Przepis na ekspresowe dokarmianie zakwasu

Przypadki czasami sprawiają ,że człowiek odkrywa coś co ułatwia życie:))Ja odkryłam ,być może że ktoś już też mały trik jak zrobić zakwas na chleb bez długiego procesu i co za tym idzie ,zakwas ten Zobacz więcej
Jeśli wszystko Wam się udało i upiekliście swój pierwszy chleb na zakwasie, pewnie zastanawiacie się co zrobić z resztą zakwasu, jak go pielęgnować, by posłużył nam przez długi okres czasu i jak go Zobacz więcej
Patrycja
Patrycja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Trufla
Zakwas pszenny 50/50

Zakwas pszenny 50/50 51

Zakwas pszenny 50/50, czyli w połowie pełnoziarnisty zakwas pszenny, dokarmiany pół na pół mąką pszenną chlebową i mąką pszenną pełnoziarnistą. Na takim zakwasie piecze się chleby w piekarni Tartine, Zobacz więcej
Co potrzebujemy? Na dwa bochenki po ok 1 kg każdy: - 400 g mąki żytniej razowej (przesianej przez sitko). - 400 ml wody o temperaturze pokojowej. - Pojemnik szczelnie zamykany. No mam! I co potem? Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
ORKISZOWE BUŁKI NA SODZIE

ORKISZOWE BUŁKI NA SODZIE 304

Dzisiaj na śniadanie zaserwowałam moim mężczyznom bułki na sodzie. Przygotowując je, wzorowałam się przepisem zfood.com. Ja swoje wyrobiłam z mieszanki mąk orkiszowej – tej jasnej oraz Zobacz więcej
DOMOWE BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM! BAGIETKI Z CIENKĄ CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ Domowe pieczywo, to moja pasja, niewątpliwie wypiekanie chleba czy też bułek sprawia mi ogromną przyjemność. Lubię zapach Zobacz więcej
Nie wiem czy jestem bardzo odkrywcza, bo możliwe, ze taki sposób na szybki barszcz czerwony już ktoś przede mną wymyślił. W każdym razie zachciało mi się czerwonego barszczu, tak na szybko, bez Zobacz więcej
Pieczenie własnego chleba ma w sobie coś magicznego. I nie mówię już tylko o samym zapachu, ale o całym procesie. Wyrabianie, zapach i oczywiście wyrastanie. To tak, jakby obserwować w przyśpieszonym Zobacz więcej
jazzowesmaki
jazzowesmaki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jazzowe Smaki
Razowiec z żurawiną

Razowiec z żurawiną 39

Kochani mój dzisiejszy chleb pobił wszelkie normy! Jest zdecydowanie za dobry. Nie wiem, czego jest to zasługa, ale wyrósł mi w tempie natychmiastowym i osiągnąć fenomenalne rozmiary. Wyrastał w lekko Zobacz więcej
Witajcie! Dziś podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na pyszny,100% żytni chleb na drożdżach instant. Nigdy nie robiłam go na tradycyjnych, także ciężko jest mi przewidzieć efekt. W Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Przechowywanie zakwasu

Przechowywanie zakwasu 321

Wyhodowany zakwas przechowujemy w lodówce. Wytrzymuje on tam bez dokarmiania spokojnie 1-2 tygodnie. Poprzez obniżenie temperatury spowalniamy proces fermentacji jednocześnie go nie zatrzymując. Zobacz więcej
OSa
OSa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszna dieta
ZAKWAS

ZAKWAS 543

Wiele osób regularnie odwiedzających kulinarne blogi jest zapewne z zakwasem dobrze zapoznanych, ale ponieważ wypieki na zakwasie będą się pewnie nieraz pojawiały w moich przepisach, dla porządku Zobacz więcej
IwonaD
IwonaD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czas na obiad
Zakwas - moja historia

Zakwas - moja historia 89

Gdybyktoś jeszcze rok temu powiedział mi, że będę wypiekać wspaniałe chleby na zakwasie, natychmiast odpowiedziałabym „nie, to za wysokie progi, tymbardziej ,że już raz próbowałam kilka lat temu i Zobacz więcej
O zakwasie słyszałam do tej pory same złe rzeczy. Że kapryśny, że wymaga określonej temperatury oraz regularnego dokarmiania składnikami odmierzanymi z aptekarską wręcz dokładnością, że Zobacz więcej
Ten post piszę głównie z myślą o moich koleżankach, które dostały ode mnie zakwas żytni. Głównie o nich, ale nie tylko. Mam nadzieję, że przyda się też innym. Wcześniej, na innych znakomitych blogach, Zobacz więcej
Hodujemy Pana Zakwasa – czyli jak zrobić zakwas żytni Ostatnio bardzo mało piekę, nie czuję się zbyt dobrze, ciągle jakieś problemy pokarmowe. Nigdy w Polsce takich problemów nie miałam. Zanim pójdę Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Zakwas żytni

Zakwas żytni 770

W tamtym tygodniu otrzymałam mąki z firmyGdańskie Młynyi już w ten weekend planuję upiec swój pierwszy chleb. Z tego powodu, wczoraj zrobiłam swój pierwszy zakwas, a dokładniej nastawiłam go, bo czy Zobacz więcej
patuszek
patuszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodki smak czekolady
Zakwas żytni

Zakwas żytni 97

1. Pierwszego dnia rano dokładnie mieszamy w naczyniu 0,5 szklanki mąki z 0,5 szklanki wody. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce (w pobliżu kaloryfera, kuchenki, na Zobacz więcej