Dostałam trochę czerwonych mirabelek. Są słodsze niż żółte i troszkę mniejsze, dzieci od razu zjadły część na surowo. Jednak sporą trudność sprawiało im usuwanie pestek i gdyby nie to pewnie pożarłyby
Zobacz więcej
Dżem z czerwonych mirabelek Tak, jestem w tym roku pochłonięta robieniem przetworów. Ale jak sobie pomyślę, że w zimę, będę miała kawałek lata, chociażby na chlebie, uśmiecham się sama do siebie. Poza
Zobacz więcej
Ten dżem stał się dla mnie kulinarnym odkryciem roku. Po obchodzie siódmych urodzin mojej córki pozostało sporo różnych owoców, w tym śliwek. Ponieważ musieliśmy wyjechać krótko po tym dniu, wszystkie
Zobacz więcej
W naszym ogrodzie rosła kiedyś mirabelka. W zasadzie nie jedna, a kilka, bo pamiętam, że zbierałyśmy z mamą zarówno żółte, jak i czerwone owoce, z których powstawał później kwaskowaty dżem. Kiedy
Zobacz więcej
Szkoda, że mirabelki odchodzą w zapomnienie, a żółte albo czerwone owoce owalają się na chodniki i nikt nie chce ich wykorzystywać :( Ja uwielbiam mirabelki, ich smak i zapach kiedy są już mocno
Zobacz więcej
I oto jest, drodzy Czytelnicy! Po niespełna pięciu latach od założenia tej strony, na mirabelkowym blogu pojawia się przepis z mirabelkami w roli głównej ;))) Przyznajcie się – nie spodziewaliście
Zobacz więcej
Obiecałam mirabelki i oto są w nietypowej odsłonie. Wielu osobom na pewno kojarzą się z beztroskim czasem dzieciństwa bo kto nie chodził kiedyś na tereny działkowe, żeby podjadać dziko rosnące
Zobacz więcej
Ten dżem z mirabelek jest cudowny! Słodki a jednocześnie kwaskowy, gładki i ma piękny kolor. Nieco jaśniejszy niż mirabelkowe powidła, które robiłam niedawno, ale tamte śliwki były jeszcze
Zobacz więcej
Tata przyniósł reklamówkę śliwek mirabelek, ale ileż można robić kompotów? Zrobiłam więc dżem, który jest lekko kwaskowaty i bardzo przypadł mi do gustu, tym bardziej, że jest banalny w wykonaniu.
Zobacz więcej
Dżem z mirabelek - Dżem mirabelkowy Coś dla wielbicieli lekko kwaskowatego smaku dojrzewających w pełnym sierpniowym słońcu mirabelek. Wersja ze śliwek żółtych oraz czerwonych. Składniki: - 2 kg
Zobacz więcej
Dżem z mirabelek Kilka lat temu wyrosło nam na samym końcu działki kolczaste drzewko. Nikt w sumie nie wiedział co z niego będzie, ale rosło sobie spokojnie. Aż tu nagle w tym roku drzewko pięknie na
Zobacz więcej
Szczaw był, więc muszą być i mirabelki, żeby hejterzy mieli co jeść :D A skoro szczaw był na słodko, to mirabelki będą na ostro, żeby ci, którzy kochają jedzenie też mieli się z czego cieszyć :)Użyłam
Zobacz więcej
No i doczekałam się! Mirabelki w końcu zaczęły dojrzewać i mogłam zrobić pierwszą partię dżemu:) Codziennie maszerowałam pod drzewko i sprawdzałam "czy już" ;) Dawniej mirabelki były bardzo popularne,
Zobacz więcej
Mirabelka (Prunus domestica) - drzewo lub krzew z rodziny różowatych. Typ śliwy z gatunku lubaszka może osiągnąć wysokość do kilku metrów. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego. W Europie roślina
Zobacz więcej
Dżem z czerwonych porzeczek Po wczorajszym kompocie z czerwonych porzeczek dziś zapraszam na dżem z tych owoców. Wyszedł nieco kwaskowy, ale ja takie uwielbiam. Dla amatorów większej słodyczy polecam
Zobacz więcej
Pełnia lata! Dlaczego z czerwonych? Ponieważ jest raczej nie do zdobycia na sklepowych półkach. I dlatego, że to, co z czerwonych porzeczek smakiem przypomina mi lato. Wcześniej gościł także SERNIK NA
Zobacz więcej
Przy okazji robienia kompot z mirabelek, zrobiłam też dżem. Będzie idealny do tortów, ale także na kanapki czy naleśniki. Składniki: 1 kg mirabelek (już wydrylowanych) 0,5 kg cukru Mirabelki umyj i
Zobacz więcej
Przetwory typu Powidła śliwkowe dżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciembyły czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkoweo cudnym
Zobacz więcej
Dżem z czerwonej porzeczki… Rozmarzyłam się. To przecież lato zamknięte w słoiczku. W sklepie takiego nie kupisz, a tego smaku nie da się podrobić. Nieodwołalnie i samoistnie nasuwają się skojarzenia
Zobacz więcej
Pierwszy raz robiłam dżem z mirabelek i wiecie co? Jest wspaniały!!! Przyznaję, że nie doceniałam tych owoców. Są rewelacyjne, a przetwory z nich to pierwsza klasa! Składniki: 2 kg czerwonych
Zobacz więcej