empanada gallega

Empanada to rodzaj dania z krajów iberyjskich, w którym w cieście chlebowym zamyka się różnorakie nadzienie - mięsne, rybne, warzywne. Do tej pory empanady kojarzyłam z pierożkami. Od znajomego Zobacz więcej
Empanada gallega to jedno z typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej Hiszpanii jest ona Zobacz więcej
Wino i kuchnia
Wino i kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wino i kuchnia
Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega 32

Pulpo - ikona galisyjskiej kuchni. Najbardziej popularna wersja to puplo a la gallega lub inaczej polbo a feira z papryką i oliwą. W hiszpańskim miasteczku O Carballino w drugą niedzielę sierpnia Zobacz więcej
Istnieje kilka rodzajów empanady, różnią się zarówno ciastem jak i wypełnieniem. Tradycyjną empanadę galicyjską wyróżnia brak pomidora w nadzieniu, dodanie go to dla gallegos profanacja tego dania. Zobacz więcej
ekomentalnie
ekomentalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EKOMENTALNIE
Empanada z pieczoną papryką

Empanada z pieczoną papryką 44

Tweet Wraz z dzisiejszym przepisem wracam myślami do mojej podróży po Galicji, która zachwyciła mnie przepyszną kuchnią. Jednym ze sztandarowych dań tego regionu jest „empanada gallega” (empanada po Zobacz więcej
Była już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami! Składniki i farszu: 2 puszki sardynek w sosie pomidorowym 1 papryka zielona (może być również czerwona) 1 cebula czerwona 1 pomidor Zobacz więcej
żarcie bez spinki
żarcie bez spinki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żarcie bez spinki
Pulpo a la Gallega

Pulpo a la Gallega 25

Niedawno napotkałem w sklepie ( a nie były to ekskluzywne delikatesy :)) piękne mrożone ośmiornice. Grillowana ośmiornica,którą robiłem w Toskanii była wspaniała. Jednak w środku zimowego miasta słabo Zobacz więcej
Dziś kuchnia hiszpańska Empanada de atún czyli ciasto z farszem z tuńczyka Proporcje dla 4 osób. Czas: przygotowanie: 1 godz. 20 min; pieczenie 20 min. Składniki na ciasto: 250 g mąki białej 1 łyżka Zobacz więcej
Sari
Sari Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
hejslodkiezycie
Empanada de carne picada.

Empanada de carne picada. 135

Empanada z miesa mielonego. Zrobilam ja wczoraj.Pierwsze wrazenie to wygladala bardzo ladnie.Do tego pachnialo w calym domu.Dlugo nie czekalam aby ja sprobowac.Ciasto bylo ok:) smakowalo:)ale bylo Zobacz więcej
Na wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które swym kształtem Zobacz więcej
AsiaSH
AsiaSH Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakhiszpanii@gmail.com
Empanada z grzybami

Empanada z grzybami 100

Empanada to taki ogromny pieczony pieróg i starszy brat empanadillas, czyli małych pieczonych pierożków, popularnych w Hiszpanii i wielu krajach Ameryki Południowej. W Hiszpanii najpopularniejsze są Zobacz więcej
Dziś pierwszy dzień nowej pracy. Z tej okazji wino i owoce morza. 250 g świeżej ośmirnocy pół cebuli ząbek czosnku liść laurowy 4 średnie ziemniaki kilka łyżek oliwy papryka słodka i ostra sól Zobacz więcej
Nie wiem jak u Was ale w Londynie jak tylko opadną haloweenowe emocje, zapada przedświąteczny nastrój. W sklepach pojawiły się już wigilijne przysmaki, galerie handlowe prześcigają się już w Zobacz więcej
Pulpo a la gallega to popularne danie kuchni hiszpańskiej. Zwykle zamawia się porcję wraz z innymi tapasami, półmiskami smażonych ryb i owoców morza. Ze stołu zastawionego przysmakami każdy nakłada Zobacz więcej
Każdy kto się wybiera do Galicji powinien spróbowac Pulpo a la gallega. W barach i restauracach podaje się nią na drewnianych talerzach/tackach. 1 ośmiornica 0,5 kg ziemniaków słodka papryka w Zobacz więcej
Tradycyjne Pulpo a la Gallega, czyli Ośmiornica po Galicyjsku. Skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy grubą morską sola i czerwona papryka. Układamy kawałki ośmiornicy na ziemniaczkach. Układamy Zobacz więcej
Takiego tygodnia do tej pory w Biedronce nie było! Tydzień portugalski obfitował w różne smakołyki, ale dla mnie największą radością była możliwość kupienia mrożonej ośmiornicy. Ośmiornice okazały się Zobacz więcej
Ten przepis to chyba jeden z najbardziej znanych sposobów podania ośmiornicy. Jest niezwykle prosty, ale, żeby ośmiornica wyszła delikatna i miękka należy trzymać się bezwzględnie paru zasad. Zobacz więcej
- ciasto francuskie - 3 puszki tunczyka - zielone oliwki - 1 duza cebula - 1 czerwona papryka - 3 zabki czosnku - 2 jajka ugotowane na twardo i jedno surowe - gesty sos pomidorowy - oliwa - sol, Zobacz więcej