOWE MENU WIELKANOCNE śniadanie: jajka faszerowane pastą z tuńczyka jajka zapiekane (skorupki jaj wypełnione Zobacz więcej
Niedawno na facebooku pokazywałam Wam kiełbaskę jaką wędzi mój tata. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o wyższości takiej domowej wędliny nad ta kupowaną.... Tutaj mamy zdecydowana pewność że wiemy Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Dania na Wielkanoc

Dania na Wielkanoc 341

1
keks angielski Ciasto marchewkowe z bakaliami i czekoladą Makowiec japoński na kruchym spodzie 2. Zupy wielkanocne Barszcz biały na zakwasie Żurek wielkanocny na wędzonych żeberkach Żurek tradycyjny Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Bigos

Bigos 537

0
- zwykle jest to kawałek wieprzowiny, choć wołowina albo jagnięcina/baranina też byłaby nie do pogardzenia. I możliwie jak najlepsza kiełbasa, najfajniej jeśli znajdzie się jakaś przyzwoita Zobacz więcej
… Galareta jest lubianą potrawą nie tylko przez domowników, ale przez gości też… delikatna, smaczna. Ach ważne: dosmaczam ją czosnkiem, tak jak robiła moja teściowa. Jemy ją dopiero w pierwszy dzień Zobacz więcej
z sosem salsa Smak Mojego Domu:chleb pszenno-żytni z aromatem czosnku, pomidorów i bazylii Mienta Blog:pikantny chlebek odrywany/pikantne ciasteczka z kabanosem Kulinarne Szaleństwa Evity :klopsiki Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
WOŁOWINA

WOŁOWINA 6483

1
zup, gulaszy, wywarów mięsnych, rolad mięsnych, mięsa mielonego 3) karkówka (kark, karczek)- podawana jest w formie steków i kotletów; wykorzystywana do produkcji wysokiej jakości baleronów i kiełbas Zobacz więcej