dziczyzna sarnina

Mięso z dziczyzny do pasztetu może być z sarniny albo z dzika. Pasztet robiłam przy okazji imprezy kulinarnej w Opolu Żarłostacja. Ludziom bardzo smakował, więc bardzo się cieszę. Podawałam go na Zobacz więcej
Dziczyzna jest wymagająca, potrzebuje głębokiego mrożenia od jednego do trzech miesięcy, ale warto poczekać, bo jedząc dziczyznę macie pewność, że to mięso najwyższej jakości. Idealnym dodatkiem do Zobacz więcej
Oto przepis na pierwszą z potraw, które przygotowywaliśmy w sobotę na warsztatach „Smaki dziczyzny”. Składniki na 2 osoby: 50 dag comber sarni wędzony marchew pietruszka pół małego pora 2 łyżki Zobacz więcej
Dziś zamieszczam pierwszy przepis, którego miałam okazję być współautorką na warsztatach ,,Smaki dziczyzny" zorganizowanych przez Durszlak i Makro. O samych warsztatach też niedługo napiszę coś Zobacz więcej
warzyw, filet z jelenia z zapiekanego w cieście francuskim oraz pasztet z dzika. Nasze grono było bardzo liczne, pełną listę blogerek możecie znaleźć u Hani. Z częścią mogłyśmy spotkać się po raz Zobacz więcej
Cześć =) Comberi polędwica z sarny są mięsem dość łatwym w przygotowaniu, miękkimi nie wymagającym zbyt skomplikowanej obróbki, jak wiele innych mięs z dziczyzny. Co prawda ma za to swoja cenę, ale ze Zobacz więcej
Jakiś czas temu odwiedziła nas moja Kuzynka i przywiozła ze sobą dary lasu, przyznam się, że dziczyznę robiłam poraz pierwszy i poszłam w zupełny żywioł ale myślę, że ostatecznie wszyscy byliśmy Zobacz więcej
jagnięcinę" - pomyślałam, "czemuż by nie" :) Pierwszy raz piekłam jagnięcinę i naprawdę wyszło prze-smakowicie! Udziec marynowałam 2 dni w czosnku, rozmarynie, czarnym pieprzu, liściach laurowych, Zobacz więcej
W minioną sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach organizowanym przez Makro pod tytułem "Smaki dziczyzny". W warsztatach wzięło udział 25 blogerek. Pracowałyśmy w parach - ja z Izą. W Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia nasza polska
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski 266

0
rakowymi, a w razie braku tychże – cielęciny pieczonej, sarniny lub innej zwierzyny pokrajanej w drobne podłużne paski (znów Kucharka litewska, a zwierzyna to oczywiście dziczyzna, nie byle jaki Zobacz więcej
Najlepsze na mrozy jest oczywiście rozgrzewające jedzenie. Zimą sprawdzają się szczególnie gulasze, np. ten - z sarniny, z dodatkiem chili i gorzkiej czekolady. Długo gotowane mięso i aromatyczny, Zobacz więcej
Najgorsze jest to, jak dostaniesz coś od kogoś, tak z dobrego serca, a Ty nie masz pojęcia co z tym zrobić. Ojciec przywiózł od jakiegoś gospodarza, pęto, ogromne pęto kiełbasy z dziczyzny. Ponoć jest Zobacz więcej
Książka kucharska - Mięsny zagajnik wtorek, 04 grudnia 2012 20:39 Pierwszy raz w życiu jadłam i gotowałam sarninę! Mięso w smaku wyborne, dodatkowo smak dziczyzny podkreślony został sosem z żurawiny i Zobacz więcej
Nieraz kosztowałem różnych potraw z dziczyzny lecz jakoś zawsze pojawiał się jakiś taki "opór w głowie" który nie pozwalał do końca zachwycać się smakiem i trwało to tak do czasu, kiedy to sam Zobacz więcej
michalek.justyna
michalek.justyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mama Gotuje
Rolada z sarniny

Rolada z sarniny 617

1
Dziczyzna to rewelacyjne mięso. Jakiś czas temu dostałam piękny kawałek sarniny. Mięso było zamrożone (podobno dziczyznę warto zamrozić bo wtedy kruszeje) więc nie miałam presji żeby od razu coś z Zobacz więcej
Czosnek w Pomidorach O Autorze Współpraca Kategorie chleb i bułki ciasta cielęcina dania z ziemniaków desery dla dzieci drób dziczyzna kaczka jagnięcina królik makarony na specjalne okazje nalewki Zobacz więcej
30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim) świeży rozmaryn jałowiec liść laurowy słodka wędzona papryka w proszku pieprz sól 50 ml oliwy z oliwek Zobacz więcej
informacjami typowo myśliwskimi znajdują się również przepisy kulinarne na różnego gatunku dziczyznę. Wśród potraw z dzika, zająca, jelenia czy dzikiego drobiu znalazło się również kilka przepisów na Zobacz więcej
Zapragnęłam zjeść prosty, sycący posiłek. Troszkę nostalgiczny, teraz już się takich nie jada. Wyobrażam sobie, że potrawka z dziczyzny była kiedyś polską normą w okresie jesienno-zimowym. Na Zobacz więcej
, sosem żurawinowo – chrzanowym i gruszką gotowaną w czerwonym winie. Spodobał mi się patent na warzywne tagliatelle: pietruszkę, marchewkę i pora kroimy w paski, blanszujemy, a następnie marynujemy w Zobacz więcej