dżemy i konfitury

Ubiegłoroczne lato minęło mi na przerabianiu wielkich ilości wiśni. To lato zapowiada się na królowanie brzoskwiń. Jako pierwsze przygotowałam konfitury z dodatkiem rumu i wanilii. Na początek Zobacz więcej
Z drożdżówkami w torbie możesz się spóźnić na spotkanie z koleżankami nieco więcej niż przysłowiowy studencki kwadrans. To lepsze i smaczniejsze alibi na okoliczność spóźnienia się na cotygodniowy Zobacz więcej
Z drożdżówkami w torbie możesz się spóźnić na spotkanie z koleżankami nieco więcej niż przysłowiowy studencki kwadrans. To lepsze i smaczniejsze alibi na okoliczność spóźnienia się na cotygodniowy Zobacz więcej
Owoce lata kuszą nas swoją słodyczą i nasyconymi kolorami. Zjadamy je z przyjemnością przez cały sezon. Niestety ten nie trwa zbyt długo i w zimie brakuje nam owocowych aromatów. Jest jednak sposób Zobacz więcej
750 g truskawek (waga bez szypułek), 250 g poziomek, 1 opak. cukru żelującego 2:1 (na 1 kg owoców). Po moich ostatnich wypiekach na moim drugim blogu swiatciasta.plzostało mi sporo owoców. Zobacz więcej
Jesienna konfitura z żurawiny i gruszki - idealna do mięs, serów, na kanapkę i do twarogu. Jeśli ktoś nie lubi słodkich dżemów to ten przepis jest idealny również do naleśników i racuchów. Zobacz więcej
Kiedy przychodzi na nas ochota na coś słodkiego, warto mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na zdrowy deser. Najlepiej gdy można go przygotować w 20-30minut i w ten sposób cieszyć się pysznym i zdrowym Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Babcine konfitury z wiśni

Babcine konfitury z wiśni 12274

Tradycyjne konfitury robię z truskawek, moreli i wiśni. Zazwyczaj z jednej porcji, co dwa lata. Dlaczego? Są smaczne i wykwintne, ale niesamowicie słodkie, no i pracochłonne. Ale od czasu do czasu Zobacz więcej
BlueSpoon
BlueSpoon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blue Spoon
Sok i konfitury z wiśni

Sok i konfitury z wiśni 2608

Było już na blogu o tym jak z wiśni zrobić konfitury ale w tym roku zniechęcona składem gotowych syropów postanowiłam zrobić sok z wiśni. I choć z malin jest znacznie prościej bo wystarczy je na noc Zobacz więcej
Gdy czasem pojawi się na naszych konfiturach lub dżemach pleśń możemy je jeszcze uratować. Należy wtedy zdjąć z nich wierzchnią powierzchnię , a resztę wyłożyć do rondla, zalać wodą z dodatkiem cukru Zobacz więcej
"Omlet naturalny. Jaj na omlety nie należy mocno rozbijać, najlepiej je widelcem lub miotełką, o tyle tylko, aby się żółtka z białkami złączyły, dodając trochę soli i cukru na leguminę. Na żelaznej Zobacz więcej
Moja mama uwielbia czyścić owoce na konfitury. To naprawdę jej ulubione zajęcie. Dzięki temu mam pewność, że wszytko pięknie się uda i będzie pyszne, dzięki maminej radości :) Zobacz więcej
bjedrona
bjedrona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wcinaj To!
Dżemy: poziomkowy i wiśniowy

Dżemy: poziomkowy i wiśniowy 521

Kolejne pomysły, bo nie przepisy - nic skomplikowanego, każdy sobie poradzi z tymi dżemami, a na pewno będą o niebo lepsze niż gotowce ze sklepów ;-). Poziomki były zbierane i mrożone od miesiąca, aż Zobacz więcej
Składniki: 2 kg śliwek 30 owoców pigwy 2 gruszki Sok z pomarańczy i cytryny 3 szklanki cukru Wykonanie : Usuwamy pestki ze śliwek oraz z pigwy , gruszki obieramy ze skóry i pozbawiamy gniazd Zobacz więcej
Jeśli macie możliwość zorganizować większą ilość truskawek, warto ich smak zatrzymać na dłużej. Sezon na nie trwa rozpaczliwie krótko. Dzisiaj zdradzę Wam jak przygotować soczek i konfitury. Pomyślcie Zobacz więcej
annakuklinska
annakuklinska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojeprzepisy-ania
Konfitury z truskawek

Konfitury z truskawek 5935

Sezon truskawkowy zaczęty i trzeba pomyśleć o zaprawach na początek konfitury z truskawek. Idealne będą do naleśników, racuchów, deserów, lodów czy ciast. Składniki: - 1 kg truskawek - 400 g cukru - 1 Zobacz więcej
tanasza
tanasza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tanasza
konfitury z truskawek i agrestu

konfitury z truskawek i agrestu 252

1/2 kg umytych, obranych i pokrojonych truskawek + 1/2 kg agrestu oczyszczonego i rozdrobnionego w malakserze+ cukier żelujący 3:1 = zmieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minutyciągle Zobacz więcej
Kolejna letnia konfitura. Pomysł na dodatek pieprzu i mięty znowu autorstwa nieocenionej Christine Ferber. Tym razem jednak receptura z mocnymi zmianami z mojej strony. Dałam mocniejszy pieprzny i Zobacz więcej
Czasem zimowym, następującym po Bożym Narodzeniu władał karnawał, po staropolsku zwany zapustami. To czas zabaw, biesiad, muzyki, tańców, powszechnej wesołości, trwający od nowego roku do środy Zobacz więcej
Dziś i w następnych kilku wpisach podzielę się moimi tegorocznymi doświadczeniami związanymi z produkcją domowych konfitur truskawkowych i rabarbarowych. Wiem, że już trochę po sezonie, ale ostatnio Zobacz więcej