dżem z borówki brusznicy

{{headerMessage}}
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicyZobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 30 dag borówki brusznicy, 30 dag owoców czarnego bzu, 15 dag cukru białego, 5 dag cukru trzcinowego, skórka z 2 pomarańczy, 6 ziaren czerwonego pieprzu, 1 goździk, szczypta cynamonu. Umyte Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kupiłam borówkę brusznicę, bo lubię, a ciężko kupić, a jak już jest to droga i składa się głównie ze wszystkiego poza borówką (ostatnio sprawdzałam Sylt Lingon, wiecie skąd i miał do 50% owoców, i tak Zobacz więcej
Ladyessex
Ladyessex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedzenie z Pasją
Borówka do mięs

Borówka do mięs 172

0
{{headerMessage}}
Lekko gorzka i cierpka, a do tego słodka. Dżem z borówki brusznicy z dodatkiem kwaśnych, wiejskich jabłek to idealny dodatek do potraw z dziczyzną. Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
smażony panierowany oscypek

smażony panierowany oscypek 80

0
{{headerMessage}}
Smażony lub grillowany owczy ser podawany z żurawiną bądź z borówką brusznicą jest przepyszny. Ser ten można też panierować w jajku, a następnie w tartej bułce i smażyć na oleju. Smażony panierowany Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czarne jagody czyli borówki brusznice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cake Caprice
Borówka z gruszką

Borówka z gruszką 1437

2
{{headerMessage}}
Używana głównie do mięs i serów. Bo z nimi komponuje się rzeczywiście bardzo dobrze. Śmiało może jednak służyć jako "dżem" do przełożenia ciasta ze słodkim kremem. Złamie słodycz nadając wypiekowi Zobacz więcej
Lola91
Lola91 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
This life tastes great
Góralskie zapiekanki

Góralskie zapiekanki 164

1
{{headerMessage}}
Uwielbiam Zakopane. Za jedyny w swoim rodzaju klimat, urocze knajpki na Krupówkach, pyszne i syte jedzenie. Za to, że można tam bezkarnie popijać grzane wino i korzenne piwo, bo przecież trzeba się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie wiem jak Wy ale ja zakochałam się w brusznicy po uszy ;-). Pomyślałam, że jeśli oba wcześniejsze dżemy wyszły tak znakomicie to można jeszcze trochę poeksperymentować i sprawdzić jak borówka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie każdy zna brusznicę, zwaną także borówką polską lub czerwoną. W mojej rodzinie przygotowuje się z niej konfiturę "od zawsze", od kiedy sięgam pamięcią. Na surowo nie do zjedzenia z powodu dużej Zobacz więcej
joanna
joanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rogalik od kuchni
Brusznice do mięs i serów

Brusznice do mięs i serów 791

0
{{headerMessage}}
Choinki w sklepach stawiają już w październiku... Ale w moim domu przygotowania do Bożego Narodzenia zaczynały się zawsze już w sierpniu. Najdalej we wrześniu :) A to za sprawą faktu, że do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W różnych częściach Polski określenie borówka oznacza co innego. W Bolesławcu, z którego pochodzę chodziliśmy do lasu na jagody (inaczej czarne jagody, borówki, czerniny...), a przy okazji zbierało Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zamykania w słoikach ciąg dalszy. "The winter is comming" - jak powiadają w pewnym serialu ;) Tym razem zajęłam się borówką brusznicą, nazywaną także borówką czerwoną. Robię z niej dżemem, niezbyt Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pomarańczy (najlepiej czerwonej) ok. 4 łyżek borówki brusznicy (dżemu z ww.) masło lub mieszanka masła i oleju (ok. 2 łyżek) Jaja roztrzepać z mlekiem i skórką startą z pomarańczy, przelać do Zobacz więcej
vege-kika
vege-kika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vege Kika
Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe 279

0
{{headerMessage}}
1/2 cytryny do gofrownicy: olej rzepakowy Do dekoracji: dżem z borówki brusznicy i gruszek kandyzowane rajskie jabłuszka bita śmietana Sos z białej czekolady: 1/2 tabliczki czekolady sok i skórka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i oczywiście konfitury z borówki brusznicy ;) Szwedzkie placki ziemniaczane są nieco delikatniejsze w smaku (zapewne za sprawą dodatku mleka). Bardzo nam zasmakowały i na pewno będę wracać do tego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sezon na czerwoną borówkę brusznicę w pełni. Szwedzi uwielbiają borówkowy dżem. Na pewno się z nim spotkaliście jedząc köttbullar w Ikea, któreSzwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała Zobacz więcej
StaryZeszyt
StaryZeszyt Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stary Zeszyt
Dżem z czerwonych borówek

Dżem z czerwonych borówek 161

3
{{headerMessage}}
Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę. Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów. Czerwone Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
COOKILLU
Brusznice z gruszką

Brusznice z gruszką 34

0
{{headerMessage}}
W naszych lasach możemy zbierać wiele roślin mających wspaniałe, smakowe i zdrowotne właściwości np. maliny, jeżyny, czarne jagody, jeżyny. O tej porze roku dojrzewają borówki czerwone czyli brusznice Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
COOKILLU
Brusznice z gruszką

Brusznice z gruszką 13

0
{{headerMessage}}
W naszych lasach możemy zbierać wiele roślin mających wspaniałe, smakowe i zdrowotne właściwości np. maliny, jeżyny, czarne jagody, jeżyny. O tej porze roku dojrzewają borówki czerwone czyli brusznice Zobacz więcej