domowy biały ser z podpuszczka

latem będę też mogła pochwalić się własnymi pomidorami, sałatami i kto wie, może jeszcze jakimiś innymi roślinami :-). Niedawno będąc w markecie budowlanym zauważyłam nowe stoisko dotyczące Zobacz więcej
Queso blanco popularny jest w krajach Ameryki Środkowej. Queso blanco to z hiszpańskiego "biały ser". Z naszym twarogiem niewiele ma wspólnego. Produkowany jest z bardzo mocno podgrzewanego mleka i Zobacz więcej
bakterie i dokładnie wymieszałam widelcem. Poczekałam chwilę, aż bakterie się rozmnożą (około 30 minut z przykrywką). Po tym czasie dodałam podpuszczkę i ponownie wymieszałam widelcem, przykryłam, Zobacz więcej
Pamiętacie mój pierwszy pleśniowy serek - camembert? Petit Brie jest do niego podobny, więc po zrobieniu camemberta to już przysłowiowa bułka z masłem albo... z serem. Ser wyjątkowo smaczny, poza tym Zobacz więcej
To kolejny kozi ser w popiele, ale tym razem z białą pleśnią, czyli to, co lubię najbardziej, a co w moich warunkach ciężko się robi. Bo za sucho. Sery pleśniowe lubią wilgoć, nawet 95%, a w mojej Zobacz więcej
Zawsze wydawało mi się, że domowa produkcja serów jest bardzo trudna, wymaga specjalistycznego sprzętu, pomieszczenia do przechowywania z odpowiednią temperaturą i duuużej dozy cierpliwości. Myliłam Zobacz więcej
Ser domowy daje tyle radości i napawa taką dumą, że naprawdę polecam każdemu, aby spróbował wykonać go w domu. Z powodu wyjazdu za granicę nie mam dostępu do odpowiedniego mleka a także zbyt dużej Zobacz więcej
siano i wychodziły na spacery wystawiając łby do słońca. Ja poznałam wspaniały smak mleka, a mój synek trenując angielski zgłębiał temat hodowli krów. A jak jest mleko, to są i sery. Biała, lekko Zobacz więcej
O robieniu serów pleśniowych na początku nawet nie myślałam, potem zaczęła we mnie kiełkować nieśmiała myśl, że może jednak. Kusiły, intrygowały, aż w końcu postanowiłam zmierzyć się z tematem. Po Zobacz więcej
Coulommiers w domowych warunkach dojrzał mi ładniej niż brie czy camembert. To kwestia jego konsystencji, gdyż powinien być mięciutki, taki delikatny, do smarowania. U mnie wyszedł taki jak powinien Zobacz więcej
Tym razem nie przedstawiam sera z historią, lecz bardzo ciekawy i w miarę nieskomplikowany w przygotowaniu ser w stylu alpejskim według przepisu serowaraJima Wallace'a. Ser ma naturalną skórkę i jest Zobacz więcej
i codziennie zbierać gromadzącą się na wierzchu śmietankę. Okazuje się jednak, że jeśli odstawicie je o tak po prostu w spokoju, w baniaku po wodzie mineralnej, to też nic się nie stanie. Co zrobić z Zobacz więcej
Dziś polecam Wam przepis na domowy ser jogurtowy. Pyszny, kremowy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Nasz idealnie sprawdził się na śniadanie z dodatkiem szczypiorku i ulubionych przypraw. Moje dzieci Zobacz więcej
jałowiec berberys derenium działają łagodnie przeczyszczająco Serek z ziołami Twaróg delikatny naturalny Składniki: ser twarogowy, woda, białka mleka, odtłuszczone mleko w proszku, zioła 1.5% Zobacz więcej
) * łyżka miękkiego awokado, * łyżka zielonego pesto, * musztarda i keczup (oryginalnie sos tysiąca wysp) * opcja to ser, Tostuję chleb, kromkę nr 1 obkładam awokado, kromkę nr 2 smaruję pesto. Na to Zobacz więcej
Cięcie i obróbka skrzepu – zrób sobie ser! Napisane Lipiec 22, 2012 przez Klaudyna Hebda w Sery i serowarstwo | | Dzień dobry, Witam Was w kolejnej części cyklu Zrób sobie ser!, poświęconego Zobacz więcej
Appenzeller ma ciemniejszą skórkę niż powinien, gdyż do mieszanki ziołowej dodałam czerwone wino zamiast białego, a to dlatego że czerwone miałam domowe i przynajmniej wiedziałam, z czego i jak jest Zobacz więcej
Z zapałem podchodzę do wszelkich eksperymentów, szczególnie serowarskich i choć nie zawsze wychodzę z nich zwycięsko, nie zniechęcam się. Ale nie o moich wpadkach serowarskich chciałam opowiadać. Tym Zobacz więcej
Chyba nie ma osoby, która nie próbowałaby mozarelli. Ogólnodostępna, biała kula, która dobrze się topi, smaży i zapieka, a do tego komponuje z pomidorem i bazylią dając sałatkę pyszną i najprostszą - Zobacz więcej