dorada w soli

{{headerMessage}}
Lubię efektowne dania, których przygotowanie nie wymaga większego nakładu pracy. Taka właśnie jest dorada pieczona w soli. Po wyjęciu z pieca trzeba tylko przebić się przez solną skorupkę i od razu Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Dorada pieczona w soli

Dorada pieczona w soli 341

0
{{headerMessage}}
Ryba zapiekana w soli to przepis znany od lat, ale nieco zapomniany. Jeśli w soli upieczemy doradę, to będzie to przepis z kuchni hiszpańskiej. Jeśli zamiast dorady do piekarnika włożymy szczupaka, to Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Dorada pieczona w soli

Dorada pieczona w soli 211

0
{{headerMessage}}
Dorada pieczona w soli 03 poniedziałek gru 2012 Autor: Kasia, w kategorii: dania główne, podpatrzone przepisy, ryby i owoce morza Rybapieczonaw soli jest niesamowiciesoczystainieprzesolona! Pieczenie Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Dorada pieczona w soli

Dorada pieczona w soli 177

0
{{headerMessage}}
soli grubości 1 cm, dużym , np 3 - kilogramowym - warstwa trzycentymetrowa. Trzeba uważać aby sól nie dostała się do środka ryby, ma ja tylko przykrywać. Dlatego ważne aby sól której używamy była Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Zdjęcia też z tamtego roku - podmienię przy najbliższej okazji, bo szczerze mi się nie podobają, ale to wydanie dorady jest tak pyszne, że godne polecenia odrazu. Najważniejsze, to posiadać w domu Zobacz więcej
kabka
kabka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kate's Pie Hole
Dorada pieczona w soli

Dorada pieczona w soli 74

0
{{headerMessage}}
pół cytryny pokrojonej w półplasterki 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki 1 łyżeczki oliwy kilka gałązek koperku, posiekanych kilka gałązek pietruszki, posiekanych kilka gałązek świeżej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dorada pieczona w soli - to chyba najlepszy sposób na przygotowanie ryby z pieca. Do pieczenia w soli można użyć różnych gatunków ryb i ulubionych ziół - za każdym razem ryba może smakować trochę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie ma chyba metody przygotowania świeżej ryby, która pozwalałaby lepiej zachować jej naturalny smak i pozwoliła stać się niekwestionowaną gwiazdą posiłku. Ryba pieczona w soli jest soczysta, jędrna, Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj blogaObserwujesz bloga
food²
Dorada pieczona w soli morskiej

Dorada pieczona w soli morskiej 83

0
{{headerMessage}}
Dorada to szlachetna ryba, już w samej nazwie ukryte jest złoto. W kulturze krajów basenu Morza Śródziemnego odgrywa ona bardzo ważną rolę i niemal w każdej szanującej się restauracji można znaleźć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polecam spróbować kiedyś ryby pieczonej w soli. Widziałam wiele razy ten sposób przyrządzenia ryby i w końcu odważyłam się przygotować tak rybę. Jest pyszna, trochę jak na parze, a trochę jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gruboziarnistej soli, pomimo przetrząśnięcia wszystkich sklepów w okolicy, okazało się niewykonalne. Chcąc, nie chcąc, kręcąc lekko nosem, zaopatrzona w kilogram zwykłej morskiej soli i dwie ryby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sposobem podania. Jeszcze nigdy nie piekłam nic w soli, więc podchodziłam do tego dość sceptycznie. Przekonał mnie Pan Mąż, który gdzieś, kiedyś, z kimś już coś pod solą zapiekał i podobno było Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ryba pieczona w soli to mój ulubiony sposób podawania ryby w całości. Ryba zachowuje wtedy swojądelikatność, soczystość i aromat. Sposób przygotowania jest prosty i nie wymagający długichprzygotowań. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
liść laurowy. Oprószamy solą morską (tu z dodatkiem kawy), na wierzchu dodajemy trochę oliwy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na kwadrans do pół godziny. Kiedy górna płetwa daje się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
* * * W dzisiejszym wpisie chciałabym Was zachęcić do wypróbowania przepisu na pieczoną rybę w soli. To sposób który od wielu lat jest stosowany (min. podpatrzyłam go u Gordona Ramsaya) i który można Zobacz więcej
{{headerMessage}}
{{headerMessage}}
Dorada królewska, na parze z prawdziwa cytryna kiszona przez mojego przyjaciela Mohameda z Maroko, oraz nutka świeżego rozmarynu Rybę nacieramy solą morską, nacinamy na niej paski i wkładamy w nie Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Dorada z grilla

Dorada z grilla 1834

6
{{headerMessage}}
3-4 dorady sól pieprz sok z cytryny oliwa tymianek Oliwę wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny, natrzeć ryby i odstawić na ok 2 godziny. Piec z obu stron na grillu. Ja użyłam elektryczny. Podałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mój wczorajszy obiadek. Było pysznie. Po raz pierwszy kupiłam Doradę Królewską. Potraktowałam ją najprościej jak można: sól, świeżo mielony pieprz i sok z cytryny. Niepotrzebnie, chcąc zachować Zobacz więcej