Przepis na dżem

obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Dżem jagodowy

Dżem jagodowy 3646

Dżem jagodowy jest smaczny, prosty w przygotowaniu i idealny do naleśników i gofrów Ilość: 6 słoików 500 ml Składniki na dżem jagodowy: 3 kg jagód 1 kg cukru Przygotowanie dżemu jagodowego: Jagody Zobacz więcej
Moniq
Moniq Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z Chaty Na Końcu Wsi
DŻEM CZEREŚNIOWY

DŻEM CZEREŚNIOWY 3569

Kolejne czereśniowe słoiczki, tym razem dżem. Dżem z dużymi kawałkami owoców taki lubimy najbardziej. Prosty i szybki przepis z opakowania Konfiturex-u, zmniejszyłam jednak ilość cukru. DŻEM Zobacz więcej
Najprostszy dżem z truskawek z żelfixem. Wystarczy tylko żelfix, truskawki i cukier. Dżem wychodzi pyszny, ma piękny czerwony kolor. Zrobiłam kilka takich słoiczków z truskawek z ogródka babci, takie Zobacz więcej
Amoniaq
Amoniaq Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mieszam W Garnku
Dżem z aronii

Dżem z aronii 3102

Przyznam szczerze, że podchodziłam z lekką rezerwą do tego przepisu. Lubimy aronię, soki z aronii czy to z jabłkiem czy to słodzone sokiem z winogron. Jednak przetwarzanie aronii, wymaga odpowiedniego Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Dżem z aronii

Dżem z aronii 25984

Z aronii można przygotowywać nie tylko pyszne nalewki, ale również wspaniały dżem. Zanim zaczniemy przygotowywać dżem z aronii warto owoce zmrozić. Staną się wtedy mniej cierpkie. Do przygotowania Zobacz więcej
sqaqanqa
sqaqanqa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sqaqanqa gotuje
Dżem z dyni.

Dżem z dyni. 6377

Przepis "podrzucony" w trakcie przerwy lunchowej: opowiadano, że łatwy, dynia tania, że warto spróbować. Skoro tak mówią "ludzie na mieście" to zrobiłam i ja :) Potwierdzam: pyszne i łatwe...wyszły mi Zobacz więcej
Dżem z cukinii, inaczej też dżem z kabaczka – brzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Dżem z dyni

Dżem z dyni 22250

Chciałam wam dziś pokazać kolejną propozycję na przetwory na zimę z dyni. Była już mnie tradycyjna dynia marynowana w occie według przepisu mojej mamy, był ketchup z mirabelek i dyni. Dzisiaj mój Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Dżem

Dżem 2366

Dżem rabarbarowo - truskawkowy Męczę Was tym rabarbarem, wiem o tym ale musicie jeszcze troszkę wytrzymać:). Uwielbiam rabarbar, dlatego korzystam dopóki jest, i kupuję też dlatego bo jest tani. Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Dżem jagodowy

Dżem jagodowy 10865

Dżem jagodowy To jeden z ulubionych dżemów mojego dzieciństwa i jeden z prostszych do przygotowania. Składniki: 2 litry jagód (ok 1 kg) pół kg cukru ćwierć szkl wody Wykonanie: Jagody dokładnie Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy 3176

Dżem brzoskwiniowy Przyszedł czas na dżem brzoskwiniowy. U nas dość często robi się racuszki, różnorakie placuszki czy omlety, a do nich najbardziej smakują mi dżemy, ewentualnie miód. Stąd też Zobacz więcej
karmel
karmel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zapachy kuchni
dżem z mirabelek

dżem z mirabelek 2181

No i doczekałam się! Mirabelki w końcu zaczęły dojrzewać i mogłam zrobić pierwszą partię dżemu:) Codziennie maszerowałam pod drzewko i sprawdzałam "czy już" ;) Dawniej mirabelki były bardzo popularne, Zobacz więcej
slodkie-atelier
slodkie-atelier Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
uśmiechnięte banany
Dżem z truskawek

Dżem z truskawek 2162

Mam nadzieję, że się bardzo nie spóźniłem z przepisem, bo to już ostatnia szansa na spróbowanie go jeszcze w tym sezonie truskawkowym. Chodziarz przepis się nie zmarnuje, za rok będzie równie dobry :) Zobacz więcej
BabciaGotuje:)
BabciaGotuje:) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UwagaBabciaGotuje
Dżem Śliwkowy

Dżem Śliwkowy 1723

Witam Serdecznie Miałam już nie robić w tym roku więcej dżemów ale trafiły się bardzo tanie śliwki na targu więc kupiłam i zrobiłam jeszcze kilka słoiczków dżemu śliwkowego :) Będziemy potrzebować : 1 Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Dżem z derenia

Dżem z derenia 2704

Z derenia jadalnego, którego właściwości zdrowotne znane są od wieków, warto zrobić dżem lub konfiturę. Będzie to znakomity dodatek do kanapek, przekąsek lub deserów. Do przygotowania dżemu z derenia Zobacz więcej
« Ciasto drożdżowe z wiśniami Dżem z moreli Pyszny dżem, na który przepis znalazłam na blogu "Pokochaj Gotowanie". Nie mam doświadczenia w robieniu dżemów, więc wydaje mi się, że trochę za długo go Zobacz więcej
Pyszny dżem z gruszek z dodatkiem cynamonu, goździków i imbiru. Idealny dżem. Będzie super dodatkiem do chleba, ciasta lub np. mięsa. Polecam, gdyż dżem jest bardzo smaczny. Małe, zgrabne, firmowe Zobacz więcej
Witam Serdecznie Nadal szaleję z przetworami na zimę , tym razem zrobiłam dżem z brzoskwiń , wyszedł bardzo pyszny :) Będziemy potrzebować : z tych proporcji wychodzi około 1 litra dżemu z brzoskwiń Zobacz więcej
Przetwory typu Powidła śliwkowe dżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciembyły czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkoweo cudnym Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Dżem z dyni

Dżem z dyni 13074

W ubiegłym roku był dżem z dyni i jabłek, a w tym roku dynia solo :) Niestety wysiadła mi waga kuchenna, padła bateria, więc składniki podaję "na oko". Użyłam również cukru żelującego, bo trochę mi go Zobacz więcej

Dżem jest przetworem owocowym z dużą zawartością cukru. Najczęściej jada się go jako dodatek do chleba na śniadanie. Doskonale smakuje np. w połączeniu z białym serem. Dżem możemy wykorzystać także do zrobienia słodkich naleśników, ciast, ciasteczek, rogalików i innych smakowitych wypieków i deserów. Najbardziej popularnymi rodzajami dżemów są dżemy wiśniowe, malinowe, jagodowe, truskawkowe, porzeczkowe, brzoskwiniowe. Na rynku możemy także dostać dżemy z owoców kiwi, agrestu, ananasa, gruszek, moreli czy czarnego bzu. Z kolei w Portugalii produktem narodowym jest dżem marchewkowy. Cechą charakterystyczną dżemu jest słodki smak i gęsta konsystencja.

Dżem o dowolnym smaku możemy bez problemu kupić w każdym sklepie. Warto jednak spróbować przygotować go. Mamy wtedy gwarancję, że jest on naprawdę najwyższej jakości. Domowe przetwory zawieją dużo owoców, witamin, a są pozbawione zbędnych konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Przygotowanie dżemu nie jest specjalnie trudnym zadaniem, wymaga jednak poświęcenia odrobiny czasu. Jeżeli nie chcemy korzystać z substancji żelujących, musimy gotować dżem przez kilka dni, aż woda odparuje i nabierze on odpowiedniej gęstości. Przykładem może być tutaj smakowity dżem truskawkowy. Najlepiej przygotować go ze świeżych, sezonowych owoców. Do przygotowania słoiczka dżemu potrzebny jest nam kilogram truskawek i około 300 gramów cukru. Poza tym warto użyć także ziarenek z laski wanilii, soku z cytryny wraz z otartą skórką oraz ewentualnie odrobiny masła. Do rondelka o grubym dnie należy wrzucić wszystkie składniki, doprowadzić je do wrzenia, a następnie gotować całość przez kilka godzin do momentu, aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Gotowanie można rozłożyć np. na trzy dni po jednej godzinie. Gotowy dżem należy przelać do czystych i wyparzonych słoików, które następnie możemy poddać procesowi pasteryzacji. Dzięki tej metodzie możemy przygotować więcej słoików z przetworami i cieszyć się ich smakiem jesienią i zimą. Dżem truskawkowy możemy wzbogacić o dodatek w postaci rabarbaru, który nada naszemu dżemowi lekkiej kwaskowatości. Rabarbar pokrojony na nieduże kawałki gotujemy wraz z truskawkami, cukrem i sokiem z cytryny przez kilka godzin. Następnie przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy. Jeżeli natomiast chcemy przyspieszyć gotowanie dżemu, warto truskawki połączyć z owocami, które posiadają sporo pektyn, jak np. agrest lub czerwona porzeczka. Taki dżem będzie też o wiele smaczniejszy niż z samych truskawek. Do przygotowania domowych dżemów możemy użyć także malin, malin z dodatkiem moreli lub aronii, lub brzoskwiń. Domowe przetwory możemy zajadać bezpośrednio jako dodatek do kanapek lub użyć ich do przygotowania smakowitych deserów.

Przykładem na proste i szybkie domowe wypieki są dżemowe kruche ciasteczka. Ciasto przygotowujemy na bazie mąki pszennej, masła, drobnego cukru do wypieków, żółtka, zmielonych orzechów (laskowych lub migdałów), ekstraktu waniliowego, odrobiny soli oraz proszku do pieczenia. Z podanych składników ugniatamy kruche ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy z ciasta małe kawałki, formujemy z nich kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce robimy dziurkę (jak w kluskach śląskich), w którą nakładamy ulubiony dżemem. Najlepiej użyć dżemu domowej produkcji. Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach, a następnie studzimy. Dżemowe ciasteczka są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Dżemu możemy użyć również do przygotowania pysznego ciasta czekoladowego. Najlepiej sprawdzi się tutaj dżem pomarańczowy lub wiśniowy. Poza tym na bazie dżemu możemy przygotować również smakowite babeczki, tarty, rogaliki, bułeczki drożdżowe, a nawet torty. Przykładem może być tutaj lekki tort kawowy z dodatkiem dżemu malinowego i orzechów. Jest to idealny deser na uwieńczenie każdego przyjęcia. Domowy dżem możemy wykorzystać również do przygotowania szybkiego deseru w pucharkach. Wystarczy ulubiony rodzaj dżemu połączyć warstwowo z serkiem mascarpone, czekoladą i mamy pyszny deser gotowy w zaledwie kilka chwil.