duszone udka z kaczki

Kulinarny aforyzm : Nie pluj w studnię, bo może ci przyjść kiedyś czerpać z niej wodę. Przysłowie polskie Moja kolejna propozycja wielkanocna to kaczka z jabłkami, tym razem duszona. Najlepiej smakuje Zobacz więcej
10.Kiszone zielone pomidory 9.Marynowana pierś gęsi 8.Pieczona gęś - genialna!!! 7.Szybkie ciastka francuskie z mascarpone - jak zrobić 6.Małże - prosty przepis 5.Nalewka z cytryny - przepis 4.Duszony Zobacz więcej
Jedno udko plus smalec kaczy z 5 nóżek równa sie miseczka pysznego smarowidełka. Kaczy smalec czyli nadwyżki tłuszczu z udkiem 1 upieczona noga kaczki tłuszcz z 5 nóżek kaczych 1 czerwona papryka Zobacz więcej
Składniki: udka z kaczki 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czarny pieprz mielony Prymat, słodka papryka Prymat 1 łyżeczka, miód pszczeli 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej Zobacz więcej
Barszcz czerwony z uszkami Zupa grzybowa Kergulena Boże Narodzenie - Świąteczny obiad Rosół z pieczonej kaczki Pieczona perliczka Pierś z gęsi w pomarańczach Schab po sztygarsku Duszona przepiórka Zobacz więcej
Udka kaczki w pomarańczach Kaczka z pomarańczami to wspaniałe zestawienie smaków. Mięso marynowałam całą noc z czosnkiem i ziołami w świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy a następnego dnia dusiłam pod Zobacz więcej
Taką duszoną w winie kaczkę z wiśniami można zaliczyć do wyrafinowanych potraw, którą można zaliczyć do świątecznych dań, ale ku uciesze przygotowujących, niezbyt kłopotliwa w przygotowaniu! Zobacz więcej
duszenia mięknie, ale żeby kapusta zachowała swój piękny kolor danie trzeba nieco zakwasić octem lub cytryną. Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonych mięs - będzie się idealnie komponowała np. z Zobacz więcej
Składniki: 30 dag wątróbka z kaczki, 1 większa szyja z indyka, 1 sztuka udko z gęsi, 2 sztuki pierś kurczaka, 1 sztuka bułka namoczona w mleku, 1/2 szklanki bułka tarta, 2 sztuki jajka, 2 łyżki Zobacz więcej
a może z kaki, szaronem, hurmą lub hebanką ? Owoc ,który ma chyba najwięcej nazw na świecie, jest pełen słońca isłodyczy. Doskonały na desery ,sałatki czy dodatek do mięs. Dzisiaj proponuję udka Zobacz więcej
Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, Zobacz więcej
To już ostatni etap mojej przygody z kaczką. Po udkach i rosole przyszedł czas na najlepszą część, czyli piersi. Zdecydowałam się przygotować je z grzybami mun. Składniki na porcję dla 2 osób: 2 Zobacz więcej
Dzisiaj polecam kolejny sposób na kaczkę i tak się składa,że znowu w parze z miodem. Miód jest fantastycznym dodatkiem do drobiu ale ja najczęściej używam go właśnie do kaczki. Tzn. dzisiaj skąpane w Zobacz więcej
Mięso z kaczki duszone w sosie z dodatkiem czerwonego wina i suszonych śliwek. Wyszło bardzo smaczne, polecam :) Składniki: 2 kacze udka 2 kacze piersi 5 suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 szklanki Zobacz więcej
Potrzebujesz: 2 nogi kaczki sok zpołówki pomarańczy pół pomarańczy pokrojonej na plasterki ząbek czosnku kilka liści szałwii i limonki kaffir (opcjonalnie) łyżeczka curry 3 łyżki sosu sojowgo 1/3 Zobacz więcej
Odświętna, przepyszna kaczka z kasztanami :) Lista zakupów dla 2 osób: 2 udka z kaczki (każde po 350 g) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego 1/2 szklanki bulionu 1/3 szklanki Zobacz więcej
Rillettes z kaczki- idealne smarowidło do kanapek Będę szczera- rillettes nie jest daniem w 15 minut. Ba! mi jego przygotowanie zajęło 3/4 dnia. To proces, który trwa, trwa, trwa... Jest z tą Zobacz więcej
Dób to takie mięso, które smakuje dużej ilości osób. Nic dziwnego :) Mimo tego, że czas smażenia/gotowania/pieczenia kaczki jest dłuższy niż kurczaka, to warto czekać. Gwarantowane są fantastyczne Zobacz więcej
Wymyslil je jakis hrabia o nazwisku Parmentier kilka wiekow temu... dzis zajadaja sie nim zwykli obywatele w wielu krajach na swiecie i danie to zyskalo wiele odmian... ta najbardziej podstawowa jest Zobacz więcej
Lubię mięso z kaczki za jego naturalną słodycz. Można ja robić w całość z nadzieniem, ale też doskonałe są na przykład same udka. Kaczuszka w tym przepisie była nadzianą mięsem wieprzowym z natką Zobacz więcej