dżem śliwkowy z orzechami włoskimi

Sezon na śliwki trwa. Ich dużą zaletą jest to, że świetnie nadają się na domowe przetwory. Wielbicielom dżemów polecam właśnie ze śliwek. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a dzięki dodatkowi Zobacz więcej
gryczane pancakes z makiem przełożone dżemem śliwkowym i gorzką czekoladą, podane z orzechami włoskimi i malinami buckwheat poppy seed pancakes with plum jam and dark chocolate topped with walnuts and Zobacz więcej
agatacooking
agatacooking Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog o gotowaniu
Orzechowiec

Orzechowiec 6038

2
Składniki - ciasto: 1/2 kg mąki 250 g margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki włożyć do miski, zagnieść ciasto. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Lokalne Specjały

Lokalne Specjały 442

0
Dżem wykonany z 50gram owoców na 100 gram dżemu, sok aronii z jabłka….Takie przetwory możemy kupić w sklepach i ktoś by pomyślał, że tak musi być… ale to nieprawda. Są na szczęście wyroby gdzie 100 Zobacz więcej
mnie trzcinowy) 2 łyżki dżemu (użyłam powideł śliwkowych) - nie-weganie mogą zastąpić miodem 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju 1 szkl. wody (można zamienić na Zobacz więcej
Konfitury, dżemy, galaretki, powidła, marmolady. Mogą pochwalić się mnogością zastosowań. Jak przypomnieć sobie chwile spędzone latem nad morzem? Wystarczy przygotować gofry z dżemem. Chęć na Zobacz więcej
Z przepisem na te ciastka wielokrotnie spotykałam się na różnych blogach i kusiły mnie tak bardzo, że postanowiłam upiec je sama:-) Mam nadzieję, że również i Was skuszą...;-) Inspiracja: blog Moje Zobacz więcej
Pyszne ciasteczka kokosowe. Z kleksikiem ulubionej konfitury: brzoskwiniowej/morelowej, śliwkowej. Dla wszystkich miłośników kokosu! :) Ciastka bardzo dobrze się przechowują i na drugi dzień są Zobacz więcej
Pisałam już kiedyś o tym, że nie przepadam za mazurkami. W mojej rodzinie nie było tradycji ich robienia. Dzisiejszy przepis to błyskawiczny mazurek na waflach. Dzięki przełamaniu smaku dżemem i Zobacz więcej
Świątecznym Obiedzie możecie jeszcze ukręcić sobie takie ciacho. Składniki (blacha 24x24cm): 800g pierników kostka masła powidła śliwkowe dżem mandarynkowo-nektarynkowy ok. 1/3 szklanki mleka Zobacz więcej
przechowalnia wspomnień. I najlepsza. A dla podniebienia muffinki. Czekoladowe z kardamonowym kremem. Świąteczne, ale nie tylko. Składniki: 100g masła 100g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru Zobacz więcej
Szybki i łatwy do zrobienia piernik, miękki, lekko wilgotny i bardzo aromatyczny. Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka sody - 1 duża łyżka kakao - 200 g dżemu z czarnej porzeczki lub powideł Zobacz więcej
Piernik kojarzy mi się ze zbliżającymi świętami, przekładany powidłami śliwkowymi smakuje wybornie. Oblałam go polewą czekoladową i miałam posypać siekanymi orzechami włoskimi ale w końcu u Zobacz więcej
Święta Wielkiej nocy .. gdy słyszę to określenie widzę jasną zieleń młodej trawy, bazie i kolorowe mazurki! Ciasto klasyk i niech nie zwiedzie was jego niepozorny wygląd, jest niskie ale obłędnie Zobacz więcej
Bardzo łatwe, szybkie i pyszne ciastka z kleiku ryżowego z dżemem, marmoladą, lub, tak jak u mnie, z powidłami śliwkowymi - jak lubicie najbardziej :) Pewnie pamiętacie te ciasteczka ze swojego Zobacz więcej
mufinka79
mufinka79 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchnia na obcasach
Bajaderki

Bajaderki 1589

1
Przepyszne i dziecinnie proste w wykonaniu ciastka, do przygotowania których możesz użyć resztek ciast, babeczek lub zakalców. Pamiętajmy o zasadzie ekonomia - gastronomia, nic się w naszej kuchni nie Zobacz więcej
Ciasto powiem Wam trudne do wykonania i dość pracochłonne, ale za to efekt smakowy...... naprawdę było warto :) Składniki: ROZCZYN: 5 dag drożdży 1 łyżka cukru 10 dag mąki 1 szklanka ciepłego mleka Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
śliwkowy wianuszek

śliwkowy wianuszek 234

0
Soczyste, kwaskowate śliwki zatopione w puszystym słodkim drożdżowym cieście. Śliwkowy wianuszek to pomysł na smaczny podwieczorek. To propozycja z gazety "Pyszne ciasta na koniec lata" 9/2002. 1000 g Zobacz więcej