drożdżowe włoskie

{{headerMessage}}
Panettone to włoska babka drożdżowa. Kiedy jeżdżę do Włoch zawsze przywożę do domu miękką i słodką babkę drożdżową w kształcie tradycyjnego gołębia (chociaż czasem trudno dopatrzeć się tego dzióbka, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie ma to jak kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Panettone po raz pierwszy jadłam u mojej kuzynki Ani, która przywiozła to ciasto z Włoch. Bardzo zasmakowała mi ta drożdżowa babka - inna od naszych, bardziej wilgotna, delikatna, pomarańczowa z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
« Bakłażany w pomidorach Sakiewki drożdżowe z kapustą włoską Sakiewki z ciasta pizzowego nie byłyby niczym niezwykłym gdyby nie farsz z kapusty włoskiej. Jest to świetny pomysł na orginalną kolację Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Rewelacyjne świąteczne ciasto drożdzowe,pieczone przez włoskie panie domu. Przepis dostałam od Pani, która była pilotem wycieczki ( w czasie mojej cudownej, niezapomnianej wyprawy do Włoch). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Panettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją Zobacz więcej
{{headerMessage}}
« Spaghetti ze świeżymi ... Tarta drożdżowa z porami i orzechami włoskimi TO jest blog archiwalny zapraszam nahttp://domekzpiernika.blogspot.com/ Następnym wpisem miał być sorbet z ananasa, ale komu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
uzasadnione. Nie wyczuwa się żadnej różnicy w smaku, a ciasto pięknie wyrosło, ma ładny złoty kolor i jest pyszne. Polecam ten przepis do wypróbowania szczególnie jesienią, kiedy pod dostatkiem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z książki pt."Moje wypieki i desery", zmieniłam go jednak troszkę ze względu na brak niektórych składników. I tak zamiast orzechów pekan, użyłam włoskich, zamiast Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Początkowo miałam upiec babkę piaskową, ale my przecież uwielbiamy drożdżowe wypieki. To chyba ich właśnie najbardziej brakowało Nam podczas remontu. Kupione w sklepie drożdżówki nie umywały się do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
* * * Duża ilość czosnku, świeżej pietruszki, łuskanych orzechów włoskich, dobrej gruboziarnistej soli i sera pleśniowego – wpołączeniu z ciastem drożdżowym tworzy piękną świąteczną kompozycję. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszam na drożdżowe, zwijane bułeczki - pachnące i pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Będąc ostatnio z mężem na spacerze, zajrzeliśmy do niedawno otwartej włoskiej kawiarenki. Szefowa poleciła nam danie dnia, placuszki ze szparagami. Zamówiliśmy je i były faktycznie przepyszne. Po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święta się zbliżają wielkimi krokami za nim zaczniemy na dobre krzątać się po kuchni trzeba by się zastanowić nad wyborem tych wszystkich pyszności.Jako pierwszy przysmak świąteczny proponuję włoską Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mam słabość do włoskich, drożdżowych wypieków świątecznych. Na stałe do moichdomowych ciast zawitało panettone i pandoro. Teraz przyszedł czas na drożdżową wielkanocną gołębicę czyli colomba Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pokochały je za słodkawy smak miodu, ale nie zabił on na szczęście charakterystycznego słonego, wyraźnego smaku sera. Pomysł na wykorzystanie ciasta drożdżowego w taki sposób pochodzi z programu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Colomba di Pasqua to tradycyjna włoska babka drożdżowa z puszystym środkiem i chrupiącą skórką. Pełna aromatów cytrusów z migdałami oraz opcjonalnie innymi bakaliami. Nazwę swoją zawdzięcza Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Make Cooking Easier Toggle navigation Start Przepisy Dla dzieci Na kolację Na obiad Na słodko Na śniadanie Przekąski W ciąży Książka Archiwum O mnie Kontakt Make Cooking Easier > archiwum > Na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ten chleb to jeden z najlepszych chlebów jakie upiekłam, a na pewno najlepszy chleb drożdżowy. Tużpo upieczeniu bardzo przypominał mi chleb pieczony na zakwasie :) Składniki: 500 ml ciepciepłej wody 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}