drożdżowe na maślance

Bardzo lekkie, delikatne i puszyste rogaliki. Długo zachowują świeżość, ale oczywiście, najlepsze w smaku są zaraz po upieczeniu :) Doskonałe posmarowane samym masłem, świetne z konfiturą. Polecam! Zobacz więcej
Czas leci okropnie szybko. Znowu się powtarzam. Ostatni czas był dość trudny zdrowotnie, ale mam nadzieję, że zbliżam się ku lepszemu. Trzymajcie kciuki :) Czasu na pichcenie też nie ma wiele. Weekend Zobacz więcej
książek kulinarnych. Przejrzałam ją pobieżnie i spodobało mi się kilka przepisów na wypieki drożdżowe. Zaczynam testowanie od babki drożdżowej. Maślankowa babka śniadaniowa 375 g mąki pszennej 550 20 Zobacz więcej
W moim życiu zrobiłam już wiele drożdżowców, ale ten na maślance uważam za jeden z najlepszych. Jest bardzo puszysty, delikatny, lekko wilgotny, co uważam za największą zaletę ciasta drożdżowego. Ten Zobacz więcej
Mam jeden, od bardzo dawna wypróbowany i zmodyfikowany przepis na wypieki drożdżowe. Piekę z niego bułki, rogaliki, chałki… i nie tylko. Czasem jednak przychodzi pora, aby przetestować coś nowego. Zobacz więcej
od kilku miesięcy piekę domowy chlebuś, przepisy znajdziecie z orkiszem tutaj ipszenno żytni tutaj Oba są na zakwasie i jestem nimi zachwycona- zachowują świeżość do tygodnia, co przy kupnym pieczywie Zobacz więcej
Racuchy drożdżowe na maślance – Kuchnia u Poli Kuchnia u Poli STRONA GŁÓWNA PRAKTYCZNE PORADY Menu Ciasta drożdżowe, Naleśniki placki racuchy Racuchy drożdżowe na maślance 7 maja 2016 Brak komentarzy Zobacz więcej
Babka drożdżowa na maślance | Kuchnia u Poli Kuchnia u Poli Babka drożdżowa na maślance 21 marca 2015 / by Pola / in Babki babeczki Święta Wielkanocne coraz bliżej, dlatego też ostatnimi wypiekami są Zobacz więcej
Rogaliki z tego przepisu są genialne i niepowtarzalne w smaku. Dodatek maślanki do ciasta sprawia, że nie mają typowej struktury rogalika drożdżowego, a są bardziej delikatne, lekkie i puszyste. Zobacz więcej
Kiedy była mała zastanawiałam się jakim cudem mojej Babci wyrasta taaaaaaaaaaaaakie duże ciasto drożdżowe. Pamiętam swój debiut...niestety mocno nieudany. Miałam wtedy 10 lat i chciałam z siostrą Zobacz więcej
Bardzo lubię drożdżowe ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, z dużą ilością owoców i kubkiem mleka do tego:) postanowiłam wykorzystać bogactwo wszystkich owoców jakie akurat miałam, czyli maliny, Zobacz więcej
typowych naleśników z serem. Przepis znalazłam na jednej ze stron regionu Spreewald. Drożdżowe maślankowe naleśniki ze Spreewaldu 350 ml maślanki (ilość dość orientacyjna zależna od mąki) 30 g Zobacz więcej
Ostatnio zrobiłam się odrobinę monotematyczna i na okrągło wrzucam przepisy z rabarbarem, jednak mam wrażenie jakbym odkryła jego smak na nowo <3 Dziś przedstawiam przepis na ciasto drożdżowe Zobacz więcej
Te rogaliki upiekłam wczoraj rano z myślą o słodkim śniadaniu dla rodziny, ale też o deserze dla ewentualnych gości. Na szczęście nikt nas nie odwiedził popołudniu, bo po rogalikach nie było już Zobacz więcej
o zmroku palą się świece i migają lampki. Lubię pić kawę, jeść kawową bezę, kiedy z głośników, delikatnie sączy się głos np. Eryki Badu czy Melody Gardot ... Zobacz więcej
Została mi maślanka z pieczenia chlebka, więc trzeba było ją wykorzystać. Dawno nie było racuchów, a ochota nas naszła na coś dobrego, ale nie za słodkiego. Padło na racuchy, grubiutkie, mięciutkie Zobacz więcej
;) Składniki na 12 sztuk: 750 g. mąki pszennej T 450+ trochę do podsypywania przy wyrabianiu 1 łyżeczka cukru pudru 1,5 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju 1 szklanka ciepłej wody Zaczyn: 1 szklanka Zobacz więcej
Racuchy to jedno z moich ulubionych dań.. Zobacz więcej
Kto nie lubi racuchów :) Dobrze się kojarzą, bo przecież kiedyś smażyły je dla nas mamy i babcie :) Moje racuchy są bardzo pulchne i wyrośnięte, idealne na śniadanie. Składniki na Zobacz więcej