drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami

Z kulebiakiem u mnie jest tak, że to moja druga próba przygotowania go. Pierwsza miała miejsce jakieś 10 lat temu, latem. Pamiętam, że bardzo mi smakował, pamiętam, że jest to danie, które śmiało Zobacz więcej
Co w tym roku podać do barszczu? Na rozpoczęcie kolacji wigilijnej będą tradycyjnie uszka z grzybami, ale barszcz - pyszny, aromatyczny, na domowym zakwasie, to zupa, którą podjadamy przez całe Zobacz więcej
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny kulebiak z ciasta francuskiego, który upiekła moja Mama. Udało mi się ukradkiem zrobić mu zdjęcie, chwilę przed tym jak został całkowicie Zobacz więcej
Podlasie to niezwykłe miejsce - tutaj przenikają się różne kultury, których historię widać w lokalnej kuchni. Daniem, który łączy kulturę polską, pruską i białoruską jest właśnie kulebiak. Kulebiak to Zobacz więcej
składniki: ciasto: 600 gramów mąki poznańskiej lub wrocławskiej 1 opakowanie drożdzy suszonych 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka + 1 do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem 220 ml Zobacz więcej
To mój pierwszy w życiu, osobisty kulebiak :) Myślę, ze całkiem niezły jak na pierwszy raz, nieskromnie się chwaląc :) Składniki: Farsz: 1/2 słoika kapusty kiszonej ( u mnie 900 ml) 1 opakowanie Zobacz więcej
Ten pochodzący z kresów specjał podawany na gorąco idealnie nadaje się jako dodatek do barszczu. Pokrojony w grube plastry może być też traktowany jako obiad. Wtedy wyśmienicie smakuje z sosem Zobacz więcej
Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć Tym razem piekłam kulebiaki. Upiekłam dwa, jeden na skonsumowanie teraz, a drugi zamrożę na Święta. Ciasto drożdżowe bez problemu się mrozi, nie Zobacz więcej
Przygotowanie kulebiaka chodziło mi po głowie od jakiegoś czasu. To pyszny przedstawiciel dań ze świątecznego stołu ( w wersji z farszem z kapusty), choć występuje też w mniej świątecznych wersjach- z Zobacz więcej
Ciasto: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju ok.2 szklanki ciepłej wody Farsz: 2 garści suszonych grzybów 1 kg kapusty kiszonej sól pieprz 2 łyżki oleju 2 cebule Do ozdobienia 2 cebule ok.5 Zobacz więcej
Krokiety z kapustą i grzybami Ciasto 2 jajka, 500 ml mleka, 250 g mąki pszennej, szczypta soli, 3 łyżki oleju. Farsz 30 g suszonych grzybów, 300 g kapusty kiszonej, 1 cebula, garść suszonych grzybów, Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami Farsz 30 g suszonych grzybów, 300 g kapusty kiszonej, 1 cebula, garść suszonych grzybów, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, olej do smażenia. Ciasto 2,5 Zobacz więcej
ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 20 g drożdży 50 g margaryny 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1,30 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 marchewki 40 g grzybków suszonych szczypta kminku sól pieprz Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami 52

Proszę nie pobierać moich zdjęć, obrazków, tekstów i pomysłów bez pytania mnie o zgodę jako, że stanowią one moją własność. Dziękuję Zobacz więcej
Kulebiak to rodzaj drożdżowej rolady z kapuściano-grzybowym nadzieniem. To potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej. W niektórych regionach stanowi jedną z wigilijnych dań. Najlepiej smakuje zaraz po Zobacz więcej
Adi
Adi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Narodziny Smaku
Kulebiak z kapustą i grzybami.

Kulebiak z kapustą i grzybami. 149

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... No własnie, coraz bliżej, coraz mniej czasu a przeciecz tyle do zrobienia. Sprzątanie, gotowanie, sprzątanie, gotowanie no i może jeszcze sprzątanie... NIE Zobacz więcej
Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 150

Trochę historii... Kulebiak jest starą, leciwą potrawą. Wzmianki o pieczeniu ciasta nadzianego farszem można znaleźć już w XVI wieku. Jest jedną ze sztandarowych potraw kuchni rosyjskiej, gdzie Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami 188

Zamiast pasztecików z kapustą i grzybami proponuję kulebiak. Kulebiak to pieczony pieróg z ciasta drożdżowego lubfrancuskiego znadzieniem mięsnym z dodatkiem jarzyn i ryżu pochodzący z kuchni Zobacz więcej
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na farsz: 1 kg kiszonej kapusty (tutaj znajdziecie przepis na: KAPUSTĘ KISZONĄ ) 5 g suszonych grzybów 1 cebula 3-4 łyżki oleju Sól Pieprz Składniki na ciasto Zobacz więcej