empanada gallega

Empanada gallega to jedno z typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej Hiszpanii jest ona Zobacz więcej
Istnieje kilka rodzajów empanady, różnią się zarówno ciastem jak i wypełnieniem. Tradycyjną empanadę galicyjską wyróżnia brak pomidora w nadzieniu, dodanie go to dla gallegos profanacja tego dania. Zobacz więcej
Empanada to taki ogromny pieczony pieróg i starszy brat empanadillas, czyli małych pieczonych pierożków, popularnych w Hiszpanii i wielu krajach Ameryki Południowej. W Hiszpanii najpopularniejsze są Zobacz więcej
Tweet Wraz z dzisiejszym przepisem wracam myślami do mojej podróży po Galicji, która zachwyciła mnie przepyszną kuchnią. Jednym ze sztandarowych dań tego regionu jest „empanada gallega” (empanada po Zobacz więcej
Sari
Sari Obserwuj blogaObserwujesz bloga
hejslodkiezycie
Przepisy 2012

Przepisy 2012 186

0
Almejas,chirlas,berberechos:) Pulpo a la gallega Tunczyk w cebuli Witlinek z berberechos Atún/bonito con tomate Pyszny Łosoś-SalmónSalmón con almejas y patatas Sardinas y boquerones fritos Chopitos Zobacz więcej
jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą, np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa lub jako kanapka. Farsz hiszpańskich empanadas zazwyczaj zawiera tuńczyka, sardynki lub chorizo, Zobacz więcej
fermentation Foodzeit Odrywany chlebek drożdżowy z jarmużem i serami Kuchennymi drzwiami Kulebiak z kiszoną kapustą i kiełbasą Gotowanie pod gruszą Empanada gallega hiszpański "kulebiak" Kulinarne Zobacz więcej