Przepyszna dynia, która jest doskonałym dodatkiem do mięs, kanapek, sałatek czy deserów. Słodko - kwaśny smak dyni na pewno przypadnie do gustu. Zawsze wychodzi twarda i jędrna. Marynowana dynia to
Zobacz więcej
U Was już zapewne dawno po sezonie dyniowym, a u mnie dalej trwa. Bo dynie to takie rewelacyjne warzywa: nie dość, że smaczne, to jeszcze bardzo dobrze się przechowują. W przerwie między pieczeniem i
Zobacz więcej
Strasznie prosty przepis i już tu był kiedyś w zbiorczym poście o przetworach, jednak sezon dyniowy w pełni i pytacie co z tym zrobić. Polecam zatem zrobić dynię w zalewie octowej. Jest super. Nie
Zobacz więcej
Dynia marynowana w słodko - kwaśnej zalewie, aromatyzowana cynamonem i goździkami jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy też serów. Marynowana dynia to doskonały sposób na zatrzymanie smaków
Zobacz więcej
Czyli bardzo delikatna masa dyniowa. Nadaje się idealnie do ciast i mlecznej zupy dyniowej. Potrzebujemy tylko dynię :) Dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się gniazda nasiennego. Kawałki
Zobacz więcej
Składniki: dynia ok. 2 kg woda 200 ml Wykonanie: Dynię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, by szybciej się rozgotowała. Podlewamy wodą zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i
Zobacz więcej
Witajcie Kochani Wytrawna tarta to świetny pomysł na kolację, obiad, czy też przyjęcie. Zrobiłam ją w wersji bezglutenowej – ciasto wykonałam z mąki ryżowej, jednak możemy ją również zastąpić inną
Zobacz więcej
Z dynią piżmową spotkałam się pierwszy raz w Anglii. Tutaj jest zdecydowanie popularniejszym wyborem niż “nasza” tradycyjna, okrągła dynia, którą często spotykamy na targach i w polskich ogródkach. W
Zobacz więcej
Sezon na dynie jest w pełni! Osobiście uwielbiam dyniowe wypieki i desery, ale kiedyś (czasem dalej mi się to zdarza) miałam dylemat czy dynia, którą przed chwilą kupiłam nadaje się do pieczenia, czy
Zobacz więcej
Dzisiaj wpis halloweenowy :):) czyli dynia w roli głównej. Dzisiaj pokażę jak łatwo przygotować dynię do wykorzystania na później. W sklepach nie spotkałem mrożonej dyni, a w zeszłym roku zrobiłem
Zobacz więcej
Mus z dyni po raz pierwszy robiłam rok temu. Sporą część zużywałam na bieżąco, a wszystkie nadwyżki zamrażałam i właśnie tą metodę przechowywania musu preferuję. Do dyspozycji mam duże dynie ogrodowe
Zobacz więcej
Sezon dyniowy minął bezpowrotnie choć nie do końca. Jeszcze na niektórych bazarach można spotkać dynie, która bardzo dobrze przechowuje się w warunkach zimowych jest dynia piżmowa. Jeśli chodzi o
Zobacz więcej
W mojej kuchni dynia w natarciu. Jemy dynię, przerabiamy dynię i jest to wszystko jakieś takie optymistyczne :-) Kolekcja przetworów z dyni powiększa się - słoiczki z dżememzajmują coraz więcej
Zobacz więcej
Myślałam, że jest już za późno na puree z dyni. Jednak wczoraj, przechodząc obok osiedlowego warzywniaka zobaczyłam piękną dynię, a i wiem, że na niektórych balkonach leży spory jej zapas.
Zobacz więcej
Aromatyczny i smaczny dżem w sam raz do ciast i bułeczek Ilość: 4 słoiczki (200 ml) Składniki na dżem z dyni z pomarańczą: 1 kg miąższu z dyni skórka z jednej pomarańczy sok z dwóch pomarańczy 3/4
Zobacz więcej
Bardzo ostre curry zkurczaka zdodatkiem łagodnej dynihokkaido. Dynia sprawdza się tu idealnie, więc nie warto zmniej rezygnować. Jeśli nie lubicie ostrych dań, należy zmniejszyć ilość pasty z
Zobacz więcej
Dzisiaj czas na kolejny dyniowy rarytas, o którym mało, kto wie, że może być takim samym pysznym dodatkiem do zimowych ciast jak skórki cytrusowe. Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i tylko od
Zobacz więcej
Jak smakuje jesień? Dla mnie jesienią jest ta konfitura z dyni i połączenie jej z cynamonowymi dodatkami. Ciepłe smaki, otulone szelestem złocisto-rdzawych liści i radosnym szeptem znad filiżanki
Zobacz więcej
Bardzo lubię dynię że względu na fakt, iż można ją wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów, zwłaszcza bardzo ważny dla mężczyzn cynk. Bogata w B-karoten, ma sporo
Zobacz więcej
Moje uwielbienie dla dyni jest wielkie! Dlatego korzystam z sezonu na nią jak długo tylko mogę. A najchętniej przedłużyłabym ten sezon o możliwie wiele tygodni:) Choć niektóre gatunki w delikatesach
Zobacz więcej