dynia muscat pieczona

1 arkusz ciasta francuskiego kawałek dyni muscat de provence kawałek sera pleśniowego np. Lazur serek kremowy Turek olej czosnkowy suszony rozmaryn sól morska, pieprz Dynię obrać ze skórki, usunąć Zobacz więcej
Ciasto na babeczki według przepisu: http://figowesmaki.blox.pl/2013/06/Chlebek-z-maki-gryczanej.html Do ciasta dodałam: pół szklanki dyni muscat de provence ser pleśniowy pestki dyni 1 łyżeczka Zobacz więcej
. . kawałek dyni Muscat kilka śliwek węgierek cynamon orzechy włoskie . . Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pestki, pokroić w plastry. Plastry dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do Zobacz więcej
oldfork
oldfork Obserwuj blogaObserwujesz bloga
oldfork
Puree z dyni

Puree z dyni 152

0
Uwielbiam dynię i najchętniej wykorzystywałabym ja do gotowania przez cały rok. Postanowiłam zatrzymać ten smak na dłużej robiąc zapasy pure z dyni. Rzecz jest banalnie prosta. Składniki: dynia (u Zobacz więcej
zupę. Ja lubię taką, że łycha w niej stała :-), co też widać na zdjęciu ? Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: 700 g pieczonej dyni, u mnie dynia melonowa Muscatde Provance 250 Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na szybką sałatkę z dodatkiem dyni, jako, że sezon dyniowy w pełni ! Do sałatki dałam dynię Muscat de Provence, zwana też dynią melonową. Tę odmianę piecze się i zjada ze skórką. Można Zobacz więcej
. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa można przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić. Zobacz więcej
Długo nie mogłam się przekonać do dyń. Aż dzięki Bei i Festowalowi Dyni się dowiedziałam, że oprócz dyni olbrzymiej istnieją inne odmiany. Zaczęłam eksperymentować i przekonałam się, że te owoce mogą Zobacz więcej
1,5 kilograma dyni, 2 średnie cebule, 3 ziemniaki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, łyżeczki cynamonu, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, kolendra mielona, olej lub oliwa, bulion, najlepiej warzywny domowy Zobacz więcej
Na straganach w okresie zimowym królują dwa rodzaje dyń. Olbrzymi Muscat de Provance i piżmowa. Piżmową lubię pieczoną natomiast Muscat wybitnie do dań gotowanych. Krem wzbogaciłem pomarańczą, mlekiem Zobacz więcej
kamila100.85
kamila100.85 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bez pszenicy
Ciastka z dynią

Ciastka z dynią 75

0
Wygrzebałam gdzieś przepis i zdjęcia z czeluści komputera. Wiem, że już po sezonie, jednak dynia jest na tyle wdzięczna, że dobrze się przechowuje, więc może ktoś ma ją "zachomikowaną" i chętnie Zobacz więcej
pees91
pees91 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity kąsek
Sałatka z dynią

Sałatka z dynią 122

0
Sałatka z dynią i pomidorami – doskonałe połączenie smaków mijającego lata i jesieni, która zawitała na dobre. Sezon dyniowy, który się właśnie rozpoczął daje nam praktycznie nieograniczone możliwości Zobacz więcej
Zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku, w wersji na słodko. Zawinięty w nich krem dyniowy z delikatną ricottą, zasmakuje przede wszystkim miłośnikom tego pomarańczowego warzywa :) Smak szpinaku jest Zobacz więcej
Niedawno w Guradianie przeczytałam zdanie: „dynie zwykle kończą jako zupa lub jako świecznik”. Moja podzieliła ten pierwszy los, do spółki z lekko przywiędniętą szarą renetą, łaskoczącym podniebienie Zobacz więcej
Cześć ! Dziś mam dla Was przepis na puree z pieczonej dyni. To przepis podstawowy. Puree możecie wykorzystać do ciast, zup oraz innych potraw. Ja używam go często. Puree możecie przechowywać w lodówce Zobacz więcej
kuchennybalagan
kuchennybalagan Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchenny bałagan
Puree z dyni

Puree z dyni 409

3
Wreszcie i ja zaczynam sezon na dynię. Na początek bardzo prosty przepis na puree, które jest jednocześnie podstawą wielu dyniowych potraw. Przy jego użyciu możemy ugotować zupę, ciasto, dodać je do Zobacz więcej
Nadszedł czas na dyniowe przysmaki. Czy Wy ją jadacie i czy lubicie to piękne warzywo w kolorze jesieni? My dynie kochamy i wszystkie dania z nią stworzone to poezja smaku. A tych co dynię pieką w Zobacz więcej
To już ostatnie podrygi dyni w tym sezonie, dlatego wykorzystuję ją kiedy tylko mogę. Dzisiaj, oprócz marynowania, użyłam jej do pysznego risotto. Do ryżu dodałam puree z upieczonej i zmiksowanej dyni Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Tarta z dynią

Tarta z dynią 221

0
250 g mąki, 125 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, łyżeczki cukru, skórka otarta z dwóch pomarańczy Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, masło, jajko, łyżeczkę soli, łyżeczki cukru, Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Dynia z rozmarynem

Dynia z rozmarynem 226

0
Dynia - moje nowe odkrycie w kuchni. To dzięki fantastycznej odmianie dyni francuskiej Muscat de Provence, która ma zieloną skórkę, przyjemny melonowy zapach i smak (dobrze smakuje także na surowo) Zobacz więcej