empanada gallega

Empanada to rodzaj dania z krajów iberyjskich, w którym w cieście chlebowym zamyka się różnorakie nadzienie - mięsne, rybne, warzywne. Do tej pory empanady kojarzyłam z pierożkami. Od znajomego Zobacz więcej
Empanada gallega to jedno z typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej Hiszpanii jest ona Zobacz więcej
Wino i kuchnia
Wino i kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wino i kuchnia
Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega 11

Pulpo - ikona galisyjskiej kuchni. Najbardziej popularna wersja to puplo a la gallega lub inaczej polbo a feira z papryką i oliwą. W hiszpańskim miasteczku O Carballino w drugą niedzielę sierpnia Zobacz więcej
Istnieje kilka rodzajów empanady, różnią się zarówno ciastem jak i wypełnieniem. Tradycyjną empanadę galicyjską wyróżnia brak pomidora w nadzieniu, dodanie go to dla gallegos profanacja tego dania. Zobacz więcej
ekomentalnie
ekomentalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EKOMENTALNIE
Empanada z pieczoną papryką

Empanada z pieczoną papryką 32

Tweet Wraz z dzisiejszym przepisem wracam myślami do mojej podróży po Galicji, która zachwyciła mnie przepyszną kuchnią. Jednym ze sztandarowych dań tego regionu jest „empanada gallega” (empanada po Zobacz więcej
Dziś pierwszy dzień nowej pracy. Z tej okazji wino i owoce morza. 250 g świeżej ośmirnocy pół cebuli ząbek czosnku liść laurowy 4 średnie ziemniaki kilka łyżek oliwy papryka słodka i ostra sól Zobacz więcej
Była już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami! Składniki i farszu: 2 puszki sardynek w sosie pomidorowym 1 papryka zielona (może być również czerwona) 1 cebula czerwona 1 pomidor Zobacz więcej
żarcie bez spinki
żarcie bez spinki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żarcie bez spinki
Pulpo a la Gallega

Pulpo a la Gallega 23

Niedawno napotkałem w sklepie ( a nie były to ekskluzywne delikatesy :)) piękne mrożone ośmiornice. Grillowana ośmiornica,którą robiłem w Toskanii była wspaniała. Jednak w środku zimowego miasta słabo Zobacz więcej
Dziś kuchnia hiszpańska Empanada de atún czyli ciasto z farszem z tuńczyka Proporcje dla 4 osób. Czas: przygotowanie: 1 godz. 20 min; pieczenie 20 min. Składniki na ciasto: 250 g mąki białej 1 łyżka Zobacz więcej
Sari
Sari Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
hejslodkiezycie
Empanada de carne picada.

Empanada de carne picada. 131

Empanada z miesa mielonego. Zrobilam ja wczoraj.Pierwsze wrazenie to wygladala bardzo ladnie.Do tego pachnialo w calym domu.Dlugo nie czekalam aby ja sprobowac.Ciasto bylo ok:) smakowalo:)ale bylo Zobacz więcej
Na wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które swym kształtem Zobacz więcej
AsiaSH
AsiaSH Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakhiszpanii@gmail.com
Empanada z grzybami

Empanada z grzybami 100

Empanada to taki ogromny pieczony pieróg i starszy brat empanadillas, czyli małych pieczonych pierożków, popularnych w Hiszpanii i wielu krajach Ameryki Południowej. W Hiszpanii najpopularniejsze są Zobacz więcej
Nie wiem jak u Was ale w Londynie jak tylko opadną haloweenowe emocje, zapada przedświąteczny nastrój. W sklepach pojawiły się już wigilijne przysmaki, galerie handlowe prześcigają się już w Zobacz więcej
Pulpo a la gallega to popularne danie kuchni hiszpańskiej. Zwykle zamawia się porcję wraz z innymi tapasami, półmiskami smażonych ryb i owoców morza. Ze stołu zastawionego przysmakami każdy nakłada Zobacz więcej
Każdy kto się wybiera do Galicji powinien spróbowac Pulpo a la gallega. W barach i restauracach podaje się nią na drewnianych talerzach/tackach. 1 ośmiornica 0,5 kg ziemniaków słodka papryka w Zobacz więcej
Tradycyjne Pulpo a la Gallega, czyli Ośmiornica po Galicyjsku. Skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy grubą morską sola i czerwona papryka. Układamy kawałki ośmiornicy na ziemniaczkach. Układamy Zobacz więcej
Takiego tygodnia do tej pory w Biedronce nie było! Tydzień portugalski obfitował w różne smakołyki, ale dla mnie największą radością była możliwość kupienia mrożonej ośmiornicy. Ośmiornice okazały się Zobacz więcej
Ten przepis to chyba jeden z najbardziej znanych sposobów podania ośmiornicy. Jest niezwykle prosty, ale, żeby ośmiornica wyszła delikatna i miękka należy trzymać się bezwzględnie paru zasad. Zobacz więcej
- ciasto francuskie - 3 puszki tunczyka - zielone oliwki - 1 duza cebula - 1 czerwona papryka - 3 zabki czosnku - 2 jajka ugotowane na twardo i jedno surowe - gesty sos pomidorowy - oliwa - sol, Zobacz więcej