duszone maślaki

Aby cieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup. Składniki: maślaki masło sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Maślaki Zobacz więcej
Grzybki na śniadanie, grzybki na obiad, taki sezon zresztą bardzo przyjemny sezon. Na obiad proponuje polędwiczki z maślakami. Potrzebujemy: Polędwiczkę wieprzową 1 szt. Maślaki (obgotowanych,dałam Zobacz więcej
Domowe kopytka są najlepsze i każdy ma swój własny przepis na nie. Ja polecam również swój. Lekko pikantne o zapachu świeżo mielonego pieprzu, podane z duszonymi maślakami. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków Zobacz więcej
Ten rok był mało urodzajny w grzyby. W lesie zdecydowanie częściej spotykałem grzybiarzy niż same grzyby. Jednak jeden grzyb dopisał, maślaki. Było ich bardzo dużo, zwłaszcza w młodnikach na skraju Zobacz więcej
- mieliśmy po prostu grzybową ucztę:) Na początek maślaki duszone- pycha:) Składniki: ok. 500g wyczyszczonych maślaków 1 duża biała cebula 2 łyżki masła klarowanego 250ml śmietanki 18% sól, pieprz Zobacz więcej
Składniki 2 kacze jajka lub 3 kurze sól 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki obranych i pokrojonych maślaków 1 szklanka wody 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% Zobacz więcej
Tysiące pasji i uspokojeń Szynka wielkanocna pod ... » Maślane maślaki z karkówką Maślane maślaki z karkówką Karkówkę posypałam przyprawą podsmażyłam na patelni od czasu do czasu podlewając wodą . Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Sos grzybowy

Sos grzybowy 2915

2
Pyszny, aromatyczny sos grzybowy. Pasuje idealnie do ziemniaków oraz do kasz. Sos grzybowy 30dag grzybów (prawdziwki, maślaki, podgrzybki) 1 cebula 1 marchewka 1 kubeczek śmietany 12% natka pietruszki Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Podobnie jest w kuchni, lubię potrawy proste i nieprzekombinowane. taki właśnie jest ten sos potrzebne składniki: 0,5-1kg Zobacz więcej
Tym razem nazbieraliśmy całe wiadro grzybów. Teraz trzeba je przetworzyć :D Tarta z grzybami SKŁADNIKI: miska grzybów (podgrzybki, maślaki) ser typu włoskiego cebula gotowe ciasto francuskie 2 jajka Zobacz więcej
Składniki 1 cebula 2 ząbki czosnku szklanka pokrojonej w kostkę dyni 3 szklanki maślaków 2 szklanki wody 1 szklanka mleka lub słodkiej śmietany szczypta gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki ziela Zobacz więcej
Pierwszym etapem - przed przygotowaniem samej zupy - było zrobienie klasycznych grzybów w sosie własnym. MAŚLAKI W SOSIE WŁASNYM Składniki: - 1kg maślaków - 3 cebule -olej - spora garść koperku - Zobacz więcej
drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki w zalewie solnej i wszystko podsmażać z 10 minut mieszając następnie wlać wodę, do smaku kucharka i pieprz mielony dusić pod przykryciem do miękkości mięsa soli Zobacz więcej
Teija
Teija Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Weganka gotuje
Sos grzybowo-koperkowy

Sos grzybowo-koperkowy 125

0
Składniki: grzyby leśne, np. kozaki, maślaki, borowiki (30 dag) koperek (2 gałązki) mleko sojowe (1 szklanka) mąka pszenna (1 łyżka) sól Czas przygotowania zależy od tego, czy mamy grzyby świeże, Zobacz więcej
Jeszcze o kaszy, którą jedliśmy w starym roku. Kasza jęczmienna z maślakami. 250 g kaszy jęczmiennej 500 g maślaków (świeżych lub mrożonych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka Zobacz więcej
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Składniki na ok. 15 szt. główka czerwonej kapusty; 150 g kaszy gryczanej; 200 g grzybów mrożonych (np. prawdziwki, maślaki, kozaki); 200 g pieczarek; cebulka; 1 Zobacz więcej
Gdy sezon grzybowy w pełni – należy udać się do lasu , nazbierać grzybów i mamy niepowtarzalny obiad w połączeniu ze zdrowym spacerem Dzisiaj zebrane maślaki wylądowały na talerzu… Pamiętajcie – do Zobacz więcej
Każdy korzysta ile może z sezonu na grzyby i ja także. Dziś gotowałam sos z maślaków. Pewnie też już go robiliście? Każdy to musi spróbować! :) Składniki: 200g małych maślaków, 3 łyżki śmietany 30%, Zobacz więcej
Na sos 500 g ugotowanych maślaków 1 szkl mleka 1 szkl śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku tłuszcz do smażenia placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 szkl Zobacz więcej