domowy żur

ciasteczko
ciasteczko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lemonciada
żur domowy

żur domowy 58

0
Pierwszy raz zrobiłam domowy żur, na domowym zakwasie. Nie kupuje gotowych zakwasów bo jakoś nigdy nie było chętnego na tą zupę. Jednak w tym roku wyjątkowo na święta zrobiłam i muszę przyznać, że Zobacz więcej
Witajcie! Dziś ostatni dzwonek, aby nastawić domowy zakwas na żur, kluczowy składnik tej tradycyjnej, gęstej zupy. Żur obok barszczu, to dla mnie podstawowa zupna pozycja wielkanocna (oczywiście w Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
DOMOWY ZAKWAS NA ŻUR

DOMOWY ZAKWAS NA ŻUR 65

0
Za kilka dni Święta Wielkanocne, na śniadanie w większości domów obok jaj, szynek będziemy szykować najsmaczniejszą zupę na świecie. Wiem, że nie każdy jest jej wielbicielem, ale my po prostu kochamy Zobacz więcej
Żaden żur nie smakuje jak ten na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Do Wielkanocy zostało jeszcze wystarczająco dużo czasu, by zrobić domowy zakwas. Nie wymaga to zbyt wielu składników, a jedynie Zobacz więcej
ziemniaki – pokrojone w kostkę lub tłuczone na puree i ułożone w kopiec na talerzu i jest zabielana śmietaną. Ciekawa jestem jak jest u Was? Na czym gotujecie zalewajke i żurek? Jeśli chodzi o żur, z Zobacz więcej
Żurek to zupa, którą jada się u mnie w domu podczas świąt wielkanocnych, jednak bywa ona też zupą obiadową w ciągu całego roku. Dla mnie prawdziwy żurek musi być przede wszystkim naturalny, bez Zobacz więcej
Od urodzenia mieszkam na Śląsku. I pomimo tego, że moja rodzina nie pochodzi „stąd”, to w jakimś stopniu zakorzeniła się w regionalnej kulturze. Do naszego języka wkradły się elementy śląskiej gwary, Zobacz więcej
Mąka razowa z wodą poddana fermentacji to główny składnik tej zupy uwielbianej współcześnie, jak i przez naszych przodków. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej Zobacz więcej
Nie ma to jak domowy żurek. U nas Wielkanoc bez takiego zakwasu jest niewyobrażalna. Przepis mojej teściowej jest niezawodny i bardzo porsty. Dziś przekazuję go Wam, jeśli raz go zrobicie stanie się Zobacz więcej
Kuanan
Kuanan Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchenne-czarymary
Domowy żur

Domowy żur 103

0
Wielkanoc to taki okres gdzie na stołach panuje barszcz biały lub żur. U mnie w domu w tym okresie jemy zawsze żur w chlebie. Miseczki chlebowe do tej pory kupowałam, ale w żaden sposób nie były one Zobacz więcej
kostkę i wrzucamy do wywaru wlewamy zakwas energicznie mieszamy gotujemy około 10 minut, dodajemy wszystkie przyprawy, odstawiamy na parę minut aby żur nabrał smaku podajemy z gotowanym jajkiem i Zobacz więcej
U nas zimową porą robimy żurek kiszony, ale prostszą metodą. Do litrowego słoja typu weck wsypuję kilkanaście pokrojonych ząbków czosnku i pokrojoną w kostkę dużą cebulę. Dodaję 2 łyżki mąki żurkowej Zobacz więcej
Wielkanoc coraz bliżej, a w te święta bez żuru ani rusz! Żeby żur wyszedł jak należy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z żytniej mąki razowej. Trwa to zwykle 2-3 dni i jest bardzo proste - po Zobacz więcej
Składniki: *na zakwas - 400ml przegotowanej wody - 100g mąki żytniej - kawałek skórki z chleba razowego - 1 ząbek czosnku - 1 liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego *pozostałe - ok. 1 litr bulionu Zobacz więcej
składniki; 4-5 łyżek mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych) 0,5 l wody 2 listki laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 1 cebula przygotowanie: Mąkę owsianą (lub zmielone Zobacz więcej
Był przepis na domowy zakwas do żurku (który wyszedł, tak jak się tego spodziewałam!) a dziś przepis na sam żurek. Pyszny, kwaśny, ze smakowitym jajeczkiem i boczkowym aromatem. Tak! Musiałam dodać Zobacz więcej
-4 dni raz dziennie dobrze przemieszać i zostawić w tym ciepłym miejscu. Kiedy zakwas jest już gotowy przerywamy kiszenie zakręcając go porządnie i przenosząc do lodówki. Można przechowywać nawet Zobacz więcej
-4 dni raz dziennie dobrze przemieszać i zostawić w tym ciepłym miejscu. Kiedy zakwas jest już gotowy przerywamy kiszenie zakręcając go porządnie i przenosząc do lodówki. Można przechowywać nawet Zobacz więcej
Czy robicie sami zakwas na wielkanocny (i nie tylko świąteczny) żur, żurek? Jest to jeden z tych zakwasów, który wychodzi mi zawsze bez problemu. 6 podstawowych składników, 4-5 dni czekania i można Zobacz więcej