dyniowe gnocchi z szałwią

Najprostszy, a zarazemjeden z najsmaczniejszych sposobów na podanie gnocchi – szybkie podsmażenie wmaśle z aromatycznymi listkami szałwii. Gnocchi di patate con burro e salvia to jest właśnie włoska Zobacz więcej
Dzi
Dzi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
karmelowy.pl
Gnocchi z szałwią i grzybami

Gnocchi z szałwią i grzybami 27

Zabrałam się ostatnio za porządkowanie mojej zasobnej już biblioteczki z książkami kucharskimi i wpadła mi w ręce książka Gino D’Acampo “Buonissimo”. Przewertowałam ją pobieżnie i wpadł mi w oko Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w mojej kuchni
zupa szczawiowa z szalwia

zupa szczawiowa z szalwia 9

Składniki około 2,5 - 3 litra wywaru drobiowego,lub warzywnego 2 sztuki liść laurowy 3-4 ziarna ziele angielskie 2 1/2 łyżki oleju kokosowego ,lub innego 1 średnie cebula śmietanka jajka duży pęczek Zobacz więcej
Kopytka dyniowe, czyli włoskie gnocchi podałam delikatnie zrumienione na maśle z dodatkiem aromatycznej szałwii. Dla kluskolubnych taki obiad z dużym prawdopodobieństwem może okazać się jednym z Zobacz więcej
echelon
echelon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne pomyłki
Dyniowe risotto z szałwią

Dyniowe risotto z szałwią 21

Składniki: - 200 g ryżu arborio - 150 g puree z dyni - 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego - 1/2 szklanki białego wina - 1/2 szklanki startego parmezanu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 15 liści Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem 68

Gnocchi to tradycyjny włoski przysmak. Małe kluseczki ziemniaczane, na jeden kęs podobne sądo naszychpolskich kopytek.Podane razem z gęstymi, kremowymi sosami... zobacz › Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
gnocchi z czosnkiem niedźwiedzim

gnocchi z czosnkiem niedźwiedzim 32

Gnocchi, czyli ziemniaczane kluski są tradycyjnym wyrobem włoskim. Można je podawać z rozmaitymi sosami, pesto, warzywami lub serami, idealne do podania z mięsnym sosem. Tym razem połączenie Zobacz więcej
Ciepło to jest słówko w pierwszej dziesiątce moich najważniejszych słów-symboli. Ciepło wzajemnego przytulania i tulenia kotków, piesków, króliczków i całej chmary innych cudowności. Domowe ciepło, Zobacz więcej
Uwielbiam to proste danie. Delikatne, żółtawe kluseczki, aromat palonego masła i chrupiące listki szałwii. Solo albo jako dodatek do gęsi, która późną jesienią pojawia się na stołach. Jest to jedzenie Zobacz więcej
Szaszłyki wieprzowe z gnocchi - Dorota w Kuchni Strona główna Kategorie dań Dla zdrowych mięsożerców Nasłodko Szybko! Wege Wytrawnie pysznie Wykorzystaj toco masz wlodówce Omnie Współpraca Kontakt Zobacz więcej
Włoskie kluski gnocchi (wymawiamy: "nioki" nie "gnoczi")to odpowiednik naszych rodzimych kopytek. To bardzo proste i smaczne danie, które w wersji dyniowej świetnie wpisuje się w jesienną aurę. Nie Zobacz więcej
Cześć ! Kocham dania, które robią się same. Jednym z nim jest risotto. Jesienią najczęściej robię je z dynią. Dziś w wersji z chrupiącym boczkiem i szałwią. Było pysznie ! Pamiętaj: Ryż musi być Zobacz więcej
Jeśli miałabym podsumować październik nazwą jednego warzywa, z całą pewnością byłaby to właśnie dynia! Pomimo tego, że jest idealną jesienną ozdobą kuchni, to można z niej również wyczarować pyszne i Zobacz więcej
Gnocchi są wtedy dobre, kiedy ciasto jest delikatne i miękkie, wręcz rozpływa się w ustach. Aby uzyskać taki efekt, należy ograniczyć do minimum ilość mąki. Poza tym, dynia powinna być jak najbardziej Zobacz więcej
netka_d
netka_d Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pogotowie Kulinarne
Kopytka (gnocchi) dyniowe

Kopytka (gnocchi) dyniowe 13

Pichcąc słuchałam: Oh Wonder"LOSE IT" Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 500 gpurée z dyni (przepistutaj) 150 g mąki pszennej (+ nieco do podsypania) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki Zobacz więcej
Powiadają, że w niektórych krajach (np.niektórych rejonach Włoch, Argentynie, Paragwaju jak i Urugwaju) 29-go dnia każdego miesiąca jada się gnocchi. Podobno tradycja ta pochodzi jeszcze za czasów Zobacz więcej
nietylkopasta
nietylkopasta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nietylkopasta.pl
Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem 123

Bardzo lubię tą włoską wersję kopytek podaną z różnymi sosami. Czasem kiedy potrzebuję szybkiego dania wybieram gotowe gnocchi, które możecie znaleźć w lodówkach w sklepach, zaraz obok makaronów. Zobacz więcej
Przepyszne gnocchi z dodatkiem pieczonej dyni. Tak pyszne, że prawie od razu zniknęły z talerza. Niesamowicie żółciutkie, miękkie, bardzo podobne do polskich kopytek tylko troszkę w innym kształcie, Zobacz więcej
Przyznam się, że kluski śląskie czy kopytka to nie jest moja bajka. I wcale nie dlatego, że jestem na diecie i nie mogę ich jeść. Czasem mogę :) Dyni w lodówce na każdej półce i pora z nią coś zrobić. Zobacz więcej
Sezon dyniowy w mojej kuchni mogę uznać za rozpoczęty. Chociaż bliższe prawdy będzie stwierdzenie, że ja sezonu dyniowego nigdy nie kończę. Jesienią zamrażam kostki dyni, aby nawet wiosną cieszyć się Zobacz więcej