Przepis na dżem z borówki brusznicy

Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicy są Zobacz więcej
Zgodnie z popularnym skojarzeniem - jak borówka to z jabłkiem albo gruszką i do mięsa. Ale niedawno dokopałam się u pani Hensel do informacji, że tradycyjnym składnikiem takiej mieszanej marmolady na Zobacz więcej
Składniki: 30 dag borówki brusznicy, 30 dag owoców czarnego bzu, 15 dag cukru białego, 5 dag cukru trzcinowego, skórka z 2 pomarańczy, 6 ziaren czerwonego pieprzu, 1 goździk, szczypta cynamonu. Umyte Zobacz więcej
Nie każdy zna brusznicę, zwaną także borówką polską lub czerwoną. W mojej rodzinie przygotowuje się z niej konfiturę "od zawsze", od kiedy sięgam pamięcią. Na surowo nie do zjedzenia z powodu dużej Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Borówka brusznica do mięsa

Borówka brusznica do mięsa 3078

Nie wyobrażam sobie świątecznych pasztetów czy mięs bez tego dodatku - po prostu musi być na stole tak samo jak konfitura z żurawiny. Może dlatego, że znam go i lubię od dziecka - tak przygotowywała Zobacz więcej
Kupiłam borówkę brusznicę, bo lubię, a ciężko kupić, a jak już jest to droga i składa się głównie ze wszystkiego poza borówką (ostatnio sprawdzałam Sylt Lingon, wiecie skąd i miał do 50% owoców, i tak Zobacz więcej
e-marta
e-marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zagraj-w-zielone.blogspot.com/
borówki brusznica

borówki brusznica 1442

Zamykania w słoikach ciąg dalszy. "The winter is comming" - jak powiadają w pewnym serialu ;) Tym razem zajęłam się borówką brusznicą, nazywaną także borówką czerwoną. Robię z niej dżemem, niezbyt Zobacz więcej
Sezon na czerwoną borówkę brusznicę w pełni. Szwedzi uwielbiają borówkowy dżem. Na pewno się z nim spotkaliście jedząc köttbullar w Ikea, któreSzwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała Zobacz więcej
Borówka brusznica – czyli jak coś niedobrego przemieniło się w coś pysznego… Posted in Ciekawostki, Przepisy na deser | 2 comments Kilka dni temu robiąc zakupy na targowisku wpadły mi w oko takie małe Zobacz więcej
Konfitura z borówki brusznicy jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych (ja podaję ją do drobiu), ale nie tylko- bardzo dobrze smakuje również na chlebie z masłem. Taką konfiturę można kupić w sklepie, Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy ale ja zakochałam się w brusznicy po uszy ;-). Pomyślałam, że jeśli oba wcześniejsze dżemy wyszły tak znakomicie to można jeszcze trochę poeksperymentować i sprawdzić jak borówka Zobacz więcej
Ostatnio dużo było u mnie muffinów. W zanadrzu mam ich jeszcze na dwa wpisy, ale pewnie macie ich już trochę dość, no nie? :) Dlatego dla odmiany dzisiaj będzie coś zupełnie innego. Konfiturę z Zobacz więcej
StaryZeszyt
StaryZeszyt Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stary Zeszyt
Dżem z czerwonych borówek

Dżem z czerwonych borówek 210

Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę. Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów. Czerwone Zobacz więcej
Czarne jagody czyli borówki brusznice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż Zobacz więcej
Katarzyna z Vegarnkowa
Katarzyna z Vegarnkowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
vegarnkowo
Dżem z brusznicy.

Dżem z brusznicy. 989

Moja babcia taką borówkę jesienią przygotowywała z myślą o obiedzie w Niedzielę Wielkanocną. Przypomniała mi o niej wspominana wcześniej książka Łukasza Łuczaja "Dzika kuchnia". Borówkę brusznicę Zobacz więcej
Koniec wakacji to u mnie tradycyjnie czas leśnych zbiorów czerwonych borówek (borówek brusznic). Zbieram, gotuję, wekuję, bo uwielbiam mieć w spiżarni półki pełne tych specjałów. We wrześniu, kiedy Zobacz więcej
joanna
joanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rogalik od kuchni
Brusznice do mięs i serów

Brusznice do mięs i serów 813

Choinki w sklepach stawiają już w październiku... Ale w moim domu przygotowania do Bożego Narodzenia zaczynały się zawsze już w sierpniu. Najdalej we wrześniu :) A to za sprawą faktu, że do Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
borówka brusznica do mięs

borówka brusznica do mięs 1401

Borówki w inny sposób Wybrać czysto 2 litry borówek, sparzyć wrzącą wodą, osączyć na sicie, wrzucić w rondel z 40 deka cukru drobno porąbanego i paru jabłkami, obranymi z łupin i w ćwiartki Zobacz więcej
Dziś tak jakoś... w sumie można nawet powiedzieć, że od niechcenia :) Wczorajsze popołudnie dosłownie zaowocowało w 6 litrów zebranej własnoręcznie borówki amerykańskiej. I co tu teraz zrobić? Oprócz Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Borówka do mięs

Borówka do mięs 1208

Bardzo lubię jeść czerwone mięsa i dobre sery z dodatkiem borówek albo żurawiny. Kiedy nie mam w spiżarni zapasów "konfitury" własnego wyrobu, sięgam po te sklepowe, które niestety kompletnie nie Zobacz więcej