Przepis na empanada

Dziś kuchnia hiszpańska Empanada de atún czyli ciasto z farszem z tuńczyka Proporcje dla 4 osób. Czas: przygotowanie: 1 godz. 20 min; pieczenie 20 min. Składniki na ciasto: 250 g mąki białej 1 łyżka Zobacz więcej
Nie wiem jak u Was ale w Londynie jak tylko opadną haloweenowe emocje, zapada przedświąteczny nastrój. W sklepach pojawiły się już wigilijne przysmaki, galerie handlowe prześcigają się już w Zobacz więcej
Istnieje kilka rodzajów empanady, różnią się zarówno ciastem jak i wypełnieniem. Tradycyjną empanadę galicyjską wyróżnia brak pomidora w nadzieniu, dodanie go to dla gallegos profanacja tego dania. Zobacz więcej
Na wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które swym kształtem Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki i zjeść na stojąco - Zobacz więcej
Mąkę z łubinu poznałam już dawno, gdy testowałam wszelkie dostępne mąki bezglutenowe. Używałam jej raczej w połączeniu z innymi mąkami, a potem kompletnie o niej zapomniałam. Jest trudno dostępna, i Zobacz więcej
carmona
carmona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog Carmona Tapas Bar
Empanadas Chileanas

Empanadas Chileanas 461

Empanadas to popularne w całej Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej pieczone pierożki z wytrawnymi farszami. Określenie empanada oznacza po prostu pieroga, ale już jego wielkość, rodzaj ciasta, wygląd i Zobacz więcej
Sari
Sari Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
hejslodkiezycie
Empanada de carne picada.

Empanada de carne picada. 150

Empanada z miesa mielonego. Zrobilam ja wczoraj.Pierwsze wrazenie to wygladala bardzo ladnie.Do tego pachnialo w calym domu.Dlugo nie czekalam aby ja sprobowac.Ciasto bylo ok:) smakowalo:)ale bylo Zobacz więcej
comidasyvinos
comidasyvinos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
comidas y vinos
Empanada z tuńczykiem

Empanada z tuńczykiem 14

Empanada to klasyka północnej kuchni hiszpańskiej, uważa się że pochodzi z Galicji. Tradycyjnie przygotowywana jest z tuńczykiem, cebulą i papryką, chociaż na północy właśnie, znajdziecie ją z Zobacz więcej
Empanada gallega to jedno z typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej Hiszpanii jest ona Zobacz więcej
ekomentalnie
ekomentalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EKOMENTALNIE
Empanada z pieczoną papryką

Empanada z pieczoną papryką 48

Tweet Wraz z dzisiejszym przepisem wracam myślami do mojej podróży po Galicji, która zachwyciła mnie przepyszną kuchnią. Jednym ze sztandarowych dań tego regionu jest „empanada gallega” (empanada po Zobacz więcej
Była już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami! Składniki i farszu: 2 puszki sardynek w sosie pomidorowym 1 papryka zielona (może być również czerwona) 1 cebula czerwona 1 pomidor Zobacz więcej
Empanadas (w Ameryce) czy empanadillas (w Hiszpanii) możnaby nazwać pieczonymi pierogami. Ciasto nie jest takie samo, ale za to można je nadziewać czym tylko dusza (żołądek:) zapragnie. W Zobacz więcej
Polonesa i Brasileiro
Polonesa i Brasileiro Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Brazylii
Moqueca de bacalhau

Moqueca de bacalhau 498

Bacalhau to portugalsku dorsz ale gdy Portugalczyk czy Brazylijczyk mówi o bacalhau w "sensie kuchennym" to ma na myśli suszonego i solonego dorsza, który na setki sposobów przyrządzany jest w domach Zobacz więcej
AsiaSH
AsiaSH Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakhiszpanii@gmail.com
Empanada z grzybami

Empanada z grzybami 103

Empanada to taki ogromny pieczony pieróg i starszy brat empanadillas, czyli małych pieczonych pierożków, popularnych w Hiszpanii i wielu krajach Ameryki Południowej. W Hiszpanii najpopularniejsze są Zobacz więcej
Przede wszystkim napiszę kilka słów o emapanadas. Są to latynoamerykańskie małe pierożki lub inaczej paszteciki z różnym nadzieniem pochodzenia hiszpańsko-portugalskiego. W Hiszpanii pod nazwą Zobacz więcej
- ciasto francuskie - 3 puszki tunczyka - zielone oliwki - 1 duza cebula - 1 czerwona papryka - 3 zabki czosnku - 2 jajka ugotowane na twardo i jedno surowe - gesty sos pomidorowy - oliwa - sol, Zobacz więcej
Na tym targu kupiłam sobie właśnie tę miarkę do spaghetti - dla mnie będzie to nieoceniona pomoc, bo zawsze mam wrażenie, że daję za mało makaronu, dorzucam więcej, a później mam za dużo ;) Na Zobacz więcej
Empanada to rodzaj dania z krajów iberyjskich, w którym w cieście chlebowym zamyka się różnorakie nadzienie - mięsne, rybne, warzywne. Do tej pory empanady kojarzyłam z pierożkami. Od znajomego Zobacz więcej