duszona baranina

Baraninę kupiłam przypadkowo, stojąc w kolejce za wołowiną ;) Niestety nie za często można spotkać w sprzedaży baraninę, więc niewiele myśląc nabyłam ją i wrzuciłam do zamrażarki. Tam trochę na mnie Zobacz więcej
Zdaje sobie sprawe, ze baranina ma bardzo specyficzny smak, ktory nie kazdemu odpowiada, ja jednak bardzo lubie jej wyrazny, zdecydowany charakter. W moim domu rodzinnym w ogole nie jadalo sie Zobacz więcej
do dzisiaj tkwiłabym w przekonaniu ze mogę się bez cytryn obejść, gdyby nie fakt, że znaleźliśmy świetne ich źródło. I nagle okazało się, że są świetne! Że bardzo je lubię, że podkręcają każde danie. Zobacz więcej
Od lat fascynuje mnie bułgarska potrawa - giuwecz. Jak by na nią spojrzeć to jest z nią tak jak z naszym bigosem. Co dom i kraina geograficzna to inny. Jest giuwecz z baraniną i jest z wieprzowiną. Zobacz więcej
Prosto, szybko i smacznie.. biała kiełbasa 2 -3 cebule smalec przyprawa do steków Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Kiełbasę Zobacz więcej
przepisów Chilifigi! Będą pierogi, domowy chleb, drożdżówki i serniki, karp z masełkiem i śledzie po kaszubsku. Będzie ogórkowa i barszcz z uszkami, duszona baranina i zupa z dyni. I gorąca czekolada Zobacz więcej
Buglama - to duszone mięso z kurczaka lub baranina z warzywami. Składniki: 1 kg. udek z kurczaka 3 duże bakłażany 2 duże pomidory 2 duże cebule '1 duży kawałek pora 2 ząbki czosnku natka pietruszki Zobacz więcej
Brzmi dostojnie a tymczasem to prosta i szybka w przyrządzeniu potrawa. Super dodatek do mięsa, szczególnie wieprzowiny i baraniny. 2 – 3 główki czosnku, 50 dkg. pieczarek, 1 łyżka soku z cytryny, 4 Zobacz więcej
harmonizuje z niektórymi potrawami mięsnymi (baranina, dziczyzna) i rybami. Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków i pizzy. Szczególnie dobrze komponuje się z Zobacz więcej
Domlama- to duszone warzywa z mięsem. To danie jest bardzo popularne w Azji Srodkowej. Jest bardzo smaczne i pożywne, najbardziej smakuje, gdy się je przygotowuje na otwartym ogniu, ale z garnka też Zobacz więcej
wodzie i odciśniętą z niej bułką, tartą bułka, pieprzem z tej ilości mięsa uformować 3 duże owalne kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz do garnka po Zobacz więcej
Rogan josh znaczy smażone w tłuszczu. To tradycyjne danie kuchni indyjskiej na dobre zadomowiło się również w Europie, szczególnie w Wielkiej Brytanii. Podstawą tego curry, oprócz aromatycznych Zobacz więcej
i to bardzo często. Oczywiście receptura została przystosowana do upodobań smakowych Rosjan. Składniki 1 szklanka ugotowanego ryżu 20 dag suszonych śliwek bez pestek 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka curry Zobacz więcej
Dziś kolejna kulinarna podróż, tym razem do Afryki. Tajine, tagine, tadżin (jak zwał tak zwał) jest tradycyjną i najpopularniejszą potrawą kuchni marokańskiej. Oryginalnie powinno się go przyrządzać w Zobacz więcej
Kuchnia świata :D Już niedługo jedziemy na wakacje... Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też Zobacz więcej
lub zapiekam. Potrawa idealna na wykorzystanie ,,różności" z lodówki. Czas: 45 minut Składniki: 1 ugotowana ,,pałka" ze skrzydła z indyka 10 dag ryżu parabolicznego 10 dag rodzynek 2 cebule cukrowe ( Zobacz więcej
kg łopatki wieprzowej (w oryginale jagnięcina, baranina, cielęcina, wołowina) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 kulki szpinaku (miałam mrożony brykiet) 2 dość duże łyżki keczupu (bo nie miałam Zobacz więcej
PASTURMAS - mieso suszone - jest powszechna wedlina na terenach srodkowej i zachodniej Azji. Wprawdzie nazwa pochodzi ze slownictwa tureckiego ale ponoc pochodzi z Armenii. Jest wspaniala przekaska, Zobacz więcej
Dawno nie było niczego egzotycznego, prawda? :) Ta potrawa skierowana jest do ludzi lubiących nowości i inne smaki niż ogólnie dostępne. Jeśli chodzi o moje wrażenia, to cóż mogę powiedzieć, mule jest Zobacz więcej
oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Podajemy z brązowym ryżem, kaszą bądź, tak jak my, z ziemniaczanym piure (kartoflami w tym roku obrodziło wzięło, że aż strach! ;) ) Zobacz więcej