Przepis na empanadas z mięsem, chorizo

Empanadas to argentyńskie kruche pierożki najczęściej nadziewane mięsem i warzywami. Występują w wersji smażonej lub pieczonej. O ich walorach smakowych nie będę wspominać bo chyba zabrakło by mi Zobacz więcej
Dawno, dawno temu. Może nie tak dawno jak w Kopciuszku ale na tyle dawno, że dzieci zdążyły urosnąć i mieć swoje dzieci, miałam zeszycik. Był brzydki, z wyjątkowo burą, plastikową okładką. Wtedy Zobacz więcej
Empanadas to rodzaj pieczonych lub smażonych pierogów szczególnie popularny w niektórych państwach Ameryki Południowej (np w Argentynie). Można spotkać je nadziane mięsem, warzywami czy też serem. Ja Zobacz więcej
jemcodobre.pl
jemcodobre.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jedzmy zdrowo:)
Kuchnia argentyńska

Kuchnia argentyńska 553

Argentyna to bardzo duży i nieźle rozwinięty kraj, który ma za sobą ładny kawałek historii – ta miała duży wpływ na to, jak wygląda w nim obecnie jego światek kulinarny. Ten poddał się największemu Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na moją wersję empanadas, popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a następnie smaży lub Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki i zjeść na stojąco - Zobacz więcej
Spotkania z przyjaciółmi ostatnim czasy odbywają się u mnie. Wynika to z prozaicznej przyczyny to jest w ich opinii najlepszej kuchni. Za każdym razem musi być coś innego, coś pysznego. Tym razem był Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolandminty
EMPANADAS

EMPANADAS 301

Na początku tygodnia zazwyczaj gotuję esencjonalny bulion drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku Zobacz więcej
Dwa dni temu spakowałam walizki, wrzuciłam do auta nosidełka z kotami i przemierzyłam dziesiątki kilometrów. Co rano smażę racuchy lub naleśniki, piekę serniki, babki, placki z owocami. Kartkuję stare Zobacz więcej
Empanadas to meksykańskie pierożki z ciasta kruchego nadziewane zazwyczaj mięsnym farszem z ddatkiem warzyw i sera, smażone lub pieczone na blaszce. Idealne jako danie na ciepło lub tak jak lubię Zobacz więcej
Empanadas to pierogi kuchni argentyńskiej, nadziewane różnymi farszami ale przeważnie mięsem z warzywami. Pierogi są duże a piecze się je w piekarniku lub głębokim oleju. Podajemy z ostrym sosem Zobacz więcej
Empanadas czy empanadillas? To nie to samo. Empanada to okrągłe duże ciasto z wytrawnym nadzieniem, empanadillas natomiast to pojedyncze pierożki. Duże czy małe, oba rodzaje są doskonałe. I pomimo, że Zobacz więcej
Nieskomplikowana i bardzo smaczna przekąska. W sam raz na dobry mecz w tv Chorizo można zastąpić kiełbasą paprykową, niezbyt twardymi kabanosami lub inną wyrazistą w smaku wędliną. Składniki: 2 Zobacz więcej
Święta, święta i po świętach. Przed nami Sylwester. Jednych czeka szmpańska zabawa i tańce do białego rana. Innych domowa prywatka,ale są i tacy którzy spędzą ten wieczór w zaciszu domowym. Bez Zobacz więcej
Empanadas (w Ameryce) czy empanadillas (w Hiszpanii) możnaby nazwać pieczonymi pierogami. Ciasto nie jest takie samo, ale za to można je nadziewać czym tylko dusza (żołądek:) zapragnie. W Zobacz więcej
misiapat
misiapat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Food Haven
Empanadas.

Empanadas. 1297

Empanadas to specjał typowo argentyński, bardzo popularny i dostępny w zasadzie wszędzie. Te pieczone pierożki mają niezliczoną ilość wersji regionalnych, zarówno ciasta jak i nadzienia. Najczęściej Zobacz więcej
Co to takiego empanadas i jakie są ich rodzaje już trochę pisałam we wstępie do przepisu na ciasto dla empanadas. Dodam tylko, że jeśli przyjrzeć się głębiej kuchni każdego kraju, to na pewno w Zobacz więcej
"Dostałem w pracy dynię więc obiecałem, że zrobię empanadas... zapomniałem że dziś jest mecz..." - tak powstały pyszne, jesienne empadanas z dynią i chorizo :) Składniki na ciasto: 280g mąki 110g Zobacz więcej
Pyszne, pieczone pierożki prosto z Ameryki Południowej polecają się na obiad lub imprezę! Nie robiłam ostrego farszu, bo jadła je też moja córka, ale dla dorosłych przygotowałam trzy ostre sosy, w Zobacz więcej
Empanadas zmięsem, chorizo igorgonzolą 0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares Składniki: (na14 pierogów ośrednicy 10cm) Ciasto: 200g mąki Zobacz więcej