Przepis na dyniowe muffiny

Cook it Lean
Cook it Lean Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cook it Lean
Bezglutenowe muffiny dyniowe

Bezglutenowe muffiny dyniowe 691

Przyznam szczerze, w zeszłym tygodniu próbowałam zrobić dyniowe powidła. Kupiłam więc wielką dynię, spędziłam pół wieczoru na obieraniu jej i krojeniu w kostkę. Wrzuciłam do wielkiego garnka dodałam Zobacz więcej
Wegańskie Dyniowe Muffiny :D. Podane na ciepło, z odrobiną syropu klonowego, poprawią nastrój nawet w najbardziej szary, deszczowy i zimny dzień. Składniki: - 1 szkl. mąki bezglutenowej (jak użyłam Zobacz więcej
Taste of my day
Taste of my day Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Taste of my day
Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe 237

Taste of my day: Muffiny dyniowe Taste of my day piątek, 17 października 2014 Muffiny dyniowe Dynia to nie tylko dania wytrawne, ale również desery. Jednym z łatwiejszych wypieków jakie możemy Zobacz więcej
karola4982
karola4982 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Carrie
Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe 49

Dzisiaj mam dla was przepis na proste muffiny, do których upieczenia użyłam puree dyniowego. Do ciasta dosypałam również aromatyczne przyprawy korzenne, które nadają wypiekom cudowny, jesienny smak i Zobacz więcej
Witam serdecznie i zapraszam na muffiny dyniowe ze śliwkami. Dawno nie piekłam muffinów, więc trochę za nimi zatęskniłam. Dzisiaj upiekłam muffiny dyniowe z dodatkiemwędzonych śliwek. Pyszne, wilgotne Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Muffiny dyniowe z malinami

Muffiny dyniowe z malinami 89

Muffiny dyniowe z malinami Pora na małe oszustwa z dynią...u mnie z dynią to jest tak, że wszyscy krzyczą - nie lubię, nie cierpię, nie kupuj a kiedy zrobię z dynią leczo czy muffiny, krzyczą że Zobacz więcej
Strawberries&Cream
Strawberries&Cream Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Strawberries&Cream
Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe 399

Sezon na dynie w pełni więc i ja nie mogłam oprzeć się urokowi tego pomarańczowego warzywa. Przyznaję bez bicia,że nie jest to częste warzywo u nas w domu.Powodu tak naprawdę nie znam. Dynia pojawia Zobacz więcej
Ostatnio wykorzystałam dynię do kilku potraw, dziś zrobiłam z niej muffiny - jak wyszły?:) Rewelacyjnie:) Właśnie piecze się druga tura:) trochę eksperymentowałam z długością pieczenia, i już wiem jak Zobacz więcej
monami
monami Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Budyń waniliowy
Muffiny dyniowe z amarantusem.

Muffiny dyniowe z amarantusem. 403

Po zrobieniu halloweenowej dyni zostało mi trochę miąższu, z którym ni bardzo wiedzialam co zrobić. Oprócz tego w szafce zalegała mąka z amarantusa, na którą brak pomysłu spędzał mi sen z powiek. I Zobacz więcej
ankawell
ankawell Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
życie od kuchni
dyniowe ciasto...dyniowe muffiny

dyniowe ciasto...dyniowe muffiny 521

jesień obrazy zaczęła malować ... rudością , złotem , czerwienią ... jak mawiał Janusz Kofta " depresje w impresje odmienia " ... wcześnie zapada ciemność ... dni biegną szybko , a noce są długie ... Zobacz więcej
Dytka
Dytka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kitchen sweets and me
Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe 299

W związku ze zbliżającym się Halloween dodaję zaległy przepis na muffiny dyniowe, które brały udział w konkursie "Najsmaczniejsza dynia" na festiwalu dyni we wrocławskim ogrodzie botanicznym. Były Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Muffiny Dyniowe

Muffiny Dyniowe 272

Muffiny dyniowe to idealna propozycja na jesienne śniadanie. Jestem zwolenniczką słodkich poranków i nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez śniadania, a dzięki tym dyniowym babeczkom jest to możliwe Zobacz więcej
joone
joone Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blondies in the kitchen
Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe 333

Muffiny dyniowe Składniki: szklanka dyni startej na tarce o grubych oczkach czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczone'j 2 duże jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 Zobacz więcej
DYNIOWE MUFFINY Tak to ja!!!! Wracam z zaświatów takim jesiennym akcentem......Te dyniowe muffiny zrobiłam na zakończenie lata, łezka się w oku kręci, znowu nadchodzą chłody i nieskończone ciemności. Zobacz więcej
francja na talerzu
francja na talerzu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Francja na talerzu
muffiny dyniowe

muffiny dyniowe 333

Chwila oddechu w tej kasztanowej wariacji..zrobimy sobie dzisiaj pyszne muffiny dyniowe. Przepis dostałam odIza-belki, która specjalizuje się w robieniu wspaniałych kartek (tutaj link na jej bloga) i Zobacz więcej
ale-pycha
ale-pycha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mmm... ale pycha!
Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe 174

Muffiny dyniowe Z lekkim poślizgiem, ale są - muffiny dyniowe :) Są pyszne, w smaku bardzo podobne do zamieszczanych wcześniej marchewkowych. Wilgotne, o lekko korzennym smaku, z delikatnie chrupiącą, Zobacz więcej
mintandchilli
mintandchilli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mint and Chilli
Muffiny Dyniowe

Muffiny Dyniowe 123

Pyszne muffiny z dodatkiem dyniowego puree. Muffinki są wilgotne, miękkie z nutą przyprawy korzennej. Udanych wypieków. Zobacz więcej
przepisnamuffiny.pl
przepisnamuffiny.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przepisnamuffiny.pl
DYNIOWE MUFFINY

DYNIOWE MUFFINY 57

DYNIOWE MUFFINY | przepis na muffiny PRZEPISY INSPIRACJE DZIEJE SIĘ INFO KONTAKT MAGAZYN DYNIOWE MUFFINY Przepisy14 września 2013Brak komentarzy Tarka w ruch! Przepis na muffny z dużymi kawałkami Zobacz więcej
Spiżarnia smaków
Spiżarnia smaków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spiżarnia smaków
Dyniowe muffiny

Dyniowe muffiny 443

Dyniowe muffiny Dyniowe muffiny Dyniowe muffiny Dyniowe muffiny Niestety powoli trzeba żegnać się z latem. Chociaż nie przepadam za jesienią, dostrzegam w niej dużo plusów pod względem kulinarnym. Zobacz więcej

Pizza jest tradycyjną potrawą kuchni włoskiej, która zyskała szerokie grono zwolenników na całym świecie. Najczęściej przygotowuje się ją na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem sosu pomidorowego i startego sera mozzarella. Pizzę serwuje się na ciepło. Można ją jednak jeść także na zimno. Okrągły, wypiekany placek znany był już w starożytności, m.in. w Egipcie czy w Rzymie. Po odkryciu Ameryki, do Europy trafiły pomidory, które zaczęto dodawać do pizzy. Nagminnie zaczęły też powstawać pizzerie, czyli lokale specjalizujące się w pieczeniu pizzy. Pierwsze pojawiły się w Neapolu, skąd wywodzi się najbardziej znana pizza neapolitańska z pomidorami i mozzarellą z mleka bawolic. Włoskie pizze zazwyczaj przyrządzane są na cienkim cieście, które wypieka się w mocno rozgrzanym piecu. Wyjątkiem jest gruba i puszysta pizza sycylijska. Pizze amerykańskie także charakteryzują się grubym i dość tłustym ciastem. W Polsce do niedawna właśnie ten rodzaj pizzy cieszył się największą popularnością. Obecnie powstaje coraz więcej restauracji i pizzerii, gdzie można zjeść tradycyjną włoską odmianę pizzy. Ciekawą formą podania tego pysznego dania jest Calzone, czyli pieróg z ciasta, wewnątrz którego znajduje się sos pomidorowy, ser i inne dodatki.

Coraz częściej pizzę przygotowujemy samodzielnie w domu. Cały sekret tkwi oczywiście w idealnym cieście. Przede wszystkim należy użyć dobrej jakości składników. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna (typ 450), dzięki której ciasto będzie miękkie i elastyczne. Potrzebne nam są również drożdże, które wraz z cukrem rozpuszczamy w wodzie. Zaczyn odstawiamy na kilka chwil w ciepłe miejsce, aby zwiększył swoją objętość. Następnie dodajemy go do przesianej mąki wraz z odrobiną soli i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ciasto na pizzę wyrabiamy dość długo. Ma być sprężyste i odchodzące od ręki. W razie, gdyby było zbyt kleiste, podsypujemy je delikatnie jeszcze odrobiną mąki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rozwałkowujemy je na placek o dowolnej grubości. Im cieniej, tym pizza będzie bardziej chrupiąca. Kolejnym ważnym składnikiem pizzy jest sos pomidorowy. Możemy ugotować go na bazie świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki. Doskonale sprawdzi się tutaj też przecier pomidorowy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano, czosnkiem lub innymi ulubionymi ziołami. Jego smak można zaostrzyć poprzez dodanie papryczki chilli lub pieprzu cayenne. Gotowy sos rozprowadzamy po cieście w taki sposób, aby brzegi pizzy pozostały suche. Następnie ścieramy ser mozzarella i posypujemy nim placki.

Jeżeli chodzi o pozostałe dodatki, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Jedną z najbardziej lubianych pizz jest pizza pepperoni. Plasterki łagodnego lub ostrego salami rozrzucamy po wierzchu ciasta. Możemy dodać także podduszoną na patelni z odrobiną oliwy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski. Inną smakowitą pizzą jest pizza parmeńska. W jej przypadku składniki (szynkę parmeńską i rukolę) dodajemy dopiero na wierzch upieczonej pizzy.

Pizzę w domowych warunkach pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni z włączonym termoobiegiem do momentu, aż ciasto i ser ładnie się zarumienią. Dobrym rozwiązaniem jest użycie specjalnego kamienia do pizzy. Kamień należy włożyć do mocno rozgrzanego piekarnika na godzinę przed pieczeniem pizzy, aby nabrał temperatury. Zaletą kamienia jest to, że rozprowadza on ciepło równomiernie, dzięki czemu pizza wychodzi od spodu chrupiąca, a z wierzchu mięciutka. Poza tym pizza piecze się na nim błyskawicznie, w około 5 minut.

Pizzę można upiec także z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu będzie ona zdrowsza i bardziej dietetyczna. W wersji bezglutenowej możemy użyć mąki ryżowej, z ciecierzycy, owsianej, kukurydzianej lub jaglanej. Tego typu pizza nie jest jeszcze zbyt popularna, dlatego łatwiej przygotować ją samodzielnie w domu, niż dostać w restauracji czy pizzerii. Za to coraz większą popularnością cieszą się pizze wegańskie. Wykorzystuje się w nich takie składniki jak: wegańskie sery, tofu oraz całą masę smakowitych warzyw.