dżemy i konfitury

Gdy czasem pojawi się na naszych konfiturach lub dżemach pleśń możemy je jeszcze uratować. Należy wtedy zdjąć z nich wierzchnią powierzchnię , a resztę wyłożyć do rondla, zalać wodą z dodatkiem cukru Zobacz więcej
Zanim podam szczegółowe przepisy na dżemy i konfitury, kilka słów o pasteryzacji. Od dwóch lat nie gotuję słoików w wielkim garze, tylko wypiekam w piekarniku. Szybciej, łatwiej, a efekt ten sam. Nowe Zobacz więcej
Luty, marzec to ostatni moment by zakonserwować cytrusy. Ja mam to szczęście, że mam do nich dostęp jak u nas do jabłek, są wszędzie w każdzm sklepie, na każdym targowisku, włoskie, pachnące i Zobacz więcej
Ciąg dalszy przetworów. Te się nie uchowały i już ruszone :) konfitura wyszła pyszna - taka wręcz karmelowa, ma mocniejszy smak niż surowe brzoskwinie. Gotowałam ją do ściemnienia, możecie gotować Zobacz więcej
Jarzębina zdecydowanie nie jest moim ulubionym owocem, ale od zawsze chciałam spróbować konfitury z jarzębiny. Przed użyciem jarzębinę należy przemrozić przynajmniej przez 2 dni, żeby się pozbyć Zobacz więcej
i nieduża foremka w kształcie serduszka:) Ciasto? Dowolne :) Ja zrobiłam najzwyklejsze kruche ciasteczka. Nie są idealne:) Gdzieniegdzie powychodziło trochę konfitury, nie wszystkie dobrze Zobacz więcej
Jeśli kiedykolwiek sądziłam, że rzadka dostępność dżemów pomarańczowych w sklepach spożywczych spowodowana jest ich wątpliwym, gorzkim smakiem, byłam w wielkim błędzie. Dopóki oczywiście sama nie Zobacz więcej
Konfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana ) Domowe przetwory na prawdę podbijają serca – dekoracyjnie ofoliowane słoiczki przewiązane wstążką robią wrażenie, a jak cieszą! Konfitura Zobacz więcej
- wiadomo, zrobię tony. Ale ostatnio z rozpędu kupiłam na naszych małych 4-dniowych wakacjach dwa słoiki konfitur. Chwyciłam w sklepie za te, które mi się kojarzyły z "tradycją" i "naturą", ale moja Zobacz więcej
Składniki na dżem: 2 kg truskawek 2 szklanki ksylitolu lub 4 szklanki cukru sok z jednej limonki sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej limonki skórka otarta z jednej cytryny 8 łyżek likieru Zobacz więcej
Kruche rogaliki z konfiturą / powidłami / dżemem / żurawiną | Gry Kuchenne - blog bardzo kucharski Przekąski Zupy i kremy Na obiad Na słodko Magazyn kuchenny Od kuchni Kruche rogaliki z konfiturą / Zobacz więcej
Słoiczek tej konfitury/dżemu dostałam od Alicji. I jej konsystencja (zawartości słoiczka, rzecz jasna:) odpowiada mi najbardziej ze wszystkich dyniowych wynalazków jakie do tej pory jadłam. A dlatego Zobacz więcej
mleku rozpuściłam drożdże, dodałam cukier i mąkę i odstawiłam do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszałam przesianą mąkę, zaczyn, stopione masło, jajko i cukry. Do ciasta dodałam jabłka i ser i Zobacz więcej
Kiedy dowiedziałam się o akcji "dżem dobry pobudka" na druszlaku, od razu wiedziałm, że zrobię coś z kaszy manny na śniadanie , uwielbiam ją, a poza tym przypomina mi babcię i jej poranną kaszę z Zobacz więcej
Witajcie :) sezon na truskawki się kończy, niestety... jednocześnie te ostatnie truskawki są idealne na przetwory. Muszę się Wam przyznać, że robieniem dżemów i konfitur param się dopiero od niedawna, Zobacz więcej
się ten piątek skończy. Robiliście kiedyś konfiturę z płatków róży? Ja nie, ale mam zamiar spróbować w tym roku (może uda mi się kwitnienia róż nie przegapić). Już teraz jednak uzupełniłam spiżarkę o Zobacz więcej
Ktoś mi gdzieś, kiedyś powiedział, że dżem truskawkowy to robi z wanilią i cytryną. Oczy szeroko otworzyłam, bo nie znałam takiego sposobu na przygotowanie dżemu. Zawsze robiłam tylko standardowy dżem Zobacz więcej
Kilka lat temu miałam okazję spędzić parę miesięcy na Cyprze, czyli greckiej wyspie, gdzie rosną kaktusy, palmy i przepyszne cytrusy. Dziennie na śniadanie zajadałam się pysznym dżemem z pomarańczy z Zobacz więcej
do zniknięcia piany. Nakładać wrzący dżem do słoików. Zakręcać i odstawiać do góry dnem. Kiedy lekko ostygną można odwrócić. Jeśli nakrętki się zassą nie trzeba pasteryzować, jeśli nie należny je Zobacz więcej
500 g borówek (leśnych nie amerykańskich) 100 ml owdy 3/4 szklanki cukru czyli ok 150g Przygotowanie: Borówki myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy na malutkim ogniu przez 15 minut pod Zobacz więcej