Przepis na drożdżowe na maślance

Czas leci okropnie szybko. Znowu się powtarzam. Ostatni czas był dość trudny zdrowotnie, ale mam nadzieję, że zbliżam się ku lepszemu. Trzymajcie kciuki :) Czasu na pichcenie też nie ma wiele. Weekend Zobacz więcej
W moim życiu zrobiłam już wiele drożdżowców, ale ten na maślance uważam za jeden z najlepszych. Jest bardzo puszysty, delikatny, lekko wilgotny, co uważam za największą zaletę ciasta drożdżowego. Ten Zobacz więcej
Bardzo lubię drożdżowe ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, z dużą ilością owoców i kubkiem mleka do tego:) postanowiłam wykorzystać bogactwo wszystkich owoców jakie akurat miałam, czyli maliny, Zobacz więcej
Mam jeden, od bardzo dawna wypróbowany i zmodyfikowany przepis na wypieki drożdżowe. Piekę z niego bułki, rogaliki, chałki… i nie tylko. Czasem jednak przychodzi pora, aby przetestować coś nowego. Zobacz więcej
Racuchy drożdżowe na maślance – Kuchnia u Poli Kuchnia u Poli STRONA GŁÓWNA PRAKTYCZNE PORADY Menu Ciasta drożdżowe, Naleśniki placki racuchy Racuchy drożdżowe na maślance 7 maja 2016 Brak komentarzy Zobacz więcej
Racuchy. Moje wspomnienie z dzieciństwa, przygotowywane przez babcię Utę. Uta, w rzeczywistości Heliodora, nie była chyba mistrzem kuchni, ale racuchy robiła zawodowo. Do dziś uważam, że żadne Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapach chleba
Babka drożdżowa na maślance.

Babka drożdżowa na maślance. 481

Świetna babka! Nie ma z nią wiele roboty, a ładnie wyrasta i piecze się bezstresowo. Przepis znalazłam w książce "Domowy chleb" wydaną przez Świat Książki w 2004 roku. Autor nieznany, ale wiadomo, że Zobacz więcej
Kiedy była mała zastanawiałam się jakim cudem mojej Babci wyrasta taaaaaaaaaaaaakie duże ciasto drożdżowe. Pamiętam swój debiut...niestety mocno nieudany. Miałam wtedy 10 lat i chciałam z siostrą Zobacz więcej
Babka drożdżowa na maślance | Kuchnia u Poli Kuchnia u Poli Babka drożdżowa na maślance 21 marca 2015 / by Pola / in Babki babeczki Święta Wielkanocne coraz bliżej, dlatego też ostatnimi wypiekami są Zobacz więcej
Rogaliki z tego przepisu są genialne i niepowtarzalne w smaku. Dodatek maślanki do ciasta sprawia, że nie mają typowej struktury rogalika drożdżowego, a są bardziej delikatne, lekkie i puszyste. Zobacz więcej
Bardzo lekkie, delikatne i puszyste rogaliki. Długo zachowują świeżość, ale oczywiście, najlepsze w smaku są zaraz po upieczeniu :) Doskonałe posmarowane samym masłem, świetne z konfiturą. Polecam! Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj dzień
Chleb drożdżowy na maślance

Chleb drożdżowy na maślance 151

od kilku miesięcy piekę domowy chlebuś, przepisy znajdziecie z orkiszem tutaj ipszenno żytni tutaj Oba są na zakwasie i jestem nimi zachwycona- zachowują świeżość do tygodnia, co przy kupnym pieczywie Zobacz więcej
"Truskawki się kończą, a jagód jeszcze nie ma. W zeszłym roku o tej porze już były jagody...", zagaduje mnie Pani, od której kupuję truskawki na targu. Mój czas w Polsce nieodłącznie wiąże się z Zobacz więcej
Nie są to typowe, znane nam dobrze naleśniki. Nie są cieniutkie, nie są lekkie, ale są bardzo pyszne. Oryginalne powinny być smażone na oleju lnianym, który w tamtej okolicy jest produktem Zobacz więcej
Ostatnio zrobiłam się odrobinę monotematyczna i na okrągło wrzucam przepisy z rabarbarem, jednak mam wrażenie jakbym odkryła jego smak na nowo <3 Dziś przedstawiam przepis na ciasto drożdżowe Zobacz więcej
Te rogaliki upiekłam wczoraj rano z myślą o słodkim śniadaniu dla rodziny, ale też o deserze dla ewentualnych gości. Na szczęście nikt nas nie odwiedził popołudniu, bo po rogalikach nie było już Zobacz więcej
Została mi maślanka z pieczenia chlebka, więc trzeba było ją wykorzystać. Dawno nie było racuchów, a ochota nas naszła na coś dobrego, ale nie za słodkiego. Padło na racuchy, grubiutkie, mięciutkie Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sio-smutki
Racuchy drożdżowe z maślanką

Racuchy drożdżowe z maślanką 336

Kto nie lubi racuchów :) Dobrze się kojarzą, bo przecież kiedyś smażyły je dla nas mamy i babcie :) Moje racuchy są bardzo pulchne i wyrośnięte, idealne na śniadanie. Składniki na Zobacz więcej
Wprawdzie Święta dopiero za trzy tygodnie , ale skoro naszła mnie dziś ochota na drożdżowca to pomyślałam ,że wejdę już troszkę w klimat Wielkiej Nocy i sporządzę babę . Wyrosła pięknie , dorodna . Zobacz więcej
blue_megi
blue_megi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rogalik
Rogaliki drożdżowe na maślance

Rogaliki drożdżowe na maślance 78

Rogaliki na śniadanie lub kolację. Proste do przygotowania. Doskonale smakują z masłem lub konfiturą. Smacznego! Składniki: opakowanie suchych drożdży (7g) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki Zobacz więcej