drożdżowe z żurawiną i migdałami

"Hold you close, you feel part of my skin. In the morning I'll map your palms again. And on your back I'll trace this story. Here today, the lines are everything. How you say those words. It's not Zobacz więcej
Kolejny mój przepis autorski i moja wariacja na temat pierogów. Lubicie morele??? Ja uwielbiam obojętnie czy są suszone czy świeże, po prostu jak dla mnie są bardzo smaczne. Dzisiaj pokażę wam mój Zobacz więcej
Ostatnim czasem powiem Wam, że zaczynam myśleć trochę inaczej względem słodyczy, produktów jak i przepisów, które przygotowuję. Często klasyczne przepisy można zrobić w trochę innej odsłonie a smakują Zobacz więcej
Dziś sposób na ryż, który był dla mnie odkryciem. Bo ryż z cynamonem, np. z jabłkami to jakoś mi się komponował. Ale ryż z cynamonem, migdałami i żurawiną do ryby? To już wydało mi się połączeniem Zobacz więcej
To taka zimowa słodycz pachnąca korzennymi przyprawami. Przepyszna kompozycja z owocami zapieczonymi w smacznym cieście. Polecam gorąco! Składniki: 1 szkl mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl cukru pudru Zobacz więcej
Wspominałam już na fanpage’u bloga, że ostatnio cierpię na przewlekły niedoczas, bo zmieniłam pracę (mogę powiedzieć, że gotuję zawodowo, oł jea!). Próbuję pogodzić bycie matką i żoną z nowymi Zobacz więcej
Dziwny był ten maj – zimny ideszczowy. Ogrzewanie włączone, rano wkładałam czapkę. Niby pojawiały się majowe owoce i warzywa, ale ciągle jeszcze bardziej smakowało rozgrzewające, zimowe jedzenie. Aż Zobacz więcej
Tym razem szybka i smaczna przekąska owsiana. Kulki zamiast ciasteczek - dodatkowo uatrakcyjniają formą. Pomysł odAniStarmach. Zapraszam :) 20 dkg płatków owsianych 5 dkg masła - rozpuszczam 3 łyżki Zobacz więcej
Polecam pyszne drożdżówki. Wychodzą wcale nie małe. Można je odrywać każdą osobno, nie używając noża. Wykonanie nie przysparza trudności, po upieczeniu znikają w mgnieniu oka :))) Doskonale smakują do Zobacz więcej
Bardzo prosty pomysł na śniadanie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Jeśli standardowy krem jaglany znudził Wam się- polecam wykorzystanie kaszy jaglanej w inny sposób, nadal jednak na słodko. Smaczne, Zobacz więcej
Drożdżowe muffiny z cynamonem i migdałami Ciasto; 800 g mąki, 1 jajko, 2 szklanki mleka, 50 g drożdży, 0,5 szklanka cukru, 125 g masła, Nadzienie; 3-4 łyżki cynamonu, 4 łyżki cukru, 125 g Zobacz więcej
Tak naprawdę to ciasto powinno nazywać się Wielka Improwizacja. Dodawałam do niego wszystko, co było pod ręką. Smak jest zaskakujący a większość składników niewyczuwalna. Ciasto zostało przetestowane Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe i sernik bez spodu, to te ciasta, które da się odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego Zobacz więcej
Wegański biały nugat chodził za mną już dawno, jednak nigdzie w swoim mieście nie udało mi się namierzyć termometru kuchennego, bo wydawało mi się że tym przepisie jest niezbędny. Jednak spróbowałam Zobacz więcej
Jeśli, taka jak ja, przepadacie za słodkimi wypiekami wykonanymi na bazie zdrowszych składników, to mam propozycję idealną dla was. Są to muffiny przygotowane głównie z mąki pełnoziarnistej, Zobacz więcej
Za oknem -20 stopni, takiej temperatury nie było u nas chyba kilka dobrych lat. Pamiętam jak wybrałam się kiedyś z moją mamą na weekend do Zakopanego. Było to w okolicy 6 grudnia. Wstałyśmy w sobotę Zobacz więcej
Dla Babci i Dziadka drożdżowa babka. Z soczystymijabłkamii słodkimi bakaliami. Bo to, co od serca jest upieczone i ukochanym dziadkom zostanie wręczone, sprawi wiele radości z słodkiej przyjemności, Zobacz więcej
Często słyszy się jedź szpinak bo zawiera dużo żelaza. Czy to prawda? Zacznijmy od tego, że na przyswajalność żelaza ma między innymi wpływ forma chemiczna związku. Wyróżnia się żelazo hemowe oraz Zobacz więcej
Składniki 150 ml mietanki 400 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 ml miodu odrobina brandy pół kubka śliwek 1/3 żurawiny, pestek dyni kilka migdałów Przygotowanie Śliwki, migdały, pestki dyni i Zobacz więcej
Jestem jak każdy normalny człowiek naszej populacji na świecie i również często mam chęć na coś słodkiego ! :) różnica między mną a większością jest tylko taka, że wolę zrobić to sam nie używając Zobacz więcej