dżemem figowym

Figi jedzone na surowo mają dosyć specyficzny smak, ja je lubię, chociaż jakąś wielką fanką nie jestem. Co innego dżem figowy, ten wyjadam łyżeczką prosto ze słoiczka ;) Smakuje rewelacyjnie, Zobacz więcej
pmaruszewska
pmaruszewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Archipelag smaków
Dżem figowy

Dżem figowy 278

0
przepis na dżem figowy – mała porcja, na pięć słoiczków :) Dwa i pół kilograma dojrzałych fig myjemy i kroimy w ćwiartki. wsadzamy do garnka i zasypujemy dwiema szklankami cukru czekamy, aż figi Zobacz więcej
Nie będę owijać w bawełnę - nie należymy do fanklubu Świeżej Figi. Ja osobiście to najchętniej jem je oczami, są takie ładne... Lubimy pieczone (przepis wkrótce), ale tak najbardziej to na razie Zobacz więcej
Mój wujek pochodzi z Bułgarii i dość często jeździ wraz z ciocią w rodzinne strony. Z tych podróży zawsze przywożą mi dżem figowy. Mój ulubiony dżem figowy. Ten, który znika w przeciągu tygodnia, bo Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
dżem figowy z anyżem

dżem figowy z anyżem 190

2
Dżem figowy z anyżem z dodatkiem likieru przygotowany według francuskiej receptury Christine Ferber jest doskonały i pięknie pachnie. Anyż wzbogaca smak dżemu i nadaje mu lekko pikantnego, Zobacz więcej
Tartaletki, które właśnie przygotowałam to pyszne połączenie kruchego ciasta i świeżego dżemu z fig. Odrobina serka mascarpone, miodu i cynamonu stanowią doskonałe wykończenie .........i zapewniam, Zobacz więcej
zadzwonili, że wyjeżdżają do nas, kiedy nad głową zapaliła mi się figowa żarówka :) „Zrobię dżem!” Dosłownie w dwadzieścia minut pyszne, słodkie smarowidło było gotowe! A jak już niedługo się Zobacz więcej
Miałam ostatnio ochotę na szarlotkę, ale zależało mi na tym, żeby choć trochę zmienić klasyczny przepis. Na stronie arabeski waniliowej znalazłam przepis na kruchy jabłecznik (tu), który prezentował Zobacz więcej
W czasie tegorocznych wakacji w Chorwacji pokochaliśmy figi. Choć do tej pory ich nie jedliśmy, tym razem ich smak i zapach przekonały nas całkowicie. Dodatkowo przywieźliśmy ich trochę ze sobą i tak Zobacz więcej
proszku do pieczenia 2 duże białka szczypta soli 20 g cukru dżem figowy A jak to zrobić: Mąkę migdałową przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, dodać Zobacz więcej
Trafiłam na ten przepis w poszukiwaniu czegoś słodkiego na niedzielny podwieczorek. Pierwszy raz miałam do czynienia ze struclą i były lekkie obawy, czy się wszystko uda, ale zupełnie niepotrzebnie- Zobacz więcej
Lato powoli zbliża się ku końcowi, dobrze by więc było zatrzymać choć letnie smaki na deszczowe zimowe dni. Dobre śniadanie jest jak balsam dla duszy, a gdy w deszczowy poranek spożyjemy nieco Zobacz więcej
mąki gryczanej - 1,5 szklanki mleka - 1 jajko - szczypta soli - olej do smażenia - tłusty/półtłusty twaróg (250g) - około pół słoika dżemu ( u mnie figowy) Mąkę, sól i mleko mieszamy/miksujemy na Zobacz więcej
Pączki jako znana "bomba kaloryczna" idą w bioderka, nie łatwo jednak wyzbyć się ich smaku. Jak więc mieć pączka i zjeść pączka? To dziecinnie proste! Mini pączki to jak jedzenie czekolady pod Zobacz więcej
o takowy ‘przypominacz’ prosili :). Tak więc moi drodzy – pora zakasać rękawy i nastawić tegoroczne ciasto na pierniczki (choć z mailowych wieści wiem, że niektórzy już to zrobili! :)), a po Zobacz więcej
dżemem i migdałami. Historia zatacza koło. To niesamowite i piękne. Mamo, dziękuję Ci nie tylko za tamte śniadanka. Składniki: 4 kromki chleba (u mnie gryczany)- czerstwy będzie lepszy 1 jajko ok pół Zobacz więcej
Kiedy życie daje Ci cytryny...robisz cytrynówkę! ;) A kiedy daje Ci figi...smażysz dżem figowy! Jadąc do Chorwacji nie mogłam doczekać się smaku wygrzanych słońcem, zielonych fig, których w Polsce nie Zobacz więcej
Kiedy życie daje Ci cytryny...robisz cytrynówkę! ;) A kiedy daje Ci figi...smażysz dżem figowy! Jadąc do Chorwacji nie mogłam doczekać się smaku wygrzanych słońcem, zielonych fig, których w Polsce nie Zobacz więcej
", ja "aaaaaa". I tak sobie jęczymy wspólnie przez 30 minut, aż Starszy Pan z synem stwierdzają z uśmiechem na twarzach, że to koniec... Takie samo uczucie zawodu może Wam towarzyszyć, jak skończy się Zobacz więcej
sól, pieprz woda (do rozcieńczenia, jeśli będzie taka potrzeba) nadzienie: 4-5 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej w paski 100 g sera długo dojrzewającego, użyliśmy Bursztynu 2-3 łyżki dżemu Zobacz więcej