Jakoś ten dzisiejszy dzień nastraja mnie jesiennie :) Może dlatego, że już mamy Październik, może dlatego, że spadły już prawie wszystkie kasztany, może dlatego, że tak pięknie świeci słońce, może
Zobacz więcej
« Muffiny orkiszowe z jablkami Czekoladowe ciasto z cukinia » Dzem figowy z pomaranczowa nuta Ostatnio spotykam na targu świeże figi, szczęśliwie, coraz częściej w cenie nieprzyprawiającej o ból
Zobacz więcej
W czasie tegorocznych wakacji w Chorwacji pokochaliśmy figi. Choć do tej pory ich nie jedliśmy, tym razem ich smak i zapach przekonały nas całkowicie. Dodatkowo przywieźliśmy ich trochę ze sobą i tak
Zobacz więcej
Pączki jako znana "bomba kaloryczna" idą w bioderka, nie łatwo jednak wyzbyć się ich smaku. Jak więc mieć pączka i zjeść pączka? To dziecinnie proste! Mini pączki to jak jedzenie czekolady pod
Zobacz więcej
Tartaletki, które właśnie przygotowałam to pyszne połączenie kruchego ciasta i świeżego dżemu z fig. Odrobina serka mascarpone, miodu i cynamonu stanowią doskonałe wykończenie .........i zapewniam,
Zobacz więcej
Ciasto proste, niewymagające wielu składników, a dzięki innej foremce i różnej kombinacji dodatków możemy przygotować naprawdę efektowny dodatek do popołudniowej kawy, czy późnego śniadania. Ciasto z
Zobacz więcej
Mama, mamusia, mamunia...dziś ma swoje święto. Dzień Matki to szczególny dzień. A od 3,5 roku to święto dla mnie tym bardziej wyjątkowe. Odkąd stałam się mamą na pewno wiele się zmieniło. Wydarzyło
Zobacz więcej
Dżem figowy z anyżem z dodatkiem likieru przygotowany według francuskiej receptury Christine Ferber jest doskonały i pięknie pachnie. Anyż wzbogaca smak dżemu i nadaje mu lekko pikantnego,
Zobacz więcej
Naleśniki z mąki gryczanej są równie proste i szybkie w przygotowaniu jak klasyczne naleśniki z mąki pszennej. Są jednak zdrowsze, mają charakterystyczny posmak gryki, który idealnie komponuje się ze
Zobacz więcej
Kiedy życie daje Ci cytryny...robisz cytrynówkę! ;) A kiedy daje Ci figi...smażysz dżem figowy! Jadąc do Chorwacji nie mogłam doczekać się smaku wygrzanych słońcem, zielonych fig, których w Polsce nie
Zobacz więcej
Miałam ostatnio ochotę na szarlotkę, ale zależało mi na tym, żeby choć trochę zmienić klasyczny przepis. Na stronie arabeski waniliowej znalazłam przepis na kruchy jabłecznik (tu), który prezentował
Zobacz więcej
Trafiłam na ten przepis w poszukiwaniu czegoś słodkiego na niedzielny podwieczorek. Pierwszy raz miałam do czynienia ze struclą i były lekkie obawy, czy się wszystko uda, ale zupełnie niepotrzebnie-
Zobacz więcej
Jak coś mi się wkręci to mogę to jeść garściami, tygodniami :) Takiej wkręty dostałam ostatnio na świeże figi. Jak ostatnio gdzieś pojawiły się w niższej cenie to i mężowi kazałam kupić, i sama
Zobacz więcej
Od tygodnia w tutejszych sklepach powoli zaczęły gościć świąteczne ozdoby (sic!) i jak zwykle z przerażeniem stwierdzam, że kolejny rok tak niesamowicie szybko upłynął i że już za niedługo znów Święta
Zobacz więcej
Figi jedzone na surowo mają dosyć specyficzny smak, ja je lubię, chociaż jakąś wielką fanką nie jestem. Co innego dżem figowy, ten wyjadam łyżeczką prosto ze słoiczka ;) Smakuje rewelacyjnie,
Zobacz więcej
Konfitura z fig smakuje wybornie nie tylko na świeżej chałeczce czy z croissantami. Polecam Wam ją w szczególności na pajdzie chleba na zakwasie (świeżego lub tostowanego) w towarzystwie koziego sera.
Zobacz więcej
Kiedy życie daje Ci cytryny...robisz cytrynówkę! ;) A kiedy daje Ci figi...smażysz dżem figowy! Jadąc do Chorwacji nie mogłam doczekać się smaku wygrzanych słońcem, zielonych fig, których w Polsce nie
Zobacz więcej
Lato powoli zbliża się ku końcowi, dobrze by więc było zatrzymać choć letnie smaki na deszczowe zimowe dni. Dobre śniadanie jest jak balsam dla duszy, a gdy w deszczowy poranek spożyjemy nieco
Zobacz więcej
Nie będę owijać w bawełnę - nie należymy do fanklubu Świeżej Figi. Ja osobiście to najchętniej jem je oczami, są takie ładne... Lubimy pieczone (przepis wkrótce), ale tak najbardziej to na razie
Zobacz więcej
Mój wujek pochodzi z Bułgarii i dość często jeździ wraz z ciocią w rodzinne strony. Z tych podróży zawsze przywożą mi dżem figowy. Mój ulubiony dżem figowy. Ten, który znika w przeciągu tygodnia, bo
Zobacz więcej