drożdżowe włoskie

Panettone to włoska babka drożdżowa. Kiedy jeżdżę do Włoch zawsze przywożę do domu miękką i słodką babkę drożdżową w kształcie tradycyjnego gołębia (chociaż czasem trudno dopatrzeć się tego dzióbka, Zobacz więcej
Nie ma to jak kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie Zobacz więcej
Panettone po raz pierwszy jadłam u mojej kuzynki Ani, która przywiozła to ciasto z Włoch. Bardzo zasmakowała mi ta drożdżowa babka - inna od naszych, bardziej wilgotna, delikatna, pomarańczowa z Zobacz więcej
« Bakłażany w pomidorach Sakiewki drożdżowe z kapustą włoską Sakiewki z ciasta pizzowego nie byłyby niczym niezwykłym gdyby nie farsz z kapusty włoskiej. Jest to świetny pomysł na orginalną kolację Zobacz więcej
Rewelacyjne świąteczne ciasto drożdzowe,pieczone przez włoskie panie domu. Przepis dostałam od Pani, która była pilotem wycieczki ( w czasie mojej cudownej, niezapomnianej wyprawy do Włoch). Zobacz więcej
Panettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją Zobacz więcej
« Spaghetti ze świeżymi ... Tarta drożdżowa z porami i orzechami włoskimi TO jest blog archiwalny zapraszam nahttp://domekzpiernika.blogspot.com/ Następnym wpisem miał być sorbet z ananasa, ale komu Zobacz więcej
„ Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy właśnie wypuściły na rynek nowy produkt - Margarynę Maestra w ekskluzywnym czarnym opakowaniu. Dostępna jest w trzech wersjach : do ciast drożdżowych, do ciast Zobacz więcej
Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z książki pt."Moje wypieki i desery", zmieniłam go jednak troszkę ze względu na brak niektórych składników. I tak zamiast orzechów pekan, użyłam włoskich, zamiast Zobacz więcej
Początkowo miałam upiec babkę piaskową, ale my przecież uwielbiamy drożdżowe wypieki. To chyba ich właśnie najbardziej brakowało Nam podczas remontu. Kupione w sklepie drożdżówki nie umywały się do Zobacz więcej
* * * Duża ilość czosnku, świeżej pietruszki, łuskanych orzechów włoskich, dobrej gruboziarnistej soli i sera pleśniowego – wpołączeniu z ciastem drożdżowym tworzy piękną świąteczną kompozycję. Zobacz więcej
Zapraszam na drożdżowe, zwijane bułeczki - pachnące i pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie Zobacz więcej
Będąc ostatnio z mężem na spacerze, zajrzeliśmy do niedawno otwartej włoskiej kawiarenki. Szefowa poleciła nam danie dnia, placuszki ze szparagami. Zamówiliśmy je i były faktycznie przepyszne. Po Zobacz więcej
Święta się zbliżają wielkimi krokami za nim zaczniemy na dobre krzątać się po kuchni trzeba by się zastanowić nad wyborem tych wszystkich pyszności.Jako pierwszy przysmak świąteczny proponuję włoską Zobacz więcej
Mam słabość do włoskich, drożdżowych wypieków świątecznych. Na stałe do moichdomowych ciast zawitało panettone i pandoro. Teraz przyszedł czas na drożdżową wielkanocną gołębicę czyli colomba Zobacz więcej
pokochały je za słodkawy smak miodu, ale nie zabił on na szczęście charakterystycznego słonego, wyraźnego smaku sera. Pomysł na wykorzystanie ciasta drożdżowego w taki sposób pochodzi z programu Zobacz więcej
Colomba di Pasqua to tradycyjna włoska babka drożdżowa z puszystym środkiem i chrupiącą skórką. Pełna aromatów cytrusów z migdałami oraz opcjonalnie innymi bakaliami. Nazwę swoją zawdzięcza Zobacz więcej
Make Cooking Easier Toggle navigation Start Przepisy Dla dzieci Na kolację Na obiad Na słodko Na śniadanie Przekąski W ciąży Książka Archiwum O mnie Kontakt Make Cooking Easier > archiwum > Na Zobacz więcej
Ten chleb to jeden z najlepszych chlebów jakie upiekłam, a na pewno najlepszy chleb drożdżowy. Tużpo upieczeniu bardzo przypominał mi chleb pieczony na zakwasie :) Składniki: 500 ml ciepciepłej wody 2 Zobacz więcej