dorsz grzyby

Ten sos ma oczywiście nazwę, ale od dwóch tygodni próbuję sobie- bezskutecznie-przypomnieć. I nic...Korzenie ma w kuchni francuskiej, stąd obecność białego wina, brandy czy musztardy. A grzyby to w Zobacz więcej
właśnie ten trafił w moje ręce. Trochę improwizowałam, ale myślę, że danie oddaje ducha autorki, w każdym razie mąż był zachwycony. Kasiu, znowu dzięki :) 500 g polędwicy z dorsza 2 garście suszonych Zobacz więcej
Dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składnikidla czterech osób Zobacz więcej
bardzo Wam zasmakowała. To danie na przystawkę, dlatego dziś mam dla Was propozycję na danie obiadowe. Cały czas pozostajemy w klimacie mojego ukochanego Pomorza. Co przygotowałam dla Was na dziś? Zobacz więcej
Proponuję zrobić taką rybkę na wigilijny stół. Filety opłukać, pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać mało i obsmażyć rybkę z dwóch stron, tak długo, aż będzie Zobacz więcej
Tak, to już ten czas. Pojawiają się pierwsze, letnie grzyby. Zaczyna się okres kurek. Będą w jajecznicy, sosach, na grzankach… Tym razem połączyłam je z delikatnym dorszem- to jedna z moich ulubionych Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
menudnia
Smażona ryba z kurkami

Smażona ryba z kurkami 339

0
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 filety rybne ( w oryginale z dorsza, ja znów użyłam pangi :-( ) 50g masła 150g kurek sól świeżo mielony czarny pieprz Przypraw filety z dorsza solą i świeżo Zobacz więcej
Początkowo myślałam, że połączenie ryby z grzybami nie będzie najszczęśliwszym wyborem, ale okazało się inaczej. Musicie spróbować :) Dorsz w sosie kurkowym Składniki (3-4 porcje): - dorsz atlantycki Zobacz więcej
Wiedźmi Garnuszek: Wiedźmi Garnuszek: Dorsz pod pomidorowo-paprykową pierzynką Wiedźmi Garnuszek wtorek, 29 lipca 2014 Wiedźmi Garnuszek: Dorsz pod pomidorowo-paprykową pierzynką Wiedźmi Garnuszek: Zobacz więcej
w plasterki pieczarki, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż woda z grzybów wyparuje, wtedy wkładamy grzyby na usmażonych kawałkach dorsza. Przygotowanie sosu: śmietanę Zobacz więcej
Składniki: 500 g fileta z Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek Zobacz więcej
poproszę codziennie.Tym samym trafia tu w końcu rybne danie. Ryby jadam dość często, a jakoś nigdy nie nadarzy się okazja do uwiecznienia tego na blogu. Dorsz w migdałach filety z dorsza mąka pszenna Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Wigilia 2013

Wigilia 2013 510

2
specjały :) W tym roku potrawy; Barszczyk z uszkami Kapusta z grzybami Ziemniaki z olejem ciemnym Karp smażony Dorsz w galarecie Pielmienie z kapustą i grzybami Śledzie pod pierzyką Śledzie w Zobacz więcej
. Podczas wakacji pływałem na kutrze rybackim z portu w Mrzeżynie, na którym łowiłem ryby wraz z rybakami, jadłem ryby w nadmorskich smażalniach, m.in. flądre i dorsza, zbierałem grzyby i po prostu Zobacz więcej
Warto jadać ryby :) Może z pieczarkami? Dla 4 osób: 1 kg filetów z ryby np. dorsza 150 g masła odrobina oliwy sól 1 szklanka gęstej śmietany 3-4 łyżki mąki 300 g pieczarek Rybę oczyścić, posolić, Zobacz więcej
Wczoraj była sola w sosie śmietanowo kurkowym. A dziś na śniadanie przepyszna jajecznica z kurkami. Kiedy przygotowuje danie z kurkami, kupuję zawsze trochę więcej grzybów. Potem w trakcie smażenia, Zobacz więcej
Ostatnio odkryłam zupę rybną zawsze podchodziłam do tego "rybna...pewnie niedobra i śmiedzi", a tu niespodzianka "niebo w gębie" więc powstał pomysł na połączenie obu tych smaków z ciastem francuskim Zobacz więcej
Składniki: - 3 filety z dorsza - 1/2 czerwonej papryki - 1/2 zielonej papryki - 1 mała cebula - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki - 1 garść suszonych grzybów mung Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Sznycle z boczniaków

Sznycle z boczniaków 161

0
Boczniaki - jeszcze mało popularne u nas grzyby. Można je dusić, smażyć , gotować, zapiekać - wykorzystać jak tylko chcecie. Są smaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Zobacz więcej
Składniki: 500 g filetu z dorsza 400 ml passaty pomidorowej 1 puszka mango 1 cebula 4 ząbki czosnku sok z jednej limonki kawałek imbiru 2 łyżki oleju arachidowego kilka kropel oleju sezamowego 2 łyżki Zobacz więcej