emilia

ZOBACZ TAKŻE:

Smakołyki Angeli na Facebook Polski/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti: 350 g mąki orkiszowej/ 12 oz spelt flour/ 350 g di farina di farro 4 łyżki oliwy/ 4 tbs olive oil/ 4 cucchiai di Zobacz więcej
sisters4cooking
sisters4cooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sisters4cooking
Jesienna Emilia Romagna

Jesienna Emilia Romagna 124

Mam dziś dla Was coś wyjątkowego. Fotorelację z podróży do Emilia Romagna we Włoszech. Zdjęcia robione przez mojego męża. Czasem trochę przekrzywione, czasem na bakier z perspektywą, ale trochę to Zobacz więcej
Obiecałam, że oprowadzę Was po Emilia Romagna także kulinarnie. Tak więc dziś prezentuję kilka zdjęć zrobionych przez mojego męża podczas pobytu we Włoszech. Są to jego pierwsze fotki kulinarne, więc Zobacz więcej
wusia.pl
wusia.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wusia.pl
Smaki Bolonii i Emilia Romagna

Smaki Bolonii i Emilia Romagna 150

14 stycznia 2013 Nawet we Włoszech, kraju o najlepszych składnikach i najsmaczniejszej kuchni, Bolonia wyróżnia się na tyle, że zyskała tytuł kulinarnej stolicy Włoch. Dla Bolończyków tylko kościół Zobacz więcej
Włoski region Emilia Romagna kojarzył mi się do tej pory z dobrym jedzeniem i muzyką. Stamtąd pochodzi parmigiano reggiano, prosciutto di Parma, aceto balsamico tradizionale di Modena, mortadella, Zobacz więcej
Po intensywnym okresie zawodowym przyszedł czas na zmiany. Choć historia Elisabeth Gilbert nie była dla mnie inspiracją (tak oczywista, że trudno na to nie wpaść samemu), to moje nowe życie trochę ją Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Italianizzato
Gennari Cabernet Emilia I. G. T.

Gennari Cabernet Emilia I. G. T. 24

Kolejny zawodnik od Gennari O braciach Gennari i ich winnicy już pisałem przy okazji innych win, więc nie ma sensu się powtarzać. Coś o szczepie Cabernet zatem. Producent nie podaje, czy chodzi tu o Zobacz więcej
Sześć wyśmienitych lambrusco Z czym kojarzy Ci się Bolonia? Szynki? Tortellini? Czerwone dachy? A może wino? Jeśli wino to jakie? Kompotowate lambrusco z dyskontu, które smakuje jak wiśniowy napój Zobacz więcej
Tyna
Tyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
In cooking we trust
Penne all'Emiliana

Penne all'Emiliana 89

Penne all'Emiliana to danie z włoskiego regionu Emilia-Romania, na które przepis znalazłam u Gina D'Acampo, w książce "Włoskie dania makaronowe". Muszę przyznać, że bardzo mi smakowało to proste Zobacz więcej
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Data wydania: 2013Format : KsiążkaIlość stron: 368Półka: posiadamDo kupienia: Gandalf, Merlin, Nasza Księgarnia Są tacy autorzy, o których debiutach nikt by nie Zobacz więcej
Genialne polaczenie z moja slono-slodka kaczka! 3 szczepy winne: Merlot dominujacy, Cabernet sauvignon, i Cabernet Franc. Na kilku stronach znawcow win to wino nie cieszy sie zbytnim uznaniem. Jest Zobacz więcej
Pignoletto Frizzante Chiarli 1860 Niniejszy wpis w swoich założeniach opierać miał się na językowo-winiarskich porównaniach. Rozochocony początkowymi sukcesami w żmudnie postępujących pracach Zobacz więcej
Przepis pochodzi z Włoch, kurczak jest bardzo aromatyczny i soczysty nie mówiąc już o aromacie cytrynowym mniam. Składniki : dla 4-6 osób 1 nieduży kurczak (około 1 kg) 3-4 duże ząbki czosnku 1-2 Zobacz więcej
Już od wczoraj jesteśmy z powrotem w zaśnieżonym Krakowie. Przeskok z plus 15 do minus 5 stopni i śniegu był dość drastyczny. Na karby pogody chcemy zrzucić więc opóźnienie w publikacji wpisu o Zobacz więcej
Tania i dobra lambrucha? Co prawda pisałem już o Lambrusco, które piłem w Emilii-Romanii, ale tak się złożyło, że właśnie teraz Auchan wyprzedało wiele etykiet ze swoich winiarskich półek i postawiło Zobacz więcej
Wino sprzedawane na litry to nie zawsze złe wino Banderola musi być ;) Opisywałem niedawno, na podstawie kilku przykładów, enologiczny obraz Emilii-Romanii i Bolonii samej w sobie. Lambrusco to bez Zobacz więcej
Barcelona – stolica Katalonii – to miasto do zakochania od pierwszego wejrzenia. W kolejnym poście będzie o tym, co – subiektywnym zdaniem FiKa – wartozrobić i zobaczyć w Barcelonie, a dziś tylko i aż Zobacz więcej
Tak to już jest, wirtualno-kulinarna podróż po Portugalii. Tym razem to bolo de familia – ciasto z polentą i pomarańczami. Część mąki pszennej w tym cieście zastąpiono kaszką kukurydzianą, a masło Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: