dynia w kuchni

Sezon dyniowy w pełni! Cena niska, więc warto to wykorzystać i przygotować jakieś pyszności z jej udziałem. Moja propozycja na dziś to risotto z dynią, które obok rozgrzewającej zupy dyniowej musi Zobacz więcej
25 października to Światowy Dzień Makaronu. Zdjęcie tego makaronu mogliście zobaczyć na moim instagramie już w zeszłym tygodniu, ale postanowiłam poczekać z jego publikacją na odpowiednie święto Zobacz więcej
Nauczyłam się gotować sezonowo. Latem wykorzystuję do granic możliwości truskawki, jagody i maliny, aby nie tęksnić do nich w zimie. Jesienią w mojej kuchni królują grzyby, cukinia, jabłka, w tym roku Zobacz więcej
To curry przygotowałam jeszcze w sierpniu, z pierwszej w tym sezonie dyni, oczywiście mojej ulubionej jak dotąd odmiany – hokkaido. Wyszło pyszne i na pewno będę je powtarzać. Bezglutenowe, Zobacz więcej
Risotto miałam w planach przygotować już jakiś czas temu, kiedy R. mnie odwiedził. Lenistwo jednak wtedy zwyciężyło, więc arborio siup, do szafki, a grana padano do zamrażarki. Tak sobie czekały na Zobacz więcej
Risotto z dynią i kurkami | Skład smaku Przeskocz do treści Skład smaku Kuchnia moja, kolorowa, najbardziej w kolorze Śliwki. Menu i widgety Kolorowy Facebook Smaku Szukaj: Archiwa Październik 2016 Zobacz więcej
Dzień dobry, Wiecie, do tej pory pamiętam, jak kilka lat temu z zazdrością czytałam na blogu Beio przeróżnych odmianach dyni dostępnych w Szwajcarii. Wtedy u nas o tych wszystkich cudach można było Zobacz więcej
Warszawo, witaj! Można byłoby powiedzieć :) Tak, wróciłam do swojego ukochanego miasta po ponad półrocznej przerwie i zadomowiłam się (od wczoraj) w uroczym mieszkanku na Gocławiu. Oczywiście wybór Zobacz więcej
Amarantus pierwszy raz w mojej kuchni , choć powiem ,że już dawno miałam na niego ochotę to nie miałam możliwości go kupić . Teraz mam dzięki marce Symbio - testuję to zdrowe cudo. Podstawowe Zobacz więcej
dyni (zamiennie są to orzechy, rozmaryn, czy czarnuszka). Jaki jest? - pyszny, lekko orzechowy, pachnący, chrupiący. Moim faworytem jest odmiana z dodatkiem czarnuszki, która nadaje intensywny, Zobacz więcej
Skoro kulinarną historię dyni na stołach różnych krajów świata mamy już za sobą, czas zajrzeć do polskich źródeł. Dynia była w Polsce raczej traktowana jako warzywo charakterystyczne dla kuchni warstw Zobacz więcej
Kolejny przepis inspirowany "Naturą Kuchni Polskiej" Wojciecha Modesta Amaro, w wersji homemade. Szef kuchni poleca:"Golonka z glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, pure z dyni i moreli, piana Zobacz więcej
Dziś przedstawiam kolejną wersję mantow, tym razem z dodatkiem dyni. Składniki: 0, 5 kg. mięsa mielonego 1 duża cebula 30 dkg. obranej dyni sól pieprz Ciasto: 1 jajko ok. 3 szkl. mąki 1 szkl. wody 2 Zobacz więcej
Listopad kończę przepisem na zupę dyniową. To moja ulubiona, zaraz po pomidorowej:)Z dodatkiem podduszonej cebulki i czosnku smakuje wybornie. Przepis z Odchudzającej książki kucharskiej. Składniki 1i Zobacz więcej
Dzisiaj wpis halloweenowy :):) czyli dynia w roli głównej. Dzisiaj pokażę jak łatwo przygotować dynię do wykorzystania na później. W sklepach nie spotkałem mrożonej dyni, a w zeszłym roku zrobiłem Zobacz więcej
Surówka z marchewki Skoro dzisiaj mamy niedzielę więc pewnie na większości stołów goszczą schabowe, mielone lub jeszcze inne mięsko. Mamy mięsko, ziemniaczki, ... Zobacz więcej
W sezonie jesiennym podkarpackie gospodynie dynię wykorzystywały na różne sposoby. Najpopularniejsza była zupa z dyni na mleku, często z kluseczkami. Używając miąższu z dyni piekły też drożdżówki. A Zobacz więcej
Kolejny pomysł na dynię, która stanowi doskonały akompaniament dla ryżu. Tym razem to ongra pierwsze skrzypce. Risotto to włoskie danie, które można przyrządzać na wiele sposobów. Podstawę stanowi Zobacz więcej