dżem z borówki brusznicy

Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicyZobacz więcej
Składniki: 30 dag borówki brusznicy, 30 dag owoców czarnego bzu, 15 dag cukru białego, 5 dag cukru trzcinowego, skórka z 2 pomarańczy, 6 ziaren czerwonego pieprzu, 1 goździk, szczypta cynamonu. Umyte Zobacz więcej
Kupiłam borówkę brusznicę, bo lubię, a ciężko kupić, a jak już jest to droga i składa się głównie ze wszystkiego poza borówką (ostatnio sprawdzałam Sylt Lingon, wiecie skąd i miał do 50% owoców, i tak Zobacz więcej
Ladyessex
Ladyessex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedzenie z Pasją
Borówka do mięs

Borówka do mięs 169

0
Lekko gorzka i cierpka, a do tego słodka. Dżem z borówki brusznicy z dodatkiem kwaśnych, wiejskich jabłek to idealny dodatek do potraw z dziczyzną. Zobacz więcej
Smażony lub grillowany owczy ser podawany z żurawiną bądź z borówką brusznicą jest przepyszny. Ser ten można też panierować w jajku, a następnie w tartej bułce i smażyć na oleju. Smażony panierowany Zobacz więcej
Czarne jagody czyli borówki brusznice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cake Caprice
Borówka z gruszką

Borówka z gruszką 1434

2
Używana głównie do mięs i serów. Bo z nimi komponuje się rzeczywiście bardzo dobrze. Śmiało może jednak służyć jako "dżem" do przełożenia ciasta ze słodkim kremem. Złamie słodycz nadając wypiekowi Zobacz więcej
to związane z wyżej wymienionymi argumentami. Bo główny powód mojej miłości do Zakopanego ma inne imię. Dzięki ostatnim wojażom, w mojej lodówce zagościł prawdziwy, góralski oscypek. No to przyszła Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy ale ja zakochałam się w brusznicy po uszy ;-). Pomyślałam, że jeśli oba wcześniejsze dżemy wyszły tak znakomicie to można jeszcze trochę poeksperymentować i sprawdzić jak borówka Zobacz więcej
. Kwaśniejsza konfitura pasuje natomiast do mięs, zwłaszcza drobiu. Stanowi także podstawę prawdziwego sosu Cumberland. Sezon na brusznicę niedługo się kończy, radzę więc szybko zrobić chociaż Zobacz więcej
Choinki w sklepach stawiają już w październiku... Ale w moim domu przygotowania do Bożego Narodzenia zaczynały się zawsze już w sierpniu. Najdalej we wrześniu :) A to za sprawą faktu, że do Zobacz więcej
W różnych częściach Polski określenie borówka oznacza co innego. W Bolesławcu, z którego pochodzę chodziliśmy do lasu na jagody (inaczej czarne jagody, borówki, czerniny...), a przy okazji zbierało Zobacz więcej
Zamykania w słoikach ciąg dalszy. "The winter is comming" - jak powiadają w pewnym serialu ;) Tym razem zajęłam się borówką brusznicą, nazywaną także borówką czerwoną. Robię z niej dżemem, niezbyt Zobacz więcej
pomarańczy (najlepiej czerwonej) ok. 4 łyżek borówki brusznicy (dżemu z ww.) masło lub mieszanka masła i oleju (ok. 2 łyżek) Jaja roztrzepać z mlekiem i skórką startą z pomarańczy, przelać do Zobacz więcej
vege-kika
vege-kika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vege Kika
Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe 277

0
1/2 cytryny do gofrownicy: olej rzepakowy Do dekoracji: dżem z borówki brusznicy i gruszek kandyzowane rajskie jabłuszka bita śmietana Sos z białej czekolady: 1/2 tabliczki czekolady sok i skórka Zobacz więcej
i oczywiście konfitury z borówki brusznicy ;) Szwedzkie placki ziemniaczane są nieco delikatniejsze w smaku (zapewne za sprawą dodatku mleka). Bardzo nam zasmakowały i na pewno będę wracać do tego Zobacz więcej
dodaję wody. Jeśli przyrządzam dżem z jabłek, gruszek lub ze śliwek to na ogół dodaję odrobinę wody. Natomiast nigdy nie gotuję dżemu czy konfitury według proporcji 1:1, bo taki dżem jest po prosru Zobacz więcej
Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę. Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów. Czerwone Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
COOKILLU
Brusznice z gruszką

Brusznice z gruszką 33

0
świątecznego indyka bez takiego dodatku. Brusznice są pełne soli mineralnych, witaminy C i A, garbników. Obniżają ciśnienie, ułatwiają trawienie. Ponieważ zawierają dużo pektyn, przygotowując dżemy, Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
COOKILLU
Brusznice z gruszką

Brusznice z gruszką 12

0
W naszych lasach możemy zbierać wiele roślin mających wspaniałe, smakowe i zdrowotne właściwości np. maliny, jeżyny, czarne jagody, jeżyny. O tej porze roku dojrzewają borówki czerwone czyli Zobacz więcej