dorsz na sianie

{{headerMessage}}
ktoś zapukał - przyjęlibyśmy go, choćby to był podchmielony bezdomny (!) Były gałązeczki jodełki i pierniczki przy każdym nakryciu Było obłędnie pachnące, z podtarnowskiej wsi siano, na nim opłatki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: tatar z pstrąga, krem z dyni, pieczona pierś perliczki, pralinki czekoladowe z sorbetem pomarańczowym. I jeszcze menu z Zamku Królewskiego dla monarchów i ministrów: Białe szparagi z rabarbarem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Głodna gromadka siada na wygodnych kanapach, a w powietrzu unosi się przyjemny zapach drewna, które jest wszechobecne. W oczekiwaniu na zamówione dania w formie czekadełka dostajemy cudownie Zobacz więcej
KochamyTo!
KochamyTo! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KochamyTo!
Sery: Dojrzała fascynacja

Sery: Dojrzała fascynacja 113

0
{{headerMessage}}
, to jeszcze nie grzech, ale po upieczeniu zrobiła się z niej gąbka. I to taka wiecie, już nieco zużyta. Ale sos był super, gęsty, słony, kwaśny od pomidorów suszonych i idealnie wkomponował się w to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
główną rolę. Będzie pasować zarówno do dziczyzny jak i wołowiny czy wieprzowiny. Dodatek grzybów w potrawie mile widziany. Pinot Noir – duma Burgundii, jedni kochają, inni nie potrafią przebić się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w porcie w Kołobrzegu i już wtedy mi zasmakował, ale w natłoku spożytych tam ryb jakoś umknął. Pewnie przysłonił go w mojej pamięci grillowany, świeżutki dorsz :-) Teraz, zauważony w moim mieście, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo, choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, knedlikach, czy zacierkach. I we wszelkich regionalnych odmianach. Mmmm aż nabrałyśmy na nie ochoty! Fermentacja - niestandardowe wykorzystanie zakwasu na chleb, kimchi, kiszenie owoców, warzyw i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zdecydowanie bardziej lubię ryby i inne owoce morza w porównaniu do mięsa czy to drobiowego czy też wołowego i wieprzowego. W zamrażarce mam pełną szufladę wypełnioną po same brzegi dorszem, makrelą Zobacz więcej
PinkHungry
PinkHungry Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pink Hungry
Atelier Amaro* w porze lunchu

Atelier Amaro* w porze lunchu 507

0
{{headerMessage}}
w Atelier, żeby w ostatnich miesiącach przejśćw stan zaciekawienia, jak sytuacja wygląda obecnie. Jak ma się jakość podawanych potraw kiedy mistrz zamiast czuwać nad drogocennymi drobiazgami w swojej Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
spis rzeczy

spis rzeczy 2827

0
{{headerMessage}}
ciasto drożdżowe z jabłkami ciasto drożdżowe ze śliwkami ciasto królewskie Bolo de Rei ciasto na pierogi ciasto na Trzech Króli I ciasto na Trzech Króli II ciasto z agrestem I ciasto z agrestem II Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Hraimeh

Hraimeh 293

0
{{headerMessage}}
dokładnie jeden. No, może dwa. Świeżutkie ryby, które rano pływają w jeziorze a po południu lądują na patelni same w sobie są tak doskonałe, że po prostu szkoda psuć ich smaku nadmiarem przypraw, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do ryby. Ryby gotujw wywarze, w otwartym garnku,nie pod ciśnieniem! Do przepisu można użyć samego dorsza lubdowolnej innejbiałej ryby.Ja wymieszałam dorsza z sieją, bo akurat ją miałam i musiałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kucharskie pozwalają na utrzymanie powtarzalności wychodzących z kuchni dań. Mimo że menu zmienia się tu zgodnie z porą roku i dostępnością świeżych składników, to szef kuchni przykłada ogromną wagę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wyrobu masłem z palonym sianem, które cudownie podkreślało smak mięsa. Zwieńczeniem uczty była pomysłowa dekonstrukcja sernika podawana z figami i lodami hibiskusowymi. To był zdecydowanie przyjemny, Zobacz więcej