Wspaniałe bożonarodzeniowe ciasto, którego korzenie sięgają kuchni kresowej. „Dziad” prawdopodobnie powstał w opozycji do wielkanocnej baby, jednak nigdy nie zrobił, tak jak ona, kariery w polskiej
Zobacz więcej
Czy dobrze kojarzę, że drożdżowe pieczone w formie wiadomego kształtu zwie się "babą", a w keksówce "dziadem"? No bo właśnie dokładnie to nie wiem... W każdym razie zachciało nam się najzwyklejszego
Zobacz więcej
Witam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto dziad które jest bardzo proste w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 1 kg jabłek winnych (polecam odmianę Eliza) 500 g mąki pszennej (użyłam
Zobacz więcej
Dość dziwna nazwa jak na ciasto które jest bardzo smaczne i elegancko wygląda na stole. Jest idealne na sytuacje awaryjne kiedy mają przyjść niespodziewani goście gdyż robi się szybko i nie jest
Zobacz więcej
« Sałata z sosem malinowym Faworki staropolskie Dziada i Baby W tym rok wypróbowałam nowy przepis na faworki. Cieniutkie, chrupiące z bąbelkami powietrza smakują wspaniale. Bardzo lubię faworkii
Zobacz więcej
Bułki o tak krzywdzącej nazwie znam od dzieciństwa. Wypiekała je moja Babcia. Nazwa, jak przypuszczam wzięła się stąd, że do ich wykonania nie potrzeba drogich składników i stać na nie nawet
Zobacz więcej
Kolejny wpis z serii "Dawno, dawno temu...". Dlatego bez zdjęcia. Wygrzebałam prehistoryczny kukbuk, więc możecie się spodziewać kilku przepisów z czasów, kiedy "wszystko uczulało". Pamiętam, że
Zobacz więcej
Zupa 'Dziad z babą' - kuchnia podkarpacka Wśród wielu smacznych podkarpackich zup zupa ‘Dziad z babą’ wyróżnia się swoją nazwą. Domyślam się, że wzięła się ona od dwóch głównych składników, które są
Zobacz więcej
KSIĄDZ No! potem o tym, teraz zajrzyjmy do misy. Adam Mickiewicz "Dziady" Sposobów na świętowanie ostatniego dnia października jest wiele. Jedni zafascynowani amerykańskimi filmami chodzą od drzwi do
Zobacz więcej
Ona i On ostatnie rynkowe polowanie zakończyli zielonym łupem - wielkim pęczkiem szpinaku. Ona po powrocie pokolorowała nim kuchnię. Wrzuciła całość do zlewu i.. prawie się w tej zieleni utopiła,
Zobacz więcej
Dziś noc Dziadów. Jak co roku dusze opuszczą Zaświaty, czyli Nawię i przyjdą biesiadować z żywymi. Dlatego pamiętajcie, żeby coś w trakcie rodzinnej biesiady upuścić pod stół, coś z kielicha ulać na
Zobacz więcej
Dla jednych jeżyny, dla innych dziady lub czarna malina, a to owoce, z których można zrobić wspaniałysokna zimę Ilość: 12 słoiczków 330 ml Składniki na sok z jeżyn: 5 kg jeżyn 2 kg cukru Przygotowanie
Zobacz więcej
Mazurek zwany "dziad" Nazwa może mało zachęcająca... Mnie jednak skusiła prostota tego przepisu. O Kucharzu Warszawskim pisałam już kiedyś. Jestem szczęśliwą posiadaczką wydania z 1916 r. Ten
Zobacz więcej
Skład: 1 noga z kurczaka kawałek kości wędzonej 100g boczku wędzonego 1 marchew kawałek selera 1 pietruszka ok. 300g kapusty kiszonej 6 średnich ziemniaków tymianek sól, pieprz 2 liście laurowe 4
Zobacz więcej
Dziad to kwaskowa, tania zupa z kiszonej kapusty. Zupełnie nie przypomina mojego ulubionego treściwego kapuśniaku z grzybkami suszonymi, sporą ilością wędzonego mięsa, dobrą kiełbasą i koniecznie
Zobacz więcej
"Dziad" - mocno czekoladowe ciasto z jabłkiem Proponuję nie zrażać się nazwą tego ciasta, bo smakuje zdecydowanie lepiej niż się nazywa. Składniki: 4 jajka, 2 duże jabłka, 2 łyżki stołowe kakao, 1
Zobacz więcej
biszkopt 5 jajek 1 szkl cukry 1 i 1/3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody warstwa różowa 400 g malin (z nalewki lub zasypanych cukrem i lekko odciśniętych z soku) 100 ml mleka 150 g
Zobacz więcej
Poszukiwania faworków idealnych trwają. Tym razem testowałam przepis na staropolskie faworki Dziada i Baby, które znalazłam u Liski. To chyba najlepszy spośród 4 przepisów, które testowałam w tym
Zobacz więcej
To już trzeci i ostatni przepis, który miałam możliwość testować do książki "Opole w czterdziestu smakach." Tym razem znam nawet jego autorkę. Anetko - cieszę się, że miałaś swój mały wkład, w
Zobacz więcej