drożdżowe z lukrem

Babka Polska drożdżowa, klasyka sama w sobie. Do koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1 jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 Zobacz więcej
Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem Składniki; 600 g maki pszennej 250 ml ciepłego mleka 200 g cukru 250 g margaryny roztopionej 100 g masy makowej lub maku niebieskiego 25 g drożdży świeżych Zobacz więcej
murzynków, pierników i ciast drożdżowych. Doskonale nadaje się do naleśników oraz na pizzę. źródło MŁYNOMAG NA FACEBOOK Baba drożdżowa wyszła wyśmienita, delikatna i puszysta rozpływała się w ustach Zobacz więcej
Drożdżowa baba z lawendowym lukrem. - Samar KhanaferBlog prywatny Samar Khanafer o mnie o blogu kontakt i współpraca Pełen zachwyt Podróże małe i duże Przez żołądek do serca Na widelcu Drożdżowa baba Zobacz więcej
i smakuje rewelacyjnie. Spróbujcie, nawet jeśli tak jak ja nie lubicie jagodzianek ;) Te są wyjątkowe. Zakręcone drożdżowe jagodzianki z lukrem Składniki: (ok. 15 bułek) Zaczyn: 250 ml mleka 25 g Zobacz więcej
Tłusty czwartek to znakomita okazja do podjedzenia pysznych słodkości. Warto wypróbować fantastyczny przepis na miękkie, puszyste i kolorowe oponki drożdżowe. Do dzieła! Składniki: 225 ml ciepłego Zobacz więcej
Tak nam posmakowało te ciasto drożdżowe,że mogłabym go robić na okrągło, a znika w mgnieniu oka. Tym razem z poprzedniego ciasta drożdżowego zrobiłąm bułeczki. Dodatkowo oblałam je lukrem, pyszne. Zobacz więcej
Tradycyjna drożdżówka, bez której sezon rabarbarowy nie liczyłby się. Cudownie lekkie ciasto drożdżowe, kwaskowaty rabarbar, słodka kruszonka i malinowy lukier. Uwielbiam:) ciasto: 2, 5 szkl mąki Zobacz więcej
Dawno nie piekłam nic drożdżowego co ostatnio wypomniała mi moja córka. Rzeczywiście, drożdżowe wypieki były dawno co widać też po wpisach na blogu. Ale w ostatnią niedzielę postanowiłam zrobić Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe lubię w każdej postaci. Przyszedł czas na najzwyklejszą drożdżówkę z kruszonką i lukrem - klasyk. Nie jest za słodka, lecz w sam raz. Cudownie wyrasta i cudownie smakuje. Robiłam ją Zobacz więcej
Dziś zapraszam na pyszne zawijane drożdżówki idealne na drugie śniadanie. W mojej kuchni królują teraz maliny, dlatego wykorzystałam je do drożdżówek, ale spokojnie możecie użyć innych owoców, np. Zobacz więcej
łyżek cukru szczypta soli 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 jajka 6 dag roztopionego ciepłego masła Dodatkowo: 1 kg śliwek 4 dag roztopionego masła 4 łyżek cukru kryształu Lukier: 15-20 dag cukru pudru Zobacz więcej
Dawno nic nie piekłam, aż świat w końcu zaczął się dopominać :) Poleciałam więc do sklepu i kupiłam drożdże. Bo mnie tak naszło na drożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :) Moja blacha jest o wymiarach Zobacz więcej
Placek drożdżowy ze śliwkami, kruszonką i lukrem Sezon na śliwki trwa, więc znów upiekłam ciasto ze śliwkami. Tym razem zrobiłam placek drożdżowy, a zamarzył mi się taki na wczasach. Właśnie taki Zobacz więcej
Nasza Wielkanoc choć spędzana poza Polską nie obędzie się bez tradycji.Dla mnie tradycja jest świętością,którą zaszczepiono mi jeszcze w Polsce.Piękne są te nasze polskie obyczaje i zwyczaje. Pamiętam Zobacz więcej
Chrrrupiące na wierzchu, mięciutkie niczym puch w środku... Piecze się równomiernie. Jeszcze nigdy nie wyszedł mi z tego przepisu zakalec. Mogę je zachwalać cały dzień, ale już chyba wystarczy... To Zobacz więcej
Ciasto te zrobiłam chwilę po tym, jak znalazłam na nie przepis. Nie żałuję, bo wyszło bardzo smaczne. Kwaskowate od malin i słodkie od lukru. Ze szczerością muszę stwierdzić, że to najlepsze ciasto Zobacz więcej
Jak ostatnio możecie zauważyć namiętnie piekę drożdżówki. Tym razem jeszcze prościej i szybciej: ciasto drożdżowe z owocami. Wyrobienia ciasta to jakieś 10 minut, potem godzinka na wyrastanie i około Zobacz więcej
Drożdżówki ślimaczki wypełnione truskawkami, po upieczeniu polukrowane lukrem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu, to kwintesencja czerwca. Ciasto do tych drożdżowych ślimaczków należy przygotować Zobacz więcej
W tym przepisie chciałabym głównie zwrócić Waszą uwagę na ciasto drożdżowe. Jest ono delikatne i pyszne. Idealnie nadaje się również do słodkich bułeczek i dużych bab z rodzynkami. Ja postanowiłam Zobacz więcej