Ciasta drożdżowe kojarzą mi się głównie z owocowymi lata, oraz ze struclami drożdżowymi z pysznymi polskimi jabłkami i cynamonem, które zdecydowanie symbolizują jesień. Strucle to jednak nie wszystko.
Zobacz więcej
Składniki na 16 sztuk. Blachy do pieczenia wykładamy papierem od pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarni. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej / tortowej 40 g świeżych
Zobacz więcej
Czy jest ktoś, kto ich nie zna? Cynamonki :) Drożdżowe, mięciutkie ciasto, obłędnie pachnące cynamonem. Pyszne. Bardzo proste do wykonania. Cierpliwie musimy tylko poczekać, żeby ciasto drożdżowe
Zobacz więcej
Drożdżowe ślimaki z jabłkami i kruszonką. Witajcie po urlopie! Chwilę zajęło mi nadrobienie zaległości i wdrożenie się w powakacyjną rzeczywistość, ale już jestem i na początek mam dla Was przepis na
Zobacz więcej
Czas na jesienne wypieki! W najbliższym czasie, możecie się spodziewać, większej ilości przepisów z dynią w składzie, ponieważ tak jak grzyby, przetwarzam ją teraz, równie namiętnie;) Wypieki i
Zobacz więcej
To ciasto na drożdżówki, które pokażę dziś zachwyciło mnie bezapelacyjnie od pierwszego naszego spotkania. Jest bardzo delikatne w smaku, mało słodkie i bardzo puszyste, a bułki smakują równie
Zobacz więcej
Drożdżowe ślimaki z malinami | kornik w kuchni skip to main | skip to sidebar kornik w kuchni Home Posts RSS Comments RSS Edit środa, 24 września 2014 Drożdżowe ślimaki z malinami 0 Przyznam, że te
Zobacz więcej
Czasem potrzebuję upiec coś prostego i smacznego. Coś, nie wymagającego większego nakładu pracy. Coś co niekoniecznie musi być jakimś wymyślnym wypiekiem, ale ma fantastycznie smakować. Postawiłam na
Zobacz więcej
Świąteczne i mocno cynamonowe drożdżowe ślimaki. Do ich wykonania potrzebujesz: mąki, cukru, drożdży oraz dużej ilości cynamonu. Składniki: 4 łyżki cynamonu 3 szkl mąki 6 żółtek 1 szkl. śmietany 18%
Zobacz więcej
Uwielbiam ten zapach, kiedy bułeczki rosną w piekarniku. Cała rodzina zbiera się wtedy w kuchni i czeka, aż wyjmę blaszkę z wypiekiem. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło posmarowane waniliowym
Zobacz więcej
Składniki na 16 sztuk. Blachy do pieczenia wykładamy papierem od pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarni. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej / tortowej 40 g świeżych
Zobacz więcej
Mleko podgrzać, dodać drożdże i cukier. Wymieszać, żeby drożdże się rozpuściły. Dodać jajko, miękką margarynę i mąkę. Zagnieść ciasto do momentu, aż przestanie się kleić, podsypać mąką i odstawić do
Zobacz więcej
Kiedyś szukałam przepisu na bułeczki, ale inne niż zawsze robiłam. Wymyśliłam sobie ślimaki i jaka byłam zaskoczona znajdując na internecie tyle przepysznych przepisów. Traf padł na Drożdżowe ślimaki
Zobacz więcej
Bardzo proste i szybkie drożdżówki. Najlepsze jest w nich to, że nadzienie rozprowadzone jest między każdym "zakrętem" dzięki czemu, w odróżnieniu od klasycznych drożdżówek, po wyjedzeniu środka nie
Zobacz więcej
Na klasowe ognisko u Stacha zrobiłam drożdżowe ślimaki nadziane jabłkami z cynamonem i rodzynkami. Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, równie dobrze smakują. Można powiedzieć, że takie mini
Zobacz więcej
Banalnie prosta a zarazem bardzo smaczna drożdżówka. Pochłonięta bardzo szybko z mleczkiem na śniadanko. Składniki: 20 g drożdży świeżych 100 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru 50 g masła 2 żółtka 2
Zobacz więcej
Czyli tak zwane chelsea buns. Dość historyczne ślimaczki, bo pochodzą z Chelsea z XVIIIw. Mi kojarzą się z latami młodości, kiedy to w kawiarniach Tchibo w Niemczech, można było kupić podobne ślimaki
Zobacz więcej
Jak zobaczyłam to ciastou Weroniki ,która wpadła do mnie na blog(kocham internet ,tylu fajnych ludzi ,rzeczy i przepisów można odkryć)i zaprosiła do siebie za co jej dziękuję ,bo przecież w tej sieci
Zobacz więcej
Cynamonowe ślimaczki nieodzownie kojarzą mi się z wyprawą do Stanów. Oczywiście jako miłośniczka jedzenia, a w szczególności słodyczy, byłam ciekawa różnych smaków i trochę czasu spędziłam na
Zobacz więcej
Cudownie puchate, pachnące masłem cynamonem i jabłkami drożdżówki, które po wyjęciu z pieca rozchodzą się jak "świeże bułeczki". Pyszne tak, że po chwili mało co zostaje. I tak fajnie się je odrywa od
Zobacz więcej