drożdżowy placek cebulowy

Przepis na cebularz z ciasta drożdżowego. Drożdżowy placek cebulowy Składniki na drożdżowy placek cebulowy (4-6 porcji): Ciasto: 125 g mąki pszennej razowej, 225 g mąki pszennej białej, 1/2 łyżeczka Zobacz więcej
Zielenina
Zielenina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zielenina
Drożdżowy placek cebulowy

Drożdżowy placek cebulowy 447

0
kilka bardzo dobrych. A teraz zostaje czekać do następnego roku, a w międzyczasie coś jeść trzeba ;-) Przepis na ten placek został zainspirowany przepisem, który przeczytałam w ekhem ;-) Claudii Zobacz więcej
Drożdżowy placek nadziany masą cebulowo-jajeczną po brzegi. Pyszny na ciepło i na zimno, jedzony z dodatkiem ulubionego sosu lub w samotności :) Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe: 1,5 szkl. mąki Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu robię ciasta wytrawne, było już kruche z mąki razowej, z mąki orkiszowej. A dziś pora na ciasto drożdżowe wytrawne. Składniki 500dag mąki 200ml mleka 1 opakowanie suchych drożdży 1 Zobacz więcej
BUŁKI : buki maślane bułki cebulowe bułki do hamburgerów bułki pszenne ze świeżo zmielonego ziarna bagietka z suszonymi pomidorami CHLEB: domowy chleb wieloziarnisty chleb cebulowy PIZZA : pizza z Zobacz więcej
z jajkami i 1 łyżką rozpuszczonej margaryny, gałką muszkatołową i solą do smaku. Następnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą z mlekiem ( mleka szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Cebularze

Cebularze 425

0
Cebularz lubelski, czyli prosty placek drożdżowy z cebulą i makiem. Wywodzi się z kuchni żydowskiej. Początkowo cebularze wypiekali Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Po wojnie tradycję tę przejęli Zobacz więcej
się nieco kleić), przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Farsz: Cebulę pokroić w grubą kostkę, zalać na kilka minut wrzątkiem (pod przykryciem), odcedzić. Wymieszać z puree z Zobacz więcej
wodą rozpuszczamy sól. Do mąki wlewamy rozpuszczone drożdże i sól oraz dodajemy oliwę. Zagniatamy na dość ścisłe ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym Zobacz więcej
ciasto podzielić na 12 części, każdą część rozwałkować na placek i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia. Na środku bułeczek rozłożyć cebulowy farsz, a brzegi posmarować Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Paszteciki cebulowe

Paszteciki cebulowe 355

3
ciasto ładnie odeszło od ręki. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, od razu wałkujemy na placek grubości 0,5cm, wykrawamy foremką krążki jak na pierogi, nakładamy farsz i kleimy paszteciki. Układamy na Zobacz więcej
Zwiebelkuchen to nic innego jak drożdżowy placek z cebulą. Świetny na ciepło i na zimno. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do piwa – przetestowaliśmy podczas Euro. Jeśli jesteście mięsożercami, Zobacz więcej
mazurek drożdżowy topiony. Na kolejnych stronach przepisy na racuszki piwne z jabłkami, racuszki po polsku, struclę orzechową ze śliwkami, pączki, oponki, sernik, ciasto z marchwią. Wybór jest Zobacz więcej
. Ciasto wyrobić krótko na wysypanej mąką stolnicy, rozwałkować na okrągły placek (cienki lub gruby, w zależności od Waszego wyboru)(u nas pizza była kwadratowa, bo tylko takie blachy miał Luby:P ) Zobacz więcej
do pieczenia. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 - 5 mm i powykrawać z niego dowolne kształty. Powstałe krakersy ponakłuwać widelcem. Krakersy piec w piekarniku Zobacz więcej
cukier i ciepłą wodę - zamieszaj i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. W dużej misce umieść pozostałe składniki, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja to robiłam mikserem), aż będzie Zobacz więcej
placek, który należy posmarować rozmąconym jajkiem. Na wierzchu ułożyć kopiastą łyżkę cebulowego farszu. Zostawić do kolejnego wyrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 230'C przez 20 Zobacz więcej
W długi, ciemny i mokry jesienny wieczór chce mi się zjeść coś... na co niekoniecznie mam ochotę w lecie. Lubię kiedy jesienne kolacje są ciepłe i przytulne:) Częściej robię pizzę, zupę cebulową, Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe z dodatkiem farszu z duszonej cebuli i boczku, pod śmietanowo-serowo-jajeczną kołderką - to idealne danie na chłodne, jesienne dni. Co prawda aż roi się w nim od kalorii, ale raz na Zobacz więcej
, szczypta cukru, 1/4 szklanki letniego mleka, łyżeczka mielonego kminku, sól, 1 jajko. Utrzeć drożdże z cukrem i mlekiem – zostawić w cieple (np. na kaloryferze ;)) na kilka minut. Na stolnicę Zobacz więcej