dżem z czarnego bzu

Ostatnie dni sierpnia, spacer po polu po żniwach, bukiet z łąkowych kwiatów, krzaki czarnego bzu rosnące pod lasem. Soczyste i słodkie pomidory w szklarni, ciepłe słońce w dzień i zimna mgła o Zobacz więcej
Przed moim domem rośnie krzew czarnego bzu. A nawet dwa - jeden przy drzewie, a drugi przy drodze. Kiedy białe baldachimy są obsypane małymi kwiatuszkami, do domu wpada niesamowicie przyjemny słodkawy Zobacz więcej
garnkofilia
garnkofilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Garnkofilia
DŻEM Z CZARNEGO BZU

DŻEM Z CZARNEGO BZU 3534

3
. A trzeba dodać, że te nasze przetwory są nader ekskluzywne, wcale nie jakaś tandeta. Na pierwszy ogień przedstawiam dżem z czarnego bzu - najlepszy dżem jaki kiedykolwiek jadłam, w zamrażarce czeka Zobacz więcej
Kochani, dzisiaj przepis wprost od najslodszej dziewczyny na dolnym śląsku, od wiernego kibica siatkówki, od tej z którą można konie kraść! Dzisiaj tworzyła dla Was w kuchni niesamowita Karolinka :* Zobacz więcej
Składniki: 30 dag borówki brusznicy, 30 dag owoców czarnego bzu, 15 dag cukru białego, 5 dag cukru trzcinowego, skórka z 2 pomarańczy, 6 ziaren czerwonego pieprzu, 1 goździk, szczypta cynamonu. Umyte Zobacz więcej
Dżem truskawkowy :) jeden z naszych ulubionych. W całym szaleństwie przetwarzania truskawek i rabarbaru, zdecydowałam się, śladem Agaty z Happy Kitchen spróbować połączenia truskawek z kwiatem Zobacz więcej
Wczoraj gotowałam przepyszny sok z czarnego bzu i została mi masa owoców, które były dobrze nasączone cukrem. Nie lubię, kiedy cokolwiek w kuchni mi się marnuje, więc zachowałam je i dzisiaj zrobiłam Zobacz więcej
Kwiaty i pyłek bzu całkowicie zmienia smak tego tradycyjnego dżemu , smakuje tak jak pachnie - przepysznie. Nie myjemy kwiatków , żeby nie stracić aromatycznego pyłku . Należy jednak pozostawić Zobacz więcej
Kolejne przetwory w mojej kolekcji to sok i dżem z czarnego bzu. Sok z bzu będzie idealnym lekarstwem wzmacniającym organizm w okresie zimowym, zaś dżemik da pyszny powiew lata, kiedy odezwie się Zobacz więcej
wymieniać. Dziś o odkryciu nowego smaku - dżem agrestowy z nutą czarnego bzu i szczyptą kardamonu krótko duszony pod przykryciem. Niedojrzały agrest ma sporo substancji żelujących , więc dość szybko Zobacz więcej
Czarny bez jeszcze kwitnie. Jeszcze. Truskawki wiszą na krzaczkach, teraz już te mniej dorodne, które chętniej wykorzystujemy na przetwory (zdążyliście się już najeść?). Zaproponuję Wam dzisiaj Zobacz więcej
Jednym słowem rewelacja, oczywiście dla mnie. uwielbiam kwiaty czarnego bzu. Ilość cukru podaną w przepisie można zmniejszyć, czasami jak agrest jest bardzo słodki, nie wymaga tyle cukru. Dżem bez Zobacz więcej
Mój pierwszy przetwór z owoców bzu czarnego. Jestem mile zaskoczona smakiem :) Przypomina mi troszkę smak jagód. Jabłko świetnie komponuję się z bzem. Dodatkowo sprawia, że dżem szybciej gęstnieje Zobacz więcej
kilka listków mięty, łyżeczkę cukru i kilka kostek lodu. Wszystko zmiksować i dolać kieliszek schłodzonego białegowina (wytrawnego lub pół). I wtedy jestbardzo fajnie! Z "nawsi" przywiozłem trochę Zobacz więcej
Witajcie :) idąc za ciosem zapraszam na kontynuację kuchni kwiatowej z użyciem kwiatów czarnego bzu i przedstawiam dżem truskawkowy z kwiatkami z bzu czarnego. Ameryki tu nie odkryłam, bo połączenie Zobacz więcej
Znany i lubiany dżem w zupełnie nowej odsłonie. Dodałam doń kwiaty czarnego bzu, zyskał zupełnie nową, niesamowitą nutę smakową. Z pewnością przygotuję taki jeszcze nie raz. Póki bez kwitnie i Zobacz więcej
W ubiegłym roku proponowałam Wam dżem truskawkowy z wanilią: http://chlebemisola.blog.pl/2014/06/20/dzem-truskawkowy/ a także syrop z kwiatów czarnego bzu: Zobacz więcej
tego fantastycznego dżemu! Robiłam taki już w roku ubiegłym, na próbę - wyjedliśmy go do ostatniego słoiczka. Tym razem zrobiłam z podwójnej porcji, od razu podaję zwiększoną ilość składników. Dżem Zobacz więcej
Historia dżemu porzeczkowego w moim życiu nigdy nie cieszył się zbyt dużym uznaniem wręcz należał do rzeczy za którymi raczej nie przepadałam. O jakież było moje zdziwienie kiedy na targu poczułam Zobacz więcej
Czarny bez pierwszy raz poznałam w syropie na kaszel (z apteki, żaden domowy) i w nalewce podczas robienia faworków. Tuż przed przeprowadzką na Mazury (już zaraz miną 3 lata!) pojechaliśmy pierwszy Zobacz więcej