Misie! Postanowiłam zebrać wszystkie dyniowe przepisy z bloga w jednym poście. Tak, żeby łatwo Wam było je odnaleźć. Mam nadzieję, że wpis będzie pomocny! :) Z racji tego, że niektóre przepisy są
Zobacz więcej
Masło dyniowe | Okruszynki Przepisy Jak to zrobić? O blogu Kontakt Jak to zrobić? Masło dyniowe 28 listopada 2017 Uwielbiam przepisy, które wykorzystują całą paletę sezonowych składników. Nie musimy
Zobacz więcej
Jestem mięsożerna. Bardzo. W związku z tym, że rzadko kupowałam wędlinę w sklepie - zazwyczaj miałam domową, swojską, z pewnym składem, przyzwyczaiłam się do wyrobów dobrych gatunkowo. Fakt, w Polsce
Zobacz więcej
Jestem nad polskim morzem i łapię ostatnie chwile lata. Przede mną jeszcze trochę wolnego, ale coraz zimniejsze noce, jesienne owoce na straganach i promocje na szkolne zeszyty przypominają o
Zobacz więcej
To stary, wiejski przepis, przekazywany u mnie w rodzinie od pokoleń. Przepis na pyszne smarowidło do chleba. To taki nieco inny rodzaj smalcu, o wiele chudszy i smaczniejszy. Ja zajadam się nim z
Zobacz więcej
Ciasto dyniowe – Mada w kuchni Mada w kuchni Ciasta wszelakie Babki i ciasta ucierane Czekoladowe Drożdżowe Kruche i półkruche Serniki Szarlotki Inne Fabryka tart Słodkie tarty i paje Wytrawne tarty i
Zobacz więcej
Dzisiaj fajny i przyjemny przepis na ciekawe smarowidło (sos) do kanapek, pizzy, tostów itp. Dość szybko się robi, pasteryzuje i hop na półeczki w spiżarni:) A ile radości zimą? Ohohohohohooo...:)
Zobacz więcej
Tym razem coś na chlebek. Smarowidło zrobiłam głównie z myślą o mężu a smakowało całęj rodzinie. Zapraszam Smarowidło Składniki 2 kilogramy kiełbasy śląskiej 1 kilogram wędzonego podgardla 1 słoiczek
Zobacz więcej
Smarowidło z cukinii do wszystkiego! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. O mnie Współpraca Moje konto 0 pozycji - 0.00zł Przepisy Śniadania Obiady Kolacje Zdrowe słodycze, wypieki itp
Zobacz więcej
Wiele razy robiło się u mnie w domu pastę z ciecierzycy, ale bez kuminu (inaczej kmin rzymski). Bardzo polubiłam tę przyprawę i teraz już nie wyobrażam sobie bez niej humusu. Do tego dołączyłam
Zobacz więcej
Tego masła nie można nie polubić ... jest wręcz idealnym smarowidłem do pieczywa i nie tylko ... pierwszy słój można wyjeść łyżeczką co właśnie uczyniłam! Oczywiście tradycyjne masło z owym masłem
Zobacz więcej
Tak, wiem ostatnio na blogu świeciło pustkami. Dawno mnie tutaj nie było, ale też miałam sporo spraw na głowie, które zajmowały całą moją uwagę i jakoś tak blog zszedł ma dalszy plan. Jednak
Zobacz więcej
Już jest. Jesień. Moja ulubiona pora roku. Z mnóstwem kolorowych liści we wszystkich odcieniach złota. Z przemycanymi kasztanami w kieszeniach. Z kubkiem ciepłej herbaty przy oknie. Z mglistymi i
Zobacz więcej
Dalej pozostajemy w klimatach orientalnych, lecz tym razem w postaci zup. Mamy ostatnio ochotę na rozgrzewające gęste zupy, więc przedstawiamy dwie propozycje z minionych dni. Pierwsza zupka to
Zobacz więcej
Pachnące czosnkiem smarowidło z boczku. Świetnie pasuje do pajdy chleba i kiszonego ogórka. 1,5 kg surowego boczku bez skóry 1,2 -1,5 L wody pół łyżeczki soli pół łyżki przyprawy typu Kucharek 12 - 15
Zobacz więcej
Sezon dyniowy w każdej kuchni dawno zaczęty i niech trwa!Dynia pieknie wygląda,rozbraja pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych.Sprzyja także smukłej
Zobacz więcej
W zasadzie u Deb w Smitten Kitchen jest to po prostu masło brzoskwiniowe, ale u nas każde masło - nawet to smakowe - masłem pozostaje. To znaczy robione jest na bazie masła. A to czym wlaśnie
Zobacz więcej
Przepis na smalec byłby zbyt prosty więc dzisiejszy dodatek do chleba jest nieco bardziej urozmaicony. Smarowidło przygotowane ze słoniny, dobrej jakości boczku i doskonałej, aromatycznej kiełbasy
Zobacz więcej
Dynia to takie sprytne warzywo, że sprawdza się chyba pod każdą postacią, w każdym możliwym wydaniu. Zupy z dyni - po naszemu z ziemniakami i czosnkiem, czy z zacierkami na mleku, a trochę egzotycznie
Zobacz więcej
Masło dyniowe powstało przypadkiem- miało być nadzieniem do drożdżowych bułeczek z dynią i kurkumą. Okazało się, że nadzienie po ostygnięciu zamienia się w kremowe, maślane smarowidło idealnie
Zobacz więcej