drożdżowe na maślance

Bardzo lekkie, delikatne i puszyste rogaliki. Długo zachowują świeżość, ale oczywiście, najlepsze w smaku są zaraz po upieczeniu :) Doskonałe posmarowane samym masłem, świetne z konfiturą. Polecam! Zobacz więcej
Czas leci okropnie szybko. Znowu się powtarzam. Ostatni czas był dość trudny zdrowotnie, ale mam nadzieję, że zbliżam się ku lepszemu. Trzymajcie kciuki :) Czasu na pichcenie też nie ma wiele. Weekend Zobacz więcej
książek kulinarnych. Przejrzałam ją pobieżnie i spodobało mi się kilka przepisów na wypieki drożdżowe. Zaczynam testowanie od babki drożdżowej. Maślankowa babka śniadaniowa 375 g mąki pszennej 550 20 Zobacz więcej
W moim życiu zrobiłam już wiele drożdżowców, ale ten na maślance uważam za jeden z najlepszych. Jest bardzo puszysty, delikatny, lekko wilgotny, co uważam za największą zaletę ciasta drożdżowego. Ten Zobacz więcej
Mam jeden, od bardzo dawna wypróbowany i zmodyfikowany przepis na wypieki drożdżowe. Piekę z niego bułki, rogaliki, chałki… i nie tylko. Czasem jednak przychodzi pora, aby przetestować coś nowego. Zobacz więcej
od kilku miesięcy piekę domowy chlebuś, przepisy znajdziecie z orkiszem tutaj ipszenno żytni tutaj Oba są na zakwasie i jestem nimi zachwycona- zachowują świeżość do tygodnia, co przy kupnym pieczywie Zobacz więcej
Racuchy drożdżowe na maślance – Kuchnia u Poli Kuchnia u Poli STRONA GŁÓWNA PRAKTYCZNE PORADY Menu Ciasta drożdżowe, Naleśniki placki racuchy Racuchy drożdżowe na maślance 7 maja 2016 Brak komentarzy Zobacz więcej
Babka drożdżowa na maślance | Kuchnia u Poli Kuchnia u Poli Babka drożdżowa na maślance 21 marca 2015 / by Pola / in Babki babeczki Święta Wielkanocne coraz bliżej, dlatego też ostatnimi wypiekami są Zobacz więcej
Rogaliki z tego przepisu są genialne i niepowtarzalne w smaku. Dodatek maślanki do ciasta sprawia, że nie mają typowej struktury rogalika drożdżowego, a są bardziej delikatne, lekkie i puszyste. Zobacz więcej
na opakowaniu) oraz odpowiednio przygotowany rozczyn :) To zdecydowanie dużo bardziej proste, niż wówczas mi się wydawało :) Składniki: 30dag świeżych drożdży (może być inna wartość, w zależności od Zobacz więcej
Bardzo lubię drożdżowe ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, z dużą ilością owoców i kubkiem mleka do tego:) postanowiłam wykorzystać bogactwo wszystkich owoców jakie akurat miałam, czyli maliny, Zobacz więcej
Nie są to typowe, znane nam dobrze naleśniki. Nie są cieniutkie, nie są lekkie, ale są bardzo pyszne. Oryginalne powinny być smażone na oleju lnianym, który w tamtej okolicy jest produktem Zobacz więcej
Ostatnio zrobiłam się odrobinę monotematyczna i na okrągło wrzucam przepisy z rabarbarem, jednak mam wrażenie jakbym odkryła jego smak na nowo <3 Dziś przedstawiam przepis na ciasto drożdżowe Zobacz więcej
Te rogaliki upiekłam wczoraj rano z myślą o słodkim śniadaniu dla rodziny, ale też o deserze dla ewentualnych gości. Na szczęście nikt nas nie odwiedził popołudniu, bo po rogalikach nie było już Zobacz więcej
o zmroku palą się świece i migają lampki. Lubię pić kawę, jeść kawową bezę, kiedy z głośników, delikatnie sączy się głos np. Eryki Badu czy Melody Gardot ... Zobacz więcej
Została mi maślanka z pieczenia chlebka, więc trzeba było ją wykorzystać. Dawno nie było racuchów, a ochota nas naszła na coś dobrego, ale nie za słodkiego. Padło na racuchy, grubiutkie, mięciutkie Zobacz więcej
;) Składniki na 12 sztuk: 750 g. mąki pszennej T 450+ trochę do podsypywania przy wyrabianiu 1 łyżeczka cukru pudru 1,5 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju 1 szklanka ciepłej wody Zaczyn: 1 szklanka Zobacz więcej
Racuchy to jedno z moich ulubionych dań.. Zobacz więcej
Kto nie lubi racuchów :) Dobrze się kojarzą, bo przecież kiedyś smażyły je dla nas mamy i babcie :) Moje racuchy są bardzo pulchne i wyrośnięte, idealne na śniadanie. Składniki na Zobacz więcej