dorsz w galarecie

Dawno już nie było nic i_kulinarnie, ale to nie znaczy, że nic od ostatniego czasu nie ugotowałam - po prostu nigdy nie mogę zdążyć zrobić zdjęcia - moje głodomory tak szybko się zawsze dobiorą, że Zobacz więcej
Małe fusion. Opracowuję przepisy których proporcje będą pasowały na posiłki dla dwóch osób. Wiele jest przecież rodzin gdzie jest tylko 2 stołowników i to jeszcze mało jedzących. A że nie znoszę jak Zobacz więcej
Składniki ( ok 8 porcji): 400 g filetu z dorsza 2 marchewki 5 łyżek groszku konserwowego 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe l,5 l wody sól, biały pieprz 2-3 łyżki soku z cytryny łyzka cukru ocet Zobacz więcej
Zawsze kupuję gotowe filety z dorsza i ... dokładnie myję filety delikatnie układam na patelni w której znajduje się gorący rosół do którego dodaję 2 łyżki octu - wtedy ryba się nie rozleci :) przy Zobacz więcej
lenarti
lenarti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kociołek Iwony
Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie 407

1
Składniki: Składniki do przygotowania ryby: 1 kg mrożonych filetów z dorsza 2-3 ząbki czosnku przyprawa do ryb sól, pieprz Składniki na wywar: 2 litry wody 2 małe cebule 1 kawałek pora 1/2 selera Zobacz więcej
Obok tradycyjnego karpia i ryb w galarecie na wigilijnym stole w mojej rodzinie zawsze pojawia się dorsz smażony w panierce. Szybkie i pewne danie, które smakuje wszystkim miłośnikom ryb. W tym roku Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Wigilia 2013

Wigilia 2013 394

2
Stół wigilijny jak co roku ugina się od jedzenia. Wszystko smakowite i pachnące. Zaczynamy od dzielenia się opłakiem i składania sobie życzeń na przyszły rok. Pierwsza potrawa to barszczyk z uszkami, Zobacz więcej
Tak, wiem...Święta to przede wszystkim karp w galarecie, karp smażony (brrr...) i ryba po grecku. Tradycja ważna rzecz. Ale jeżeli ktoś by miał ochotę na coś niekonwencjonalnego, to ta ryba świetnie Zobacz więcej
Ryba w różowej galarecie Przedstawiam Wam wspaniałą przystawkę jaką jest ryba w słodko - kwaśnej galarecie. Dodatkowym atutem tej potrawy jest jej różowy kolor. Rybkę możecie usmażyć dowolną, ja Zobacz więcej
różnego rodzaju ryby (wędzone, marynowane, rolmopsy, z puszki itp.) wątróbka z dorsza z puszki różne sałatki jaja gotowane na twardo pomidory pokrojone w ćwiartki talarki cebuli, małe cebulki Zobacz więcej
- z tagiatelle 14. Staropolska limoniata 15. Okoń na biało z pietruszką i migdałami 16. Filet z dorsza z agrestem 17. Węgorz po toruńsku z piernikiem i szafranem 18. Leszcz pieczony z kiszoną kapustą Zobacz więcej
świeżych ryb. Dwóch przesympatycznych właścicieli zawsze służy pomocą przy wyborze ryb, bo wybór trzeba przyznać jest trudny. W menu znajdziecie między innymi okonia, pstrąga, dorsza, halibuta, Zobacz więcej
ozzie
ozzie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
salaterka
Galareta bez żelatyny

Galareta bez żelatyny 205

1
Bardzo lubię wszelkie galarety ale nie znoszę zapachu żelatyny. Odkrycie agaru było więc dla mnie kamieniem milowym. Fajnie pachnie morzem, czego zupełnie nie czuć w gotowym daniu , świetnie zastyga. Zobacz więcej
1 kg filetów z dorsza, 2 jajka, 80 g suchego placka drożdżowego, 300 ml mleka, 40 g kaszy manny, skórka otarta z 1 cytryny, sól, 1 łyżeczka do kawy suszonego imbiru, 200 g fig z syropu, 2 łyżki Zobacz więcej
1 kg filetów z dorsza, 2 jajka, 80 g suchego placka drożdżowego, 300 ml mleka, 40 g kaszy manny, skórka otarta z 1 cytryny, sól, 1 łyżeczka do kawy suszonego imbiru, 200 g fig z syropu, 2 łyżki Zobacz więcej
Pstrąg w galarecie na rybno - warzywnym bulionie. Ja wybrałam pstrąga, ale świeży łosoś, karp czy dorsz też będzie bardzo dobry do tej zalewy. Galaretę rybną możecie zalać w pięknych foremkach w Zobacz więcej
« Jajecznica z dwoma serami Galantyna rybna w galarecie Trochę się uzbierało tych rybnych wariacji, ale ta propozycja jest doskonałym uzupełnieniem reszty świątecznych dań. Jest delikatna w smaku, Zobacz więcej
Ryby w galarecie nie są zbyt popularne w mojej rodzinie, jakoś zawsze jest więcej smakołyków na które wszyscy mają ochotę, chociażby domowe paluszki rybne czy śledzie z cebulką w oleju. W tym roku Zobacz więcej
ja zrobić z każdej ryby nawet morskiej. Gracha przyrządzała ją z dorsza i podawała z sosem majonezowym i też była bardzo smaczna. W naszym domu tradycyjnie już robi się ją z karpia. Zaczynam od Zobacz więcej