dżem borówki

Dżemy to najlepszy sposób aby zatrzymać lato na dłużej. Tym razem zachęcona obfitością urodzaju zamknęłam w słoju borówki amerykańskie. Sporą część także zamroziłam aby potem cieszyć się pysznymi Zobacz więcej
Składniki : 2 kg borówek 1 kg cukru 3 dżemixy (2:1) kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Z kilograma cukru odsypujemy 20 dkg na papier, dodajemy Dżemixy, kwasek cytrynowy i wszystko dokładnie razem Zobacz więcej
evergreen
evergreen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
na krachym spodzie
Dżem z borówek

Dżem z borówek 223

0
Słoiczkowania ciąg dalszy. Warto poświęcić parę złotych na borówki (które niestety tanie nie są), żeby przygotować chociaż kilka słoiczków tego dżemu. W styczniu będzie bezcenny do niedzielnego Zobacz więcej
Razem z jesienią przychodzi czas na przetwory. Jagodowy dżem babci posmakował mi tak bardzo, że w efekcie końcowym dżemy zajmują znaczną część półki w mojej piwnicy. Cierpliwie czekają na zimę. Zobacz więcej
stopka
stopka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje gotowanie
Dżem z borówki czerwonej

Dżem z borówki czerwonej 1201

0
Moja przygoda z borówką leśną zaczęła się rok temu. Kiedy to pierwszy raz, dostałam słoik dżemu z borówek. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tych owoców, ale gdy w końcu otworzyliśmy ten Zobacz więcej
To był mój pierwszy raz z borówkami ;) a tak na poważnie to dżem z borówek okazał się HITEM. Wypróbujcie ten przepis bo naprawdę warto, prosty w przygotowaniu i obłędny w smaku. Ma dotrwać do zimy ale Zobacz więcej
Dziś tak jakoś... w sumie można nawet powiedzieć, że od niechcenia :) Wczorajsze popołudnie dosłownie zaowocowało w 6 litrów zebranej własnoręcznie borówki amerykańskiej. I co tu teraz zrobić? Oprócz Zobacz więcej
czasu szykując przetwory, piekąc ciasta i spacerując po okolicach. Rozpoczęłam także "mini treningi", czas popracować nad gabarytami zdobytymi podczas ciąży ;) Z nowinek... nowa twarz "Kuchni Ilony". Zobacz więcej
Pisałam jużwcześniej, że moje krzaczki borówki amerykańskiej w tym rokucałkiemoszalały ! Posiadam trzy krzaczki, aborówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Robiłam jednątartę,drugą tartę,sernik na Zobacz więcej
Wczoraj zawitała do mnie Dorota. Ku mojej radości przytargała ze sobą 4 kg borówek. Mało tego, owoce zrywała samodzielnie na swojej działce. Postanowiłyśmy, że zrobimy dżem I frużelinę. z racji tego, Zobacz więcej
Wy też nigdy nie macie dosyć borówki? Ja zjadłam jej już tego lata niezliczone ilości. Lipiec i sierpień to krótki moment w roku, kiedy możemy nacieszyć się smakiem borówki prosto z krzaka, ale też Zobacz więcej
GoKla
GoKla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stary Zeszyt
Dżem z czerwonych borówek

Dżem z czerwonych borówek 147

2
Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę. Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów. Czerwone Zobacz więcej
Dżemy wieloowocowe raczej pomijam robiąc zakupy. Wolę konkretny smak dżemu truskawkowego, wiśniowego, czy z czarnej porzeczki niż niezdecydowany marmoladowy misz-masz. Ale nie mam nic przeciwko Zobacz więcej
Składniki: 50 dag czerwonych borówek, 15 dag dyni, 20 dag cukru białego, 12 dag cukru trzcinowego, szczypta cynamonu, 2 ziela angielskie, 93 ml wody, duża pomarańcza. Obraną dynię o zwartym i żółtym Zobacz więcej
Składniki : na 7 małych słoiczków 2 kg borówek 1 kg cukru 1 dżemix (2:1) 1 opakowanie pektyny (3 dkg) Sposób wykonania : Borówki obrać, opłukać, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać do rondla, Zobacz więcej
Dostałam ostatnio dwie łubianki ekologicznej borówki amerykańskiej. Wiosną miałam okazję jeść dżem z borówki przygotowany przez Państwa Hawajskich, właścicieli plantacji i postanowiłam, że sama też Zobacz więcej
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicy są Zobacz więcej
Składniki: 30 dag borówki brusznicy, 30 dag owoców czarnego bzu, 15 dag cukru białego, 5 dag cukru trzcinowego, skórka z 2 pomarańczy, 6 ziaren czerwonego pieprzu, 1 goździk, szczypta cynamonu. Umyte Zobacz więcej
Rozpoczął się rok szkolny, moja młodsza córcia zaczyna przygodę z przedszkolem i jestem tak tym wszystkim pochłonięta, że zrobiło mi się sporo zaległości na blogu. Mam nadzieję, że jak wszystko Zobacz więcej
Kolejny puszysty piernik, który upiekłam dla niedzielnych gości. Typowo szwedzka babka piernikowa z dodatkiem dżemu z czerwonej borówki. Słodki piernik, przyprawy korzenne które świetnie się komponują Zobacz więcej