drożdżowe z żurawiną i migdałami

{{headerMessage}}
tegorocznych Świąt, zdaje się być tragicznym niewypałem, dlatego sięgnęłam po mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe. Nie ma opcji, żeby nie wyszło, dlatego jeśli jesteście w nagłej potrzebie lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Klasyczne ciasto drożdżowe, lekko kwaśny rabarbar, słodka żurawina, chrupiące płatki migdałów i pachnąca masłem kruszonka ... cóż chcieć więcej? Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o Zobacz więcej
Wegan Nerd
Wegan Nerd Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wegan Nerd
WEGAŃSKIE ŚWIĘTA

WEGAŃSKIE ŚWIĘTA 858

0
{{headerMessage}}
Z SUSZU WARZYWNE GALARETKI WEGAŃSKIE "PRZEGRZEBKI" CIASTA I DESERY: CYNAMONOWY SERNIK Z NERKOWCÓW POD AROMATYCZNYMI JABŁKAMI W SŁODKIM SOSIE WANILIOWY BUDYŃ Z MIGDAŁÓW WIENIEC Z MAKIEM DROŻDŻOWY Zobacz więcej
Esencja wanilii
Esencja wanilii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Esencja wanilii
Strucla makowa

Strucla makowa 108

1
{{headerMessage}}
pomarańczowa, żurawina, migdały Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru oraz drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki oraz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Za oknem znów biało, więc pogoda nastraja mnie tylko do wypieków... Dziś prezentuję przedświąteczną babkę drożdżową z migdałami, czekoladą i żurawiną na mleku skondensowanym. Składniki: 100 g masła 1 Zobacz więcej
Siaśka
Siaśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Siaśkowe gotowanie
Pieczone jabłka z makiem

Pieczone jabłka z makiem 194

0
{{headerMessage}}
łyżki maku 2 łyżki miodu 1 łyżeczka masła bakalie +syrop klonowy do podania Wypłukany mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na niewielkim ogniu, gotujemy i odcedzamy. Mak mielimy dwukrotnie dodajemy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- 2 łyżki cukru trzcinowego - pół szklanki żurawiny - duża garść migdałów - 50 gram masła oraz: jajko i odrobina mleka - do posmarowania bułeczek Ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Zrobić zaczyn z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szarlotka tyle, że w wersji drożdżowej. :) Ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne od nadzienia i długo zachowuje świeżość, choć jak znam życie nie będzie okazji żeby to sprawdzić bo zostanie zjedzona Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto drożdżowe jest wypiekiem, na który chyba najczęściej mam ochotę. Nie ma nic lepszego do południowej kawy czy do kieliszka wina i filmu niż właśnie świeże, puszyste i jeszcze ciepłe ciasto Zobacz więcej
Kasia
Kasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czarygary
Makowe rogaliki - księżyce.

Makowe rogaliki - księżyce. 153

0
{{headerMessage}}
drożdży 500g masła roślinnego 2 łyżki cukru szczypta soli na nadzienie: 300g maku mleko (tyle żeby przykryło mak ponad 1 cm) 70g orzechów włoskich 70g migdałów w słupkach 50g skórki pomarańczowej 50g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sobotniej kawy, czy nudnego wieczoru z nauką. Osłodziły i poprawiły humory :) DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z KANDYZOWANYMI OWOCAMI, ŻURAWINĄ, MIGDAŁAMI I CUKREM CYNAMONOWYM Składniki: Na ciasto: - 20g Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ShabbyEat
Wieniec z nadzieniem migdałowym

Wieniec z nadzieniem migdałowym 52

0
{{headerMessage}}
Potrzebujecie zrobić jakieś wyjątkowe ciasto? Polecam drożdżowy wieniec z nadzieniem migdałowym z żurawinami. Przepis znalazłam na blogu Pistachio. Wieniec z nadzieniem migdałowym składniki: ciasto: Zobacz więcej
Krystyna Gerc
Krystyna Gerc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co na obiad?
Mazurek drożdżowy

Mazurek drożdżowy 73

0
{{headerMessage}}
Drożdżowy? No właśnie! Pysznie polecam:) na 2 mazurki ciasto 20 g świeżych drożdży 250 g mąki typ 480 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 75 g cukru 2 żółtka kwadratowa blacha przybranie 1/2 białej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
BOŻE NARODZENIE Babka cytrynowa z żurawinami Baba drożdżowa czekoladowa Baba drożdżowa (Neli Rubinstein) Baba drożdżowa podolska (puszysta) Babka pomarańczowo migdałowa (z mąką ryżową) Christmas cake Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki na ciasto drożdżowe: - 430 g mąki - 1 jajko - 50 g roztopionego masła - 125 ml letniego mleka - 7 g suchych drożdży - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/4 łyżeczki soli Składniki na masę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejna z kulinarnych nowości :) Szneka - w gwarze wielkopolskiej. Hefeschnecken - po niemiecku. Drożdżówka. Z żurawiną i marcepanem, i płatkami migdałów. Nutę wieńczy smak cytryny. Tym razem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
g proszku do pieczenia 8 g cukru waniliowego łyżeczki soli łyżeczki cynamonu (nie dałam) 200 ml oleju 3 całe jajka (ubite razem na pianę) Można dodać do ciasta również: wiórki kokosowe (nie dałam) Zobacz więcej