Przepis na empanada

Empanada to rodzaj dania z krajów iberyjskich, w którym w cieście chlebowym zamyka się różnorakie nadzienie - mięsne, rybne, warzywne. Do tej pory empanady kojarzyłam z pierożkami. Od znajomego Zobacz więcej
Była już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami! Składniki i farszu: 2 puszki sardynek w sosie pomidorowym 1 papryka zielona (może być również czerwona) 1 cebula czerwona 1 pomidor Zobacz więcej
comidasyvinos
comidasyvinos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
comidas y vinos
Empanada z tuńczykiem

Empanada z tuńczykiem 10

Empanada to klasyka północnej kuchni hiszpańskiej, uważa się że pochodzi z Galicji. Tradycyjnie przygotowywana jest z tuńczykiem, cebulą i papryką, chociaż na północy właśnie, znajdziecie ją z Zobacz więcej
AsiaSH
AsiaSH Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakhiszpanii@gmail.com
Empanada z grzybami

Empanada z grzybami 100

Empanada to taki ogromny pieczony pieróg i starszy brat empanadillas, czyli małych pieczonych pierożków, popularnych w Hiszpanii i wielu krajach Ameryki Południowej. W Hiszpanii najpopularniejsze są Zobacz więcej
Na wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które swym kształtem Zobacz więcej
Empanada gallega to jedno z typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej Hiszpanii jest ona Zobacz więcej
ekomentalnie
ekomentalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EKOMENTALNIE
Empanada z pieczoną papryką

Empanada z pieczoną papryką 45

Tweet Wraz z dzisiejszym przepisem wracam myślami do mojej podróży po Galicji, która zachwyciła mnie przepyszną kuchnią. Jednym ze sztandarowych dań tego regionu jest „empanada gallega” (empanada po Zobacz więcej
Sari
Sari Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
hejslodkiezycie
Empanada de carne picada.

Empanada de carne picada. 141

Empanada z miesa mielonego. Zrobilam ja wczoraj.Pierwsze wrazenie to wygladala bardzo ladnie.Do tego pachnialo w calym domu.Dlugo nie czekalam aby ja sprobowac.Ciasto bylo ok:) smakowalo:)ale bylo Zobacz więcej
Dziś kuchnia hiszpańska Empanada de atún czyli ciasto z farszem z tuńczyka Proporcje dla 4 osób. Czas: przygotowanie: 1 godz. 20 min; pieczenie 20 min. Składniki na ciasto: 250 g mąki białej 1 łyżka Zobacz więcej
Nie wiem jak u Was ale w Londynie jak tylko opadną haloweenowe emocje, zapada przedświąteczny nastrój. W sklepach pojawiły się już wigilijne przysmaki, galerie handlowe prześcigają się już w Zobacz więcej
Istnieje kilka rodzajów empanady, różnią się zarówno ciastem jak i wypełnieniem. Tradycyjną empanadę galicyjską wyróżnia brak pomidora w nadzieniu, dodanie go to dla gallegos profanacja tego dania. Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki i zjeść na stojąco - Zobacz więcej
Empanadas (w Ameryce) czy empanadillas (w Hiszpanii) możnaby nazwać pieczonymi pierogami. Ciasto nie jest takie samo, ale za to można je nadziewać czym tylko dusza (żołądek:) zapragnie. W Zobacz więcej
Polonesa i Brasileiro
Polonesa i Brasileiro Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Brazylii
Moqueca de bacalhau

Moqueca de bacalhau 469

Bacalhau to portugalsku dorsz ale gdy Portugalczyk czy Brazylijczyk mówi o bacalhau w "sensie kuchennym" to ma na myśli suszonego i solonego dorsza, który na setki sposobów przyrządzany jest w domach Zobacz więcej
- ciasto francuskie - 3 puszki tunczyka - zielone oliwki - 1 duza cebula - 1 czerwona papryka - 3 zabki czosnku - 2 jajka ugotowane na twardo i jedno surowe - gesty sos pomidorowy - oliwa - sol, Zobacz więcej
Na tym targu kupiłam sobie właśnie tę miarkę do spaghetti - dla mnie będzie to nieoceniona pomoc, bo zawsze mam wrażenie, że daję za mało makaronu, dorzucam więcej, a później mam za dużo ;) Na Zobacz więcej
carmona
carmona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog Carmona Tapas Bar
Empanadas Chileanas

Empanadas Chileanas 448

Empanadas to popularne w całej Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej pieczone pierożki z wytrawnymi farszami. Określenie empanada oznacza po prostu pieroga, ale już jego wielkość, rodzaj ciasta, wygląd i Zobacz więcej
Przede wszystkim napiszę kilka słów o emapanadas. Są to latynoamerykańskie małe pierożki lub inaczej paszteciki z różnym nadzieniem pochodzenia hiszpańsko-portugalskiego. W Hiszpanii pod nazwą Zobacz więcej
misiapat
misiapat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Food Haven
Empanadas.

Empanadas. 1205

Empanadas to specjał typowo argentyński, bardzo popularny i dostępny w zasadzie wszędzie. Te pieczone pierożki mają niezliczoną ilość wersji regionalnych, zarówno ciasta jak i nadzienia. Najczęściej Zobacz więcej