drożdżowe kluski na parze

{{headerMessage}}
Uwielbiam leniwe poranki , kiedy nie musimy się spieszyć , nic nie musimy. Wtedy mam czas na rozpieszczanie moich najbliższych , a jak wiadomo przez żołądek do serca. Dlatego u nas dzisiaj na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciągle szukam w pamięci smaków dzieciństwa i staram się je odtwarzać tym razem padło na drożdżowe kluski robione na parze- przeze mnie znane jako paruny aczkolwiek w poszukiwaniu pomysłu na nie w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kluski naparze, pampuchy lub buchty, tak różne nazwy, ajeden przepis. Kluski naparze topuszyste idelikatne drożdżowe bułeczki,gotowane naparze, apodawane wzależności odrejonu Polski zróżnymi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Drożdżowe kluski na parze (buchty) z sosem truskawkowym Smak dzieciństwa! Kluski przygotowałam na obiad dla brata i bardzo mu smakowały. Moja mama robiła nieco inne,bo parowała je w garnku na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
delikatnie wyjmujemy je z garnka i wkładamy na sitko następne. Uwaga: kontrolujmy stan wody, jest jej bowiem niewiele a czas gotowania jest dość długi. Najlepiej co jakiś czas dolewać wrzącą wodę. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
drożdżowego no i udało się troszeczkę … Bułki na parze, buchty czy jak to woli parzaki to doskonałe danie na piątkowy obiadek w moim domu. Dziecki przepadają za nimi. Pamiętam jak jeszcze moja babcia Zobacz więcej
ulcia26
ulcia26 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniauli
Kluski na parze , pyzy drożdżowe

Kluski na parze , pyzy drożdżowe 1621

0
{{headerMessage}}
wymieszanymi jajkami, sól, ok. 2 płaskie łyżki cukru, i dokładnie wszystko wyrabiam na jednolitą konsystencję. Wyrabianie ciasta powinno trwać ok.15 min. można użyć robota . Wyrobione ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rozbełtane jajko z żółtkiem oraz roztopione masło.Wyrabiamyok. 15 min. Odstawić dowyrośnięciana ok. 1 godz., tak by ciasto podwoiło swoja objętość. Ciasto rozwałkować i szklanka wykrawać kółka, na Zobacz więcej
Kaś
Kaś Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bake&Taste
Pampuchy drożdżowe / kluski na parze

Pampuchy drożdżowe / kluski na parze 687

0
{{headerMessage}}
. Przy pomocy szklanki wycinać kółka i z nich formować kule. Gotowe kule układać na suchej, oprószonej mąką powierzchni, lekko spłaszczając dłonią. Pozostawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do 1/3 wysokości. Na wodę postawić specjalne sito do gotowania klusek na parze, które wcześniej smarujemy lekko masłem, żeby kluski nie przywierały. Na sito układać kluski, gotować ok. 10 minut pod Zobacz więcej
{{headerMessage}}
FACEBOOK-INSTAGRAM Kluski miałam kupne, z biedronki, kosztują 3 zł, skład ok, bez chemii...Więc czemu nie :) No i są pyszne, a podawać można z dowolnymi dodatkami. Już kiedyś jadłam z jogurtem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Gdy ciasto się napuszy, podzielić je na 10 większych lub 14-15 mniejszych kuleczek. I odstawić na posmarowany cieniutko olejem talerz, na około 15 minut. W garnku zagotować wodę, ułożyć przystawkę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Długo zabierałam się do klusek na parze i nie wiem dlaczego wydawały się trudne do zrobienia.Są bardzo proste,lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na garnek). Parować pyzy ok. 10 minut pierwszą partię, potem być może wystarczy krótszy czas. Należy obserwować, ponieważ zbyt długie parowania powoduje, że kluski opadają, a zbyt krótkie, że są mało Zobacz więcej
{{headerMessage}}
złożonych i pełnowartościowego białka nadaje się jako dodatek do dań słodkich/ słonych może stanowić samodzielne danie (np. z owocami, konfiturami, musem owocowym, sosem na bazie twarożków, mięsa, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
U każdego w domu te pyszności mają z pewnością inna nazwę u mnie najcześćiej mówimy na nie pyzy. Najprościej, najkrócej, najlepiej. Uwielbiam je zarówno z sosem mięsnym, jak i odgrzane następnego dnia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W naszym domu kluski zawsze nazywaliśmy pyzami, bardzo kojarzą mi się z wiosennym obiadem z dodatkiem jajka i kalafiora ; ) Przeważnie jemy je z bułką tartą, ale można podawać również do gulaszu, czy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i pieczenią ( wtedy ich nie nadziewamy ). W wytrawnej wersji kojarzą mi się z puddingiem angielskim, bo tak samo jak on kluski naciągają sosem, miękną i lekko się ciągną . W obu wersjach są warte Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jest wiele nazw na te kluski. Moja babcia mówiła na nie "kluski na majtkach", "szmaciaki"bo gotowane były na parze przy pomocy gazy lub firanki i stąd to skojarzenie :). Na Śląsku mówisiębuchty i je Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie znam osoby która nie lubi pączków. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na to, aby raz na jakiś czas skosztować pysznego pączka czy to ze względów zdrowotnych czy po prostu przez dietę. Jednak co Zobacz więcej