dorsz grzyby

Ten sos ma oczywiście nazwę, ale od dwóch tygodni próbuję sobie- bezskutecznie-przypomnieć. I nic...Korzenie ma w kuchni francuskiej, stąd obecność białego wina, brandy czy musztardy. A grzyby to w Zobacz więcej
właśnie ten trafił w moje ręce. Trochę improwizowałam, ale myślę, że danie oddaje ducha autorki, w każdym razie mąż był zachwycony. Kasiu, znowu dzięki :) 500 g polędwicy z dorsza 2 garście suszonych Zobacz więcej
Dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składnikidla czterech osób Zobacz więcej
marynowanego pieczonego dorsza i sos grzybowy. A grzybów Ci u nas teraz dostatek, więc nikt nie będzie miała z tym daniem problemów. Sosu grzybowego nie zaklepuję śmietaną, a jogurtem naturalnym, Zobacz więcej
Proponuję zrobić taką rybkę na wigilijny stół. Filety opłukać, pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać mało i obsmażyć rybkę z dwóch stron, tak długo, aż będzie Zobacz więcej
Tak, to już ten czas. Pojawiają się pierwsze, letnie grzyby. Zaczyna się okres kurek. Będą w jajecznicy, sosach, na grzankach… Tym razem połączyłam je z delikatnym dorszem- to jedna z moich ulubionych Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
menudnia
Smażona ryba z kurkami

Smażona ryba z kurkami 316

0
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 filety rybne ( w oryginale z dorsza, ja znów użyłam pangi :-( ) 50g masła 150g kurek sól świeżo mielony czarny pieprz Przypraw filety z dorsza solą i świeżo Zobacz więcej
Początkowo myślałam, że połączenie ryby z grzybami nie będzie najszczęśliwszym wyborem, ale okazało się inaczej. Musicie spróbować :) Dorsz w sosie kurkowym Składniki (3-4 porcje): - dorsz atlantycki Zobacz więcej
Wiedźmi Garnuszek: Wiedźmi Garnuszek: Dorsz pod pomidorowo-paprykową pierzynką Wiedźmi Garnuszek wtorek, 29 lipca 2014 Wiedźmi Garnuszek: Dorsz pod pomidorowo-paprykową pierzynką Wiedźmi Garnuszek: Zobacz więcej
w plasterki pieczarki, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż woda z grzybów wyparuje, wtedy wkładamy grzyby na usmażonych kawałkach dorsza. Przygotowanie sosu: śmietanę Zobacz więcej
Składniki: 500 g fileta z Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek Zobacz więcej
Oglądając jakiś program kulinarny, tata natrafił na mężczyznę przygotowującego rybę w migdałach i pietruszce. Z tą oto informacją wszedł do kuchni z pęczkiem zielonej pietruszki w dłoni. Oznajmiał Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Wigilia 2013

Wigilia 2013 420

2
Stół wigilijny jak co roku ugina się od jedzenia. Wszystko smakowite i pachnące. Zaczynamy od dzielenia się opłakiem i składania sobie życzeń na przyszły rok. Pierwsza potrawa to barszczyk z uszkami, Zobacz więcej
. Podczas wakacji pływałem na kutrze rybackim z portu w Mrzeżynie, na którym łowiłem ryby wraz z rybakami, jadłem ryby w nadmorskich smażalniach, m.in. flądre i dorsza, zbierałem grzyby i po prostu Zobacz więcej
Warto jadać ryby :) Może z pieczarkami? Dla 4 osób: 1 kg filetów z ryby np. dorsza 150 g masła odrobina oliwy sól 1 szklanka gęstej śmietany 3-4 łyżki mąki 300 g pieczarek Rybę oczyścić, posolić, Zobacz więcej
Wczoraj była sola w sosie śmietanowo kurkowym. A dziś na śniadanie przepyszna jajecznica z kurkami. Kiedy przygotowuje danie z kurkami, kupuję zawsze trochę więcej grzybów. Potem w trakcie smażenia, Zobacz więcej
(pokrojonych w paseczki) 1 łyżka masła 20 ml wermuta 40 dag filetów z dorsza 1 żółtko 10 szt suszonych grzybów Szalotkę i warzywa poddusić na maśle następnie dodać wermut i doprowadzic do wrzenia Zobacz więcej
Składniki: - 3 filety z dorsza - 1/2 czerwonej papryki - 1/2 zielonej papryki - 1 mała cebula - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki - 1 garść suszonych grzybów mung Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Sznycle z boczniaków

Sznycle z boczniaków 152

0
Boczniaki - jeszcze mało popularne u nas grzyby. Można je dusić, smażyć , gotować, zapiekać - wykorzystać jak tylko chcecie. Są smaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Zobacz więcej
Składniki: 500 g filetu z dorsza 400 ml passaty pomidorowej 1 puszka mango 1 cebula 4 ząbki czosnku sok z jednej limonki kawałek imbiru 2 łyżki oleju arachidowego kilka kropel oleju sezamowego 2 łyżki Zobacz więcej