dzika róża olejek

Dzika róża należy do tych krzewów, które na nalewki wykorzystujemy dwa razy w roku. Wiosną, najlepiej już w maju, możemy robić nalewkę z płatków dzikiej róży. Jesienią spirytusem zalejemy owoce. Fot. Zobacz więcej
natalis
natalis Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zdrowi na co dzień
Róża w słoiku

Róża w słoiku 61

0
Róża w słoiku, teraz w słoiki pakuję różę pomarszczoną. Przyznam, że wolę dziką różę ale trzeba poczekać na zbiór do jesieni. Różę pomarszczoną zrywam w rękawiczkach, ma kolce.W domu myję dokładnie i Zobacz więcej
bryssska
bryssska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magiczna Kuchnia
Pączki domowe

Pączki domowe 69

0
A oto moja propozycja na pyszne domowe pączki, które są puszyste i nie nasiąkają tłuszczem. Składniki: 6 i 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 15 dag masła 6 jajek 1/4 litra mleka 5 dag Zobacz więcej
Do przygotowania nalewki z płatków kwiatów dzikiej róży trzeba się przygotować w maju. Zrywanie kwiatów i potem selekcjonowanie płatków jest nieco żmudną pracą, ale smak nalewki z płatków dzikiej róży Zobacz więcej
estetycznych i smakowych róża to kopalnia cennych witamin i innych dobroczynnych związków. Czyli samo zdrowie. Naukowcy wyszczególnili ponad 130 związków zawartych w tej roślinie, dobroczynnie Zobacz więcej
pianę ubitą z 6 białek. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec w 170 stopniach ok 1 godziny. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku by wystygło. Dla mnie najlepiej Zobacz więcej
. Wzmagają perystaltykę jelit i poprawiają trawienie. Regulują florę bakteryjną i neutralizują substancje toksyczne w organizmie. Polecane są szczególnie dla palaczy tytoniu. Sok ten również mi Zobacz więcej
, Oils: Rosa Canina(dzika róża), Borago Officinalis (ogórecznik), Panthenol (Wit. B5), Ascorbic Acid (Wit.C), Pyridoxine HCI (Wit. B6), Bisabolol, Citric Acid, Parfum, Polygala Vulgaris, Benzoic Acid, Zobacz więcej
Jak zacząć jeść dzikie rośliny jadalne? [Vlog] - Klaudyna Hebda O mnie Współpraca Kontakt Kuchnia Wiosenny rosół: dziki czosnek i kozieradka Fermentowana rubinowa herbata hibiskusowa Kiszona rzepa Zobacz więcej
Dzika róża nie bez powody cieszy się tytułem królowej wszystkich kwiatów. Nie tylko zachwyca zapachem i wyglądem ale ma również wszechstronne zastosowanie. Róże wykorzystuje się praktycznie w każdej Zobacz więcej
, nudności, polecany jest w stanach osłabienia organizmu. Składniki: 230 gram białej glicerynowej bazy mydlanej 30 gram masła shea 20 kropli olejku różanego 10 kropli olejku piżmowego garść suszonych Zobacz więcej
and a cup of tea. This day I changed it a little bit-instead of book and tea I made rose facial mask. Thanks to this mask your skin will be regenerated, moistured and relaxed (of course not becaouse Zobacz więcej
Suszymy zioła, kwiaty, liście Nadszedł czas na suszenie ziół, kwiatów, płatków, liści i co tam komu do głowy przyjdzie a jest jadalne.Tak tak wszystko można suszyć i potem zima delektować się smakiem Zobacz więcej
o tym piszę, gdy na zdjęciach widnieje kieliszek? Nie, nie dlatego. :-) To męska przypadłość. Zbliżające się Walentynki zainspirowały mnie do rozpoczęcia cyklu iście magicznych postów dotyczących Zobacz więcej
. A jak ten krem cudownie pachnie kawą! Kawowy krem pod oczy inspiracja z tej strony 14 g oleju kawowego 7 g oleju jojoba 7 g oleju z nasion dzikiej róży (nie miałam, więc zastąpiłam olejem z owoców Zobacz więcej
O różach napisano wiele wspaniałości i nie jest to dziwne, ponieważ badania paleobiologów dowodzą, że róże pojawiły się na ziemi około 40 milionów lat temu. Pomyślałam, że może warto przy okazji Zobacz więcej
Od dawna jestem fanką OLEJOWANIA twarzy, rąk i włosów. Co jakiś czas kupuję nowe oleje by sprawdzić ich właściwości i efekty. Obecnie moja pielęgnacja skóry twarzy to delikatna pianka do demakijażu i Zobacz więcej
: specjalny numer Świata Nauki. Dzika Kuchnia – Łukasz Łuczaj. Recenzja plus film. Historia polskiego smaku – recenzja + film. Książki kucharskie roku 2012 – mega zestawienie:) Magazy Smak – recenzja, Zobacz więcej
II. Ostrzałki do noża kuchennego. Poznaj swój nóż. Ostrzenie noża kuchennego cz I – poznaj swój nóż Wyposażenie Kuchni O jedzeniu naukowo: specjalny numer Świata Nauki. Dzika Kuchnia – Łukasz Łuczaj. Zobacz więcej
głowy, a malinówka świetnie się sprawdzi przy przeziębieniu. Nie przez przypadek kredens w dworku szlacheckim, w którym stały nalewy, nazywano “apteczką”. Z trunkiem tym wiąże się też wiele ludowych Zobacz więcej